Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, τα πολιτικά μηνύματα και τα «καρφιά»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2019 09:21 Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, τα πολιτικά μηνύματα και τα «καρφιά»

«Δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε το δεύτερο πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2020

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις περιλάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις απαντήσεις που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην  καθιερωμένη συνέντευξη τύπου καθώς σε αρκετά ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα δεν έγινε αναφορά στα όσα είπε στο Βελλίδειο. 

Άλλωστε εκείνο που απασχολεί την κυβέρνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η οικονομία και κυρίως οι ρυθμοί ανάπτυξης όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το που ανέβηκε στο βήμα. Έχοντας ως βασικό άξονα το τρίπτυχο φοροελαφρύνσεις, επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το πρόγραμμα του για το επόμενο διάστημα το οποίο θα κριθεί στην επόμενη ΔΕΘ. «Δεν θα ακολουθήσω την «πεπατημένη» της διασποράς των κυβερνητικών στόχων μέσα στα επόμενα χρόνια. Αλλά θα καταθέσω ένα ετήσιο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση. Και ακόμη, δεν θα θολώσω το οικονομικό μας πλαίσιο με μέτρα που αφορούν άλλες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθώντας μια διαφορετική στρατηγική ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης και να κάνει λόγο περί «καμένης γης» που παρέλαβε και επικεντρώθηκε στην επόμενη μέρα που θα πρέπει να έχει χώρα. «Δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε το δεύτερο πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2020.

Μειώσεις φόρων 

Διατήρηση αφορολόγητου 

Μείωση συντελεστή στο 9% από 225 για εισόδημα έως 10.000 

Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις στο 24% από 28% 

Μείωση φόρου στα μερίσματα στο 5% από 10% 

Αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις νέες οικοδομές 

Έκπτωση 40% σε δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση 

Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται (εξαίρεση μόνο όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία)

Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί 

Μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.  

Βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα και κράνη στον μειωμένο  Φ.Π.Α. 13%. 

Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων 

Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών από 1/7/2020 

Μεσοπρόθεσμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος & εισφοράς αλληλεγγύης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επενδύσεις, ένα ζήτημα πάνω στο οποίο έχει ρίξει όλο της το βάρος η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και παράλληλα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που είναι το ζητούμενο προκειμένου να μειωθεί η ανεργία. Επίσης τόνισε πως όσες επιχειρήσεις έρθουν να επενδύσουν στην χώρα μας στηρίζοντας την ελληνική οικονομία, θα έχουν μια σειρά από κίνητρα και ευνοϊκές ρυθμίσεις.  «Όποιος επενδύει σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα, στα οποία υστερεί σημαντικά η ελληνική οικονομία, όποιος δημιουργεί καλές, μόνιμες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όποιος φέρνει υψηλή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία ανταμείβεται» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Επενδύσεις 

Ελληνικό: Αξία 8 δισ. ευρώ – 75.000 νέες θέσεις εργασίας 

Σκουριές: Αξία 1 δισ. ευρώ – 1.900 θέσεις κατά την κατασκευή 

Cosco: Αξία 800 εκ. ευρώ – 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας 

17 φαρμακοβιομηχανίες: Αξία επένδυσης 460 εκ. ευρώ 

ΟΛΘ: Αξία 300 εκ. ευρώ

Ετοιμοι οι διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 

Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας 

Δρομολογούνται οι επενδύσεις σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα

«Καρφιά» στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νωρίτερα οι διαπραγματεύσεις για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς οι θετικοί δείκτες για την οικονομία της χώρας με τις συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων στα ομόλογα ευνοούν τις συνθήκες για την έναρξη των συζητήσεων. «Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Είναι καλύτερο να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας, παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι, τελικά, μπορείς να απαιτείς παρά να επαιτείς» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως η κυβέρνηση μέσω των πολιτικών που θα εφαρμόσει θα κερδίσει την μείωση των πλεονασμάτων. 

Ωστόσο δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην κριτική που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση για το επίμαχο ζήτημα. «Σε όσους αμφισβητούν τη διαπραγματευτική μας στρατηγική, τους συνιστώ να κάνουν λίγη υπομονή και να επιδείξουν πολύ αυτοσυγκράτηση. Έχουν, άλλωστε, στα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, για να το πω επιεικώς, «πολύ λερωμένη τη φωλιά τους».

Δουλειά και όχι νταούλια 

Θέλοντας αναδείξει την διαφορά φιλοσοφίας που έχει με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και να καταστήσει σαφές πως έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και στρατηγική προκειμένου η χώρα να μπει οριστικά σε τροχιά ανάπτυξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως μόνο με σκληρή δουλειά μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι «Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα. Δεν μας αξίζει τίποτα λιγότερο». 

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση 

Ο πρωθυπουργός τόνισε δύο φορές για την συνετή οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει με συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες θα είναι αυστηρά κοστολογημένες. Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θεωρείται τυχαία καθώς απευθύνονταν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης του, έτσι ώστε οι υπουργοί να μην εξαγγέλλουν μέτρα τα οποία δεν είναι εντός προγράμματος και χρονοδιαγραμμάτων. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κάθε μέτρο μας είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «είμαστε μια Κυβέρνηση που ό,τι λέει το κάνει. Έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε». 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση