Επίδομα 800 ευρώ και Δώρο Πάσχα: Ο Αλέξης Μητρόπουλος εξηγεί όλα όσα πρέπει να κάνετε

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:31 Επίδομα 800 ευρώ και Δώρο Πάσχα: Ο Αλέξης Μητρόπουλος εξηγεί όλα όσα πρέπει να κάνετε

Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος εξηγεί στο newsit.gr και στην Μάγδα Τσέγκου όλες τις αλλαγές που έρχονται για εργοδότες, εργαζόμενους για ανέργους και μακροχρόνια ανέργους αλλά και τι θα γίνει με το δώρο σε 2,5 εκατομμύρια εργαζομένους.

Αναλύει επίσης ποια είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για το επίδομα των 800 ευρώ αλλά και πότε θα το πάρουν στα χέρια τους.

Ποιοι είναι αυτοί που θα πάρουν το επίδομα των 800€;

“Ήδη τρέχει μία προθεσμία που υποχρεώνει τους εργοδότες μέχρι τις 31 Μαρτίου, την προσεχή Τρίτη, να δηλώσουν τους εργαζόμενους τους που τελούν σε αναστολή εργασιακής σχέσης. Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες είναι τρεις κατηγορίες. Αυτές οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση. Όλων των επιχειρήσεων αυτών που ανεστάλη η εργασία, οι εργαζόμενοι δεν θα παρέχουν εργασία για 1μση μήνα, όσο διαρκεί η αναστολή της εργασιακής σχέσης λόγω απόφασης της κυβέρνησης, δεν θα πάρουν μισθό, αλλά θα πάρουν 800€ από την κρατική επιχορήγηση και θα πάρουν και τα ένσημά τους από την κυβέρνηση. Άρα λοιπόν η πρώτη κατηγορία είναι αυτή που ανεστάλη η λειτουργία με κυβερνητική απόφαση. Η δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων και εργαζομένων κυρίως επιχειρήσεων είναι αυτές οι επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη μείωση του τζίρου, χαρακτηρίζονται ως πληγείσες, συνεχίζουν να λειτουργούν και όλο το προσωπικό τους ή τμήμα του προσωπικού τους, το βάζουν σε καθεστώς αναστολής της εργασιακής σχέσης. Και η τρίτη κατηγορία δικαιούχων είναι όσοι έγιναν άνεργοι με καταγγελία της εργασιακής τους σχέσης, ή παραίτηση δική τους, στο διάστημα από 1η Μαρτίου, έως 20 Μαρτίου. Αυτές είναι οι τρεις κατηγορίες που συνολικά είναι 1.200.000 εργαζόμενοι οι οποίοι δικαιούνται το επίδομα των 800€. Η δεξαμενές είναι τρεις όπως εξηγήσαμε.»

Ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί από εργοδότες και εργαζόμενους;

«Τώρα τελειώνει και είναι σε εξέλιξη η πρώτη διαδικασία, το πρώτο στάδιο όπου οι εργδότες των τριών κατηγοριών που αναφέραμε θα πρέπει να δηλώσουν τους εργαζόμενούς τους που ανεστάλη η εργασία τους και αυθημερόν να τους το γνωστοποιήσουν. Από 1η Απριλίου και μετά αρχίζει η δήλωση των ιδίων των εργαζομένων που μπαίνουν στην σχετική πλατφόρμα, γνωστοποιημένοι από τους εργοδότες τους και βάζουν και αριθμό IBAN για να μπορούν να εισπράξουν τα 800€ όταν έρθει η ώρα που η κυβέρνηση θα το χορηγήσει.
Ο εργοδότης λοιπόν ακολουθεί μία διαδικασία υπεύθυνης δήλωσης στην σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας και αφού δηλώσει τους εργαζόμενούς του με ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, αυθημερόν ενημερώνει τους εργαζόμενους τους οποίους δήλωσε στη σχετική πλατφόρμα. Μετά τη λήξη αυτής της διαδικασίας, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται μετά από δήλωση του εργοδότη, σε αναστολή εργασιακής σχέσης, δηλώνονται και οι ίδιοι στη σχετική πλατφόρμα και θέτουν τον λογαριασμό τους για να μπορούν να εισπράξουν το ποσό. Άρα πρώτα ολοκληρώνει την υποχρέωσή του ο εργοδότης με την υπεύθυνη δήλωση και μετά ο εργαζόμενος».

Τα χρήματα ο εργαζόμενος πότε θα τα δει στον λογαριασμό του;

«Η πρώτη κατηγορία με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή, εντός του Απριλίου οι εργαζόμενοι που εκεί ανεστάλη η εργασία τους με κυβερνητική απόφαση, εντός του Απριλίου θα εισπράξουν τα 800€. Το ίδιο και οι άνεργοι που έγιναν άνεργοι με καταγγελία ή με παραίτηση στο διάστημα 1 έως 20 Μαρτίου. Αυτοί θα πάρουν εντός του Απριλίου τα χρήματα. Η δεύτερη κατηγορία, εκεί που αφορά τις πληγείσες επιχειρήσεις και τους κωδικούς τους, θα πάρουν τα χρήματα όταν περάσει ο 1,5 μήνας που βρίσκονται σε αναστολή σε λειτουργούσες επιχειρήσεις αλλά πληγείσες λόγω κορονοϊού. Άρα λοιπόν οι τρεις αυτές κατηγορίες, τον Απρίλιο και το διάστημα μετά τον Απρίλιο, θα πάρουν τα 800€. Με έναν αστερίσκο. Οι κατηγορίες των εργαζομένων που τελούν σε αναστολή εργασιακής σχέσης, δεν θα πάρουν το μισθό τους. Θα χάσουν μισθό 1,5 μήνα και θα πάρουν μόνο τα 800€ από την κυβέρνηση. Συν τα ένσημά τους για την ίδια περίοδο, υπολογισμένα τα ένσημα επί του ονομαστικού μισθού.»

Μακροχρόνια άνεργοι και άνεργοι του ΟΑΕΔ θα πάρουν επίδομα;

«Για τους ανέργους υπάρχει μία καλή ρύθμιση. Κατάφερε και ο Υπουργός Τουρισμού να εντάξει και τους επιδοτηθέντες στα τουριστικά επαγγέλματα και σε ειδική ρύθμιση λέει ότι όσοι επιδοτήθηκαν λόγω ανεργίας Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, παρατείνεται για δύο μήνες ακόμη η επιδότηση ως τον Απρίλιο και τον Μάιο. Άρα θα πάρουν δύο επιπλέον μηνιάτικα επιδοτήσεως από τον ΟΑΕΔ. Αυτό είναι για τους ανέργους που ήταν σε καθεστώς επιδότησης από την αρχή του έτους, μέχρι τέλη Μαρτίου.»

Υπάρχει περίπτωση και κάποιοι εργοδότες να δικαιούνται τα 800€;

«Οι εργοδότες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και έχουν μέχρι 5 εργαζόμενους , μπορούν και οι ίδιοι εργοδότες που έχουν πτώση τζίρου και οι κλάδοι τους, τα μαγαζιά τους είναι στους κωδικούς του Υπουργείου στους ΚΑΔ και οι ίδιοι να εισπράξουν τα 800€ και οι εργαζόμενοί τους μέχρι 5 στον αριθμό. Άρα μικρές επιχειρήσεις, Ο.Ε. , Ε.Ε. , προσωπικές εταιρείες, ατομικές εταιρείες και ο εργοδότης και οι εργαζόμενοι υπό τον όρο ότι θα είναι οι δραστηριότητές τους στους ΚΑΔ του Υπουργείου Οικονομικών.»

Θα πάρουν δώρο του Πάσχα οι 2,5 εκ εργαζόμενοι στον ιδιωτικο τομέα;

«Εδώ η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, έδωσε την δυνατότητα, να καταβάλλουν το δώρο, αντί για την Μεγάλη Τετάρτη που λέει ο νόμος, το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση κάλεσε τις άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν καλά, που έχουν κέρδη, που δεν έχουν πτώση τζίρου, να καταβάλλουν κανονικά όπως υποχρεούνται την Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου. Άρα έχουμε μία αλλαγή διότι ξέρετε, το δώρο είναι υποχρέωση όλων των εργοδοτών καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη και αφορά τι διάστημα από την αρχή του έτους, μέχρι τον Απρίλιο και είναι ο μισός μισθός ή αν κάποιος αμείβεται με μεροκάματα, είναι 13 μεροκάματα. Η κυβέρνηση εδώ, για τους λόγους που εξήγησε παρέχει τη δυνατότητα, κάποιες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ή έχουν κλείσει, να το δώσουν το καλοκαίρι.»

Δείτε την συνέντευξη

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση