Κοντονής: Αδύνατον να διεξαχθούν αγώνες την Κυριακή (VIDEO)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 20:34
Την αναβολή του πρωταθλήματος γι' αυτή την Κυριακή ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και επεσήμανε ότι αν οι ομάδες δεν δείξουν πρόοδο -μέχρι την προσεχή Τετάρτη- σε όσα συμφώνησαν ότι θα πράξουν, θα δεν θα διεξαχθούν αγώνες της Σούπερ Λίγκας ούτε το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαρτίου!
 
“Απευθυνόμαστε προς όλους και ειδικότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη σε όσα έχει εξαγγείλει. Επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται κατά απαράδεκτο τρόπο είναι αδιανόητο να τα ανεχθούμε”, χαρακτήρισε ο κ. Κοντονής την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός -κατά τη συνάντησή τους- του είπε: “Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα” για να του απαντήσει ο υφυπουργός: “Αν δεν είχαμε νεκρό στη Λεωφόρο είναι καθαρά από σύμπτωση. Οι φωτοβολίδες έφευγαν σε ευθεία γραμμή!”. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: "Πρέπει να συμμορφωθούμε με το ισχύον νομικό πλαίσιο..." και ο υφυπουργός του εξήγησε: "Υπάρχει αλλά σκοπίμως δεν έχει εξειδικευθεί, δεν έχουν εκδοθεί προεδρικά διατάγματα. Δεν έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα όλο αυτό το πράγμα να είναι στον αέρα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο το παίρνει κάποιος με την ταυτότητά του και ξέρει το κράτος που κάθεται. Το έχει πληρώσει αυτό το κράτος 14 εκ. και δεν υπάρχει τίποτε. Τα δε μηχανήματα είναι σε μία κατάσταση διάλυσης".
 
Κατά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης ο κ. Κοντονής είπε:

“Απευθυνόμαστε προς όλους και ειδικότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη σε όσα έχει εξαγγείλει. Επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται κατά απαράδεκτο τρόπο είναι αδιανόητο να τα ανεχθούμε. Είναι κατά του αθλητισμού και των φιλάθλων. Ελαβα σήμερα τις εισηγήσεις από την αστυνομία και από τη ΔΕΑΒ σχετικά με το έκρυθμο της κατάστασης. Ιδίως για όσα συνέβησαν στον αγώνα της Λεωφόρου, όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό, αλλά και για όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας, διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα. Πιστεύω ότι ο καθένας που αγαπά τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει για έναν οπαδό μιας ομάδας να βλέπει κορυφαίους παράγοντες να βιαιοπραγούν ο ένας εις βάρος του άλλου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να γίνουν αγώνες την Κυριακή. Ήδη στη συνάντηση που είχαμε με τους εκπροσώπους της Σούπερ Λιγκ, της ΕΠΟ και της Β' Εθνικής τους τόνισα ότι είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος και όσα προβλέπονται για τις λέσχες φιλάθλων και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Υπάρχει η πρωτοβουλία για νέα συνάντηση την επόμενη Τετάρτη με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών, ώστε να δούμε αν έχουν κάνει κάτι από όσα υποσχέθηκαν. Αν η κατάσταση είναι ίδια, και αφού υπάρξουν πάλι εισηγήσεις από την Αστυνομία, δεν θα γίνουν αγώνες ούτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Ελπίζω και εύχομαι όσα συζητήσαμε με τους εκπροσώπους να υλοποιηθούν και να ξέρουν οι φίλαθλοι ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει όσα έχει πει. Θα πάρουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα όλα εκείνα τα μέτρα για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η βία. Αυτή τη στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο παρέμβασης της κυβέρνησης σε τόσο σοβαρά ζητήματα είναι απολύτως σαθρό, σχεδόν ανύπαρκτο. Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύσουμε με πρωτοβουλίες που θα είναι αποτελεσματικές και θα λύνουν το πρόβλημα μια δια παντός. Αυτά που συνιστούν σήμερα πρόβλημα θα γίνουν η αρχή της λύσης. Και γι’ αυτό χρειάζεται η συμπαράσταση όσων λένε πως συμφωνούν με την κυβέρνηση, όπως με διαβεβαίωσαν όλοι οι παράγοντες με τους οποίους είχα συναντήσεις. Ελπίζω να τα εννοούν κι αν τα εννοούν να τα κάνουν επιτέλους πράξη!”.
 
"Θα δείξουμε κατανόηση"

Ο υφυπουργός είπε σχετικά με το χρονικό περιθώριο που θα έχουν οι ομάδες στη διάθεσή τους για να συμμορφωθούν: “Ζητάμε να δρομολογηθούν επιτέλους εξελίξεις. Για το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι βέβαιο πως δεν θα γίνει μέχρι την άλλη Τετάρτη. Κάποια ζητήματα θα τα δούμε με κατανόηση λαμβάνοντας υπόψη πως κάποια προβλήματα δεν λύνονται από μια μέρα στην άλλη. Εμείς αναμένουμε για τη μεθεπόμενη αγωνιστική όπως ο νόμος απαιτεί, τις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ και της ΔΕΑΒ, για να κρίνουμε την κατάσταση. Άνευ αυτών, το κράτος, ο κυρίαρχος θεσμός, δεν μπορεί να επέμβει. Αντιλαμβάνεστε σε ποια θέση βρίσκεται η κυβέρνηση να παρακολουθεί όλες αυτές τις καταστάσεις και να δυσκολεύεται να παίρνει μέτρα. Εξαντλούμε όμως τις δυνατότητες που μας δίνει ο τωρινός νόμος και θα τις εξαντλήσουμε και νομοθετικά”.  
 
Αφορά μόνο τη Super League – Ανοχή τέλος

“Δεν πιστεύω στις αυτοκαθάρσεις, όταν συνδυάζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν ως κίνητρο το κέρδος, γιατί εδώ μιλάμε για ανώνυμες εταιρείες. Όλοι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο νόμο και όσοι μέχρι τώρα περιφρονούσαν το νόμο και τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση στο ποδόσφαιρο, πρέπει να προσαρμοστούν και να αντιληφθούν πως οι καταστάσεις ανοχής έχουν τελειώσει για τον ελληνικό λαό”, πρόσθεσε ο κ. Κοντονής και επεσήμανε ότι η αναστολή αφορά στην παρούσα φάση μόνο τη Super League: “Οι αποφάσεις αφορούν το πρωτάθλημα της Super League. Δεν κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη να μη γίνουν αγώνες στη Football League και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, παρότι πληροφορήθηκα πως είχαμε εκ νέου επεισόδια στη δεύτερη κατηγορία. Ελπίζω όλοι να συνειδητοποιούν πως είμαστε στην αρχή του τέλους και να καταλάβουν πως ποδόσφαιρο με βία και έκτροπα δεν μπορεί να γίνει. Είναι μια ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στο λαό και τη νεολαία, που βρίσκει μια φτηνή διασκέδαση στο χώρο του ποδοσφαίρου”. 
 
Νομιμότητα στο ποδόσφαιρο

Εξήγησε ότι τα φαινόμενα βίας θα αντιμετωπιστούν με νόμους: «Τα πιο ακραία μέτρα έχουν να κάνουν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση θα πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η νομιμότητα στο ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό” και σχετικά με τους συνδέσμους υποστήριξε: “Η δημιουργία λεσχών προβλέπεται από το νόμο και δεν έχει εφαρμοστεί. Από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν είναι οι ομάδες υπεύθυνες απέναντι στους θεσμούς και το κράτος για τη λειτουργία τους».
 
Ονειδος για τη χώρα να λασπώνονται άνθρωποι όταν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας

Για τις δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με την “εγκληματική οργάνωση” στο ποδόσφαιρο, εξήγησε: “Ως νομικός σας λέω πως είναι αδιανόητο να φέρονται άνθρωποι κατηγορούμενοι για μακρό χρονικό διάστημα, να γίνονται συζητήσεις στα ΜΜΕ με δικογραφίες που παρανόμως βρίσκονται στα χέρια δημοσιογράφων και είναι όνειδος για τη χώρα να λασπώνονται άνθρωποι όταν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Πρέπει να υπάρχει γρήγορη εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων για να μην υπάρχουν σκιές”.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση