Αγώνας δρόμου για συμφωνία σε δύο μέρη μέχρι τις 19 Αυγούστου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 14:42 Αγώνας δρόμου για συμφωνία σε δύο μέρη μέχρι τις 19 Αυγούστου

«Σπαστή» συμφωνία ετοιμάζει η κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι τις 19 Αυγούστου.

Πρόσω ολοταχώς για την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι και τις 19 Αυγούστου κινείται η κυβέρνηση καθώς προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών.

Παρά τις διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα που έχουν καταγραφεί, η εικόνα που έχουν τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν εγείρουν διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα και είναι έτοιμοι να δεχτούν την υπογραφή συμφωνίας η οποία θα υλοποιηθεί σε δύο μέρη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών το τελικό κείμενο θα περιλαμβάνει το περίγραμμα της συμφωνίας και τις κατευθυντήριες γραμμές σε κάθε τομέα της οικονομίας, όπως και τα προηγούμενα Μνημόνια.

Στο νέο MOU (Memorandum of Understanding) θα περιγράφονται αναλυτικά οι τομείς που έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, ενώ στα τμήματα που έχουν καταγραφεί σημαντικές διαφωνίες θα περιγράφονται οι βασικές αρχές εφαρμογής και θα παραπέμπονται στην αξιολόγηση όπου θα ισχύει ο κανόνας «πρώτα νομοθέτηση και μετά καταβολή της δόσης».

Η δραματική κατάσταση της οικονομίας και οι αρνητικές προβλέψεις έχουν συμβάλλει ούτως ώστε και τα δύο μέρη να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την συμφωνία προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταβολή της πρώτης δόσης πριν από τις 20 Αυγούστου.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη πριν από την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή να καταθέσει νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τα κόκκινα δάνεια ή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο πλαίσιο των κινήσεων καλής θέλησης και της εφαρμογής των …απαιτούμενων μέτρων για την τάχιστη υπογραφή της συμφωνίας.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι δανειστές φαίνεται να απεύχονται την συμφωνία- γέφυρα που θα παράτεινε την αγωνία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουν συνολική λύση για όλα τα θέματα με την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει ελαστικότητα σε αρκετά ζητήματα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα στο άμεσο μέλλον για την αντικατάσταση επώδυνων πολιτικών που θα περιγράφονται στο Μνημόνιο.

Το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Τρίτη 12 Αυγούστου, την έγκριση του euroworking group στις 13 Αυγούστου και συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 του μηνός όπου θα δώσει το πράσινο φως στα ξένα κοινοβούλια να εγκρίνουν την νέα συμφωνία.

Εάν όλα πάνε καλά τότε το αργότερο στις 19 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η έγκριση του προγράμματος και από την ελληνική βουλή προκειμένου να γίνει άμεσα η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέχρι τις 20 του μηνός όπου λήγουν τα ομόλογα της ΕΚΤ.

Από τις 17 Αυγούστου αναμένεται να κατατεθεί και νέο νομοσχέδιο με μέτρα που θα αποτελέσει την κίνηση καλής θέλησης της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της συμφωνίας.  

Φωτογραφία Sooc

πηγή: Thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση