Γιατί ο Τσίπρας επιμένει ότι θα γίνουν πρόωρες διπλές εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 10:15 Γιατί ο Τσίπρας επιμένει ότι θα γίνουν πρόωρες διπλές εκλογές

Εσωστρέφεια και προβληματισμό δημιουργεί και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά που έως τώρα έχει φτωχή και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα «συγκομιδή».

Η συζήτηση στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο έδωσε την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να επιμείνει στην βεβαιότητα του ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δεν είναι άλλωστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυπώνει το σενάριο αυτό. Όπως βέβαια δεν είναι ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία φορά που η κυβέρνηση μέσω του Πρωθυπουργού, υπουργών και στελεχών της  απαντά ότι ο σχεδιασμός της έχει βάθος τετραετίας.

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου βασιζόμενη σε μια λάθος εκτίμηση.

«Ότι αφού κερδίσατε τις εκλογές βασιζόμενοι στη πολιτική εξαπάτηση το περασμένο Ιούλη, θα καταφέρετε να τις ξανακερδίσετε και την επόμενη φορά» δήλωσε και τόνισε «πιστεύω ότι έχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας. Γι' αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση».

Στον Αλέξης Τσίπρα απάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και αφού υπενθύμισε ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής και η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής αποτελούσε κεντρική δέσμευση των προεκλογικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη πρόσθεσε: 

“Ανέφερε ο κ. Τσίπρας ότι φέρνουμε τον εκλογικό νόμο, γιατί θέλουμε να πάμε σύντομα σε εκλογές. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε. Στους έξι μήνες εκλογές για να έχουμε εσωκομματική αυτοκάθαρση, δεν θα κάνουμε. Θα είναι μια ακόμα από τις άχαστες προβλέψεις του. Αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας και στον γάμο της Κανά. Στην Κανά όμως είχαμε την μετατροπή του νερού σε κρασί. Μάλλον ήθελε να αναφερθεί στον πολλαπλασιασμό άρτου και ιχθύων που έγινε στην έρημο. Μια έρημο, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που θα την περάσετε όλη την τετραετία”.
Αν και ως γνωστό η αιφνίδια προσφυγή στις κάλπες είναι προνόμιο της εκάστοτε κυβέρνησης, οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα.  Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού για να αλλάξει η σελίδα η χώρα δεν περιλαμβάνει πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, αλλά αντίθετα πλάνα τετραετίας. Την μακρόχρονη αυτή στρατηγική την επιζητούν και την αναδεικνύουν άλλωστε όσοι ποντάρουν στην αναγέννηση της χώρας. Αγορές, επενδυτές έως και οι δημοσκοπήσεις.

Τότε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο σενάριο αυτό;

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρούει το καμπανάκι των πρόωρων εκλογών όχι για να τρομάξει τους βουλευτές της ΝΔ όπως έκανε χθες εκφοβίζοντας τους ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τους 158 δεν θα επανεκλεγούν, αλλά για να συσπειρώσει τη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα που διανύει μια αρκετά δύσκολη περίοδο προσαρμογής στους νέους της ρόλους.

Με τα θέματα της οικονομίας να μην βρίσκονται πλέον σε πρώτη ζήτηση, με τα εθνικά να μην σηκώνουν «άγονες» αντιπαραθέσεις, αλλά και με μια σειρά άλλων ζητημάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να συναινέσει (ΠτΔ, ψήφος ομογενών), η βεντάλια της θεματολογίας που η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να σηκώσει παντιέρα μειώνεται με αποτέλεσμα η ΚΟ να εμφανίζει σημάδια αποσυσπείρωσης και αποδιοργάνωσης.

Την ίδια στιγμή εσωστρέφεια και προβληματισμό δημιουργεί και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά που έως τώρα έχει φτωχή και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα «συγκομιδή».

Έτσι τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να επανακάμψει ενισχύουν το φρόνημα στις τάξεις του κόμματος. Αυτό  επιχείρησε να κάνει χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής πρόσωπο με πρόσωπο με τους βουλευτές του.

Έχοντας ως βάση της επιχειρηματολογίας του ότι παρά τη ψήφιση του νέου νόμου οι επόμενες εκλογές  είτε γίνουν αργά ή γρηγορότερα θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, ισχυρίστηκε ότι θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δυνάμεων.

Και κατέληξε «να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πάντως ότι με την απλή αναλογική του Αλέξη Τσίπρα ακόμα και αν έβγαινε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να πάρει ποσοστά πάνω από 43% για να λάβει μια ισχνή πλειοψηφία. Διαφορετικά θα έπρεπε να αναμένει την αρωγή άλλων κομμάτων για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι πολύ δύσκολο με τα σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. ​

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση