Η «γαλάζια» στρατηγική απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 10:09 Η «γαλάζια» στρατηγική απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών

Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Προεδρικό.

Κοινό μυστικό αποτελεί πλέον η νέα πρόταση δυσπιστίας που ετοιμάζεται να καταθέσει η ΝΔ για το Σκοπιανό, με στόχο να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στην ήδη τραυματισμένη κυβερνητική συνοχή.. Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα κοινοβουλευτικά και θεσμικά μέσα που διαθέτει προκειμένου να μπλοκάρει την κύρωση της συμφωνίας, την οποία θεωρεί επιζήμια εθνικά συμφέροντα.

Το γεγονός ότι το «γαλάζιο» επικοινωνιακό επιτελείο φρόντισε να "διαρρεύσει" αρκετά νωρίς την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, δημιούργησε νέες ισχυρές αναταράξεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που έφτασαν κοντά στα πρόθυρα της ρήξης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πάνου Καμμένου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να την υπερψηφίσει ο κυβερνητικός εταίρος, προκαλώντας αντιδράσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ που τάσσονται υπέρ της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και πανικό στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να καλεί τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να δεσμευτούν πως δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση. 

Μπλόκο στην κύρωση της συμφωνίας

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, καθώς τα δεδομένα όπως και πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν διαρκώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, την ημέρα που θα διεξαχθεί η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας.  

Με την κίνηση αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα «παγώσει» την ημερήσια διάταξη και για τρεις ημέρες θα συζητείται η πρόταση μομφής. Στην Πειραιώς γνωρίζουν πως είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συγκεντρώσουν τους 151 ψήφους που απαιτούνται, αλλά θα φέρει σε δεινή θέση του ΑΝΕΛ οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την στιγμή που ο Πάνος Καμμένος έχει ταχθεί ενάντια στην «Συμφωνία των Πρεσπών».

Η πρόταση δυσπιστίας και οι πολιτικοί συσχετισμοί

Το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος δεν ελέγχει απολύτως το κόμμα του, σε συνδυασμό με μία πιθανή πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, θα προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στους ΑΝΕΛ που αυτή την στιγμή έχουν 7 βουλευτές. Ωστόσο ήδη τρεις βουλευτές έχουν τονίσει πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση πρόκειται για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κώστα Ζουράρι και την Έλενα Κουντουρά.

Στην περίπτωση που ακολουθηθεί η κομματική πειθαρχία τότε θα πρέπει να διαγραφούν και οι ΑΝΕΛ θα μείνουν με μόλις 4 βουλευτές και ουσιαστικά θα παύσει να υφίσταται κοινοβουλευτική ομάδα καθώς δεν θα έχει τα συγκεκριμένα κοινοβουλευτικά προνομία. Στην προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η ΝΔ, τον περασμένο Ιούνιο, ο Δημήτρης Καμμένος την υπερψήφισε με αποτέλεσμα να διαγραφή από τους ΑΝΕΛ, είχε παραιτηθεί η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου όπως και στελέχη από την Βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο η πρόταση μομφής αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή και στο Ποτάμι καθώς και εδώ η κοινοβουλευτική ομάδα είναι μοιρασμένη. Ο Σπύρος Δανέλης πιθανότατα θα την καταψηφίσει σε αντίθεση με τους υπόλοιπους οι οποίοι όμως στην συνέχεια θα στηρίξουν την «Συμφωνία των Πρεσπών», γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε βουλευτές της ΝΔ που ήδη έχουν προειδοποιήσει πως δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με όσους ψηφίσουν την κύρωση για το Σκοπιανό. Πιθανότατα οι εξελίξεις στο Ποτάμι να έρθουν νωρίτερα και να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα το επόμενο διάστημα καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί ίσως το πιο κρίσιμο συνέδριο του κόμματος από την ίδρυση του.  

Ζήτημα δεδηλωμένης

Στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος κάνει την απειλή του πράξη και αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση τότε ακόμα και αν έχουν βρεθεί οι 151 για την κύρωση της συμφωνίας τότε ο πρόεδρος της ΝΔ πιθανότατα θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της ΝΔ και θα θέσει ζήτημα δεδηλωμένης, καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση προκειμένου η βουλή να κυρώσει ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα.

Γι’ αυτό τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει την ανάγκη πρόωρων εκλογών πριν έρθει η συμφωνία στην βουλή προκειμένου να μην υπάρξουν τετελεσμένα που δύσκολα στην συνέχεια θα μπορέσουν να ανατραπούν.  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο λίγες ημέρες πριν υπογραφή η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών στις Πρέσπες, εκφράζοντας την έντονη αντίδραση του τόσο για τα όσα εκχωρεί η ελληνική κυβέρνηση στα Σκόπια, όσο και για το γεγονός πως διαφωνούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Διευρύνεται η δημοσκοπική διαφορά

Στην Πειραιώς δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για τα δημοσκοπικά αποτελέσματα καθώς η ΝΔ διευρύνει διαρκώς την απόσταση της από τον ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάροντας» ακόμα και με την αυτοδυναμία.  Το γεγονός μάλιστα ότι η διψήφια διαφορά αποτυπώνεται την ώρα που η χώρα έχει μπει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο κάνουν ιδιαιτέρως αισιόδοξα τα στελέχη της ΝΔ.

Αν και το Σεπτέμβρη και μετά την ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να μειώνει την απόσταση καθώς υπήρξε μια μικρή αύξηση των ποσοστών στην συσπείρωση των ψηφοφόρων του, η σύγκρουση μεταξύ Κοτζιά – Καμμένου με αποτέλεσμα την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, άνοιξε εκ νέου την ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με την μέτρηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 11,2%. Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 31,2% και το κυβερνών κόμμα 20% και ακολουθούν ΚΙΝ.ΑΛ 7,1% Χ.Α 6,5% ΚΚΕ 6,2% εκτός βουλής σύμφωνα με την δημοσκόπηση μένουν Ένωση Κεντρώων 2,4%, Ποτάμι 2%, Ελληνική Λύση 1,9% ΑΝΕΛ 1,3% και ΛΑΕ 1,3%.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση