Πνίγουν το Δημόσιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 09:40 Πνίγουν το Δημόσιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους

«Λερναία Ύδρα θυμίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς προμηθευτές του σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή. Μάλιστα όπως αναφέρει η εφημερίδα αν και τον Νοέμβριο το Δημόσιο πλήρωσε 225 εκατ. ευρώ, το σύνολο των χρεών μειώθηκε μόλις κατά 12 εκατ. Ευρώ.

Δηλαδή  σύμφωνα με την Καθημερινή την ίδια στιγμή που πλήρωνε, δημιουργούσε νέα χρέη, αδιαφορώντας για την υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών για μηδενισμό των οφειλών. Τα πράγματα όμως είναι ακόμα χειρότερα εφόσον υπολογιστούν τα χρέη και οι πληρωμές από τις αρχές του έτους (2018). Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιανουαρίου το ελληνικό Δημόσιο χρωστούσε το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, αν και έχει πληρώσει 1,8 δισ. ευρώ, τα χρέη του Δημοσίου έχουν μειωθεί μόλις 700 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από τι αρχές του 2018 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, έχουν δημιουργηθεί νέα χρέη ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ο στόχος ήταν το τέλος Δεκεμβρίου), παρά το γεγονόs ότι έγιναν σχετικές συστάσεις από τους πιστωτές της χώρας, τον επικεφαλής του Eυrogroup Μ. Σεντένο, αλλά και τον επικεφαλής του ΕWG Χανs Φάιλμπριφ, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή των οφειλών. Δεν αποκλείεται οι συστάσεις να γίνουν εντονότερες στις συναντήσεις που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

92 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία

– 252 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– 709 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 182 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

– 482 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων, από 478. εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Οκτωβρίου.

– 313 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα από 341 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

– 734 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, αυξημένες κατά 107 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκηs προς μηνός είχε παραδεχθεί από το βήμα της Βουλής ότι υπάρχει θέμα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα έχει ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο να εξεταστεί για ποιο λόγο το ελληνικό Δημόσιο δημιουργεί ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν μπορεί να τις εκκαθαρίσει. Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι για πάνω από τι μισές ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν ευθύνεται το Δημόσιο. Μεγάλο κομμάτι τους είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης.

Ωστόσο, τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΑΚ δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς κατ όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τι οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Πηγή: Καθημερινή, newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com