Νεκρό βρέφος από ροτβάιλερ: Εκπαιδευτής σκύλων εξηγεί τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 15:09 Νεκρό βρέφος από ροτβάιλερ: Εκπαιδευτής σκύλων εξηγεί τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει!

Συγκλονισμένη είναι όλη η Ελλάδα από την απίστευτη τραγωδία στα Γλυκά Νερά. Το ροτβάιλερ της οικογένειας κατασπάραξε και σκότωσε το μόλις 2 μηνών κοριτσάκι της οικογένειας! Η οικογένεια θρηνεί και όλη η Ελλάδα αναρωτιέται πως το σκυλί της οικογένειας, το μέλος της οικογένειας, προέβη σε αυτή τη φρικτή πράξη!

Το ΤLIFE επικοινώνησε με τον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων Χρήστο Κούτση ο οποίος με τα όσα γνωρίζει για την τραγική υπόθεση τοποθετήθηκε για το τι πιθανώς οδήγησε το σκύλο να κάνει αυτή την απίστευτη επίθεση στο μωρό αλλά και πως μπορούν όσοι έχουν σκύλους να μην αντιμετωπίσουν ποτέ ξανά τέτοιες συμπεριφορές!

Καταρχήν είναι απαράδεκτο, απάνθρωπο και φυσικά εκτός νόμου ένας σκύλος να ζει όλη του την ζωή σε ένα μπαλκόνι! Κανένας σκύλος, σε όποια φυλή και εάν ανήκει, δεν θα μπορούσε να έχει ισορροπημένη συμπεριφορά,εάν δεν μεγαλώνει με τη σωστή ανθρώπινη επαφή σαν μέλος της οικογένειας! λέει ο Χρήστος στο Τlife

Στην περίπτωση λοιπόν που ισχύει αυτό, δηλαδή ότι ο σκύλος έμενε μόνιμα στο μπαλκόνι, είναι η αρχή του λάθους! Επίσης μένει να εξακριβωθούν και τα υπόλοιπα πλαίσια διαβίωσής του, εάν πήγαινε βόλτες, πόσο χρόνο διαθέτε η οικογένεια για τον σκύλο τους και φυσικά εάν είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν επιθετική συμπεριφορα από το σκύλο και τι έκαναν γι΄αυτό! Οσον αφορά στην φυλή του σκύλου, κακώς δίνεται έμφαση σε αυτό, διότι όποιος σκύλος μεγαλώνει σε συνθήκες εγκατάλειψης θα ανέπτυσσε μια μη ισορροπημένη συμπεριφορά, στα πλαίσια της οποίας θα μπορούσε να είναι και η επιθετικότητα!

Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν χάνεις ποτέ ένα παιδί με έναν σκύλο από τα μάτια σου! Το ξέρετε ότι υπάρχουν ακόμα και οικογένειες, που το παιδί γυρνάει από το σχολείο ακόμα και δημοτικό και μένει μόνο του με το σκύλο μέχρι εκείνοι να επιστρέψουν από τη δουλειά;

Προσωπικά έχω διώξει πελάτη που έχει ανεβάσει σκύλο στο κρεβάτι του παιδιού του, αντίθετα από τις οδηγίες μου ή πελάτες που αφήνουν τους σκύλους να κοιμούνται το βράδυ με τα παιδιά τους και να είναι ήσυχοι ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί!

Ακόμα και ένας επιθετικός σκύλος, δεν είναι επικίνδυνος εάν αυτός που κρατάει το λουρί είναι σωστά εκπαιδευμένος, αντίθετα ένας εκπαιδευμένος σκύλος με ένα άσχετο ιδιοκτήτη μπορεί πάντα να καταλήξει σε ατύχημα! Απόδειξη ότι στα περισσότερα ατυχήματα θα ακούσεις την φράση :»δεν πίστευα ότι θα συμβεί ποτέ»

Οι ιστορίες αυτές έρχονται στο φως της δημοσιότητας, περισσότερο επειδή είναι αδύνατον να κρυφτούν, αφού τα πλήγματα που μπορεί να καταφέρει ένα τέτοιο σκυλί στον άνθρωπο μπορεί να είναι και θανάσιμα! Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η επιθετικότητα σκύλων σε μικρές φυλές είναι συχνότερη. Εκπαιδευτές γινόμαστε συχνά μάρτυρες επιθετικών μικρόσωμων σκύλων που συνήθως ανήκουν σε υπερδραστηριες φυλές, όπου οι κηδεμόνες τους δεν έχουν δώσει βάση ούτε στην εκτόνωση τους ούτε στην κοινωνικοποίησή τους! Τσακ ρασσελ, μπιγκλ ακόμα και μαλτεζ έρχονται συχνά με απεγνωσμένους κηδεμόνες στον εκπαιδευτή! Φυσικά οι επιθέσεις μικρών σκύλων δεν παίρνουν ποτέ διαστάσεις διότι οι τραυματισμοί είναι μικροί. .Πρέπει να εκλείψει λοιπόν ο μύθος ότι είναι θέμα ράτσας η επιθετικότητα που μπορεί να αναπτύξει ένας σκύλος. Φυσικά υπάρχουν φυλές όπου η επιθετικότητα είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί, αλλά πάντα η αιτία είναι η ανθρώπινη αδιαφορία για τη σωστή εκπαίδευση του σκύλου τους!  Η εκπαίδευση ενός σκύλου δεν ελαχιστοποιεί πλήρως τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Τον κίνδυνο μιας επίθεσης από σκύλο τον ελαχιστοποιεί η εκπαίδευση σκύλου παράλληλα με την απόλυτη εκπαίδευση του κηδεμόνα του! Δεν υπάρχει σκύλος εκπαιδευμένος με ανεκπαίδευτο κηδεμόνα!

Είναι λοιπόν στα χέρια των επαγγελματιών εκπαιδευτών, κατά την άποψή μου όταν συναντώνται τέτοιες φυλές, η εκπαίδευση και η προετοιμασία του κηδεμόνα να γίνεται παράλληλα με του σκύλου! Ενώ στην περίπτωση που έρχεται  ένα παιδί στην οικογένεια, ακόμα και ένας εκπαιδευμένος σκύλος πρέπει να προετοιμαστεί για τον ερχομό του μέλους και οι γονείς να γνωρίζουν τις ευθύνες τους, αλλά και πως να αντιμετωπίζουν κάθε κατάσταση. Μια μεγάλη πληγή, αυτή τη στιγμή, είναι τα διάφορα κείμενα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αναφέρονται γενικά σε βήματα που πρέπει να γίνουν για την επαφή παιδιού και σκύλου! Τέτοια θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την φυσική παρουσία του εκπαιδευτή, που για να εκπαιδεύσει η να συμβουλεύσει, πρέπει πρώτα να έχει κάνει αξιολόγηση συμπεριφοράς του σκύλου, αλλά και αξιολόγηση των γνώσεων που έχουν οι κηδεμόνες του! Τέλος πρέπει να αναφέρω κάτι που θεωρώ εξίσου σημαντικό!

Κατά καιρούς απευθύνονται σε εμάς άνθρωποι οι οποίοι ζητάνε εκπαίδευση για τον σκύλο τους, λέγοντάς μας ότι θα μένει όμως σε ένα μπαλκόνι! Ακόμα χειρότερα, περιπτώσεις ανθρώπων που ζητάνε εκπαίδευση για ένα σκύλο που θα παρατήσουν μόνο του σε ένα κτήμα και θα τον επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα! Προσωπικά αρνούμαι πάντα την συνεργασία σε τέτοια περιστατικά, ενημερώνοντάς τους παράλληλα, ότι κανονικά θα έπρεπε να τους καταγγείλω σε μια προσπάθεια να τους τρομάξω! Τις περισσότερες φορές βέβαια κλείνουν το τηλέφωνο και δεν προλαβαίνεις να πάρεις περισσότερα στοιχεία!

Επίσης υπάρχει το πρόβλημα ότι το έγκλημα δεν έχει ακόμα διαπραχθεί και οι συνομιλίες είναι απόρρητες, οπότε ακόμα και καταγγελία να γίνει, θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί! Θα πρέπει όμως να βρεθεί ένας τρόπος, ακόμα και η προθεση μιας τέτοιας περίπτωσης, να καταλήγει στα χέρια του εισαγγελέα ζώων!

Για την ολοκλήρωση του θέματος, επειδή ο σκύλος έχει μπει πλέον στη ζωή μας, να υπάρξει κανονικό μάθημα στα σχολεία για την διαβίωση μαζί του και όχι τυχαία σεμινάρια της μιας ώρας που κατά καιρούς οι επαγγελματίες του χώρου μας παρέχουν, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν! Θα πρέπει όλοι να μάθουν για το σκύλο την συμπεριφορά του, την αναγκαιότητα εκπαίδευσης, αλλά και τις υποχρεώσεις τους απέναντί του!

Τέλος ένα μεγάλο μέρος ατυχημάτων προκαλείται από σκύλους ελεύθερους στο δρόμο. Είναι σαφές ότι ο νόμος θα πρέπει να γίνει σκληρός, για κάθε κηδεμόνα που αποφασίζει να λύσει το σκύλο του σε δημόσιο χώρο! Κεντρικές πλατείες είναι γεμάτες με ελεύθερους σκύλους και τους κηδεμόνες τους να καπνίζουν σε ένα παγκάκι ή να συζητάνε και να μην προσέχουν το ζώο τους! Και παραπέρα, θα δεις αραγμένες μηχανές της αστυνομίας ή περιπολικά που δεν επεμβαίνουν.  Εάν επέμβαιναν το φαινόμενο θα τελείωνε σε λίγες μέρες!

Πηγή: tlife.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση