Έκπληξη Τσίπρα για τον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2015 17:53 Έκπληξη Τσίπρα για τον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε θριλερ εξελίχθηκε η ανάδειξη νέου γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ενω όλα έδειχναν ότι θα στηθουν κάλπες προκειμένου να εκλεγεί ένας εκ των Μαντά και και Φάμελου, τελικά υπήρξε πρόταση παρέμβαση Τσίπρα και γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει η βουλευτής Κεφαλονιάς του Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ενώ κοινοβουλευτικοι εκπρόσωποι ορίζονται οι Χρήστος Μαντάς, Σωκτάτης Φάμελος και Φωτεινή Βάκη.

Η ανθρωπογεωγραφία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Στους 145 βουλευτές της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και της δημιουργίας του κόμματος της Λαϊκής Ενότητας, είναι εμφανής η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα. Με ανανεωμένη την κοινοβουλευτική ομάδα κατά 42 βουλευτές (36%) σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση και περιορισμένη την παρουσία της τάσης των 53+ σε μόλις 10-11 μέλη του κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαθέτει ένα πιο συμπαγές κοινοβουλευτικό σχήμα ενόψει της νέας περιόδου όπου χρειάζεται να περάσει από την ελληνική βουλή μία σειρά εφαρμοστικών νόμων που περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα.

Ποιοι ανήκουν στην τάση των 53+

Από την τάση των 53+ η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει χαρακτηριστικά ενιαίας τάσης, συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα οι κ.κ. Ευκλ. Τσακαλώτος που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Χρ. Παπαδόπουλος, ο Γερ. Μπαλαούρας, ο Χρ. Μαντάς ο οποίος αναμένεται να παραμείνει γραμματέας της ΚΟ , η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο επίσης υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας ο Γαβρ. Σακελλαρίδης, η Αννέτα Καββαδία, η κ. Κατριβάνου και ο Κ. Γαβρόγλου. Από την πλευρά της τάσης των 53 που στο εσωκομματικό πεδίο προσπαθεί να αναδειχτεί στην νέα δύναμη εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δεν φαίνεται- σε πρώτη φάση- να υπάρχουν δείγματα σαφούς διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών αρκετά στελέχη της τάσης έχουν αναλάβει σημαντικά κυβερνητικά πόστα (Ευ. Τσακαλώτος, Θ. Φωτίου, Θ. Δρίτσας, Χρ. Μαντάς) αν και προεκλογικά είχε προηγηθεί ένα σκληρό μπρά ντε φερ με την ηγεσία του κόμματος για την τοποθέτηση στελεχών τα τάσης σε εκλόγιμες θέσεις καθώς και για την πρωτιά στο ψηφοδέλτιο της Β Αθηνών που τελικά παραχωρήθηκε στον Ευ. Τσακαλώτο. 

Οι «παλιοί» 35άρηδες 

Οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαχωρίζονται σε τάσεις ή ομάδες. Παρόλαυτα η αξιοποίηση των στελεχών πρώτης γραμμής της …προεδρικής φρουράς σε καίρια υπουργικά πόστα όπως ο Νίκος Φίλης στο υπουργείο Παιδείας, ο οποίος ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ή η επιλογή του Ν. Βούτση για την Προεδρία της Βουλής, έχουν περιορίσει τις επιλογές του Πρωθυπουργού για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μεταξύ των …νέων βουλευτών που δίνουν μάχη για την ανάδειξή τους σε εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος. Από την φουρνιά των 35άρηδων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επανεκλέχτηκαν ξεχωρίζουν ο Κ. Μπάρκας,ο Κώστας Γιαννακίδης από την Ξάνθη, η Π. Δριτσέλη (Τρίκαλα), ο Ανδρέας Μεϊκόπουλος (Μαγνησία), η Νατάσα Γκάρα από τον Έβρο και ο Β. Τσίρκας από την Άρτα. Στο σύνολο τους ανήκουν στον κύκλο επιρροής του Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. 
Τρείς δυναμικές γυναικείες παρουσίες στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό πολιτικό παρελθόν αφού έχουν διατελέσει στο παρελθόν, πριν από το 2008, στελέχη της Ν. ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για την Ν. Κασσιμάτη (Β. Πειραιά) Ολυμπία Τελεγεορίδου (Καστοριά) και Γ. Γενιά (Α Πειραιά). 

Οι επιλογές για το Προεδρείο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους

Ο Πρωθυπουργός, μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, και παρά την αρχική εικόνα της ομογενοποιημένης κοινοβουλευτικής ομάδας, έχει το δύσκολο έργο να κρατήσει ισορροπίες απέναντι στις νέες αντιθέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των βουλευτών και θυμίζουν περισσότερο τα παραδοσιακά κόμματα παρά ένα κόμμα της Αριστεράς. Έτσι μετά την φαινομενικά εύκολη διαπραγμάτευση μεταξύ διακριτών ομάδων που ίσχυε στο παρελθόν, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ νέων και παλαιότερων βουλευτών, και παράλληλα να αποφύγει λάθη του παρελθόντος όπως η επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην θέση της Προέδρου της Βουλής.

O Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα προς υπουργούς και βουλευτές στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Επισης για πρώτη φορά μετά το 2012 στήθηκαν κάλπες για να αναδειχθούν οι αντιπρόεδροι της ΚΟ. Τελικά εξελέγησαν οι Κουράκης, Χριστοδουλοπούλου, Βαρεμένος που ήταν και οι προτεινόμενοι του Αλέξη Τσίπρα. Αναλυτικά οι υποψήφιοι για τις θέσεις των αντιπροέδρων έλαβαν τις εξής ψήφους: 

Τάσος Κουράκης 81

Γιώργος Βαρεμένος 68

Τασία Χριστοδουλοπούλου 68

Χαρά Καφαντάρη 50

Νίκος Συρμαλένιος 50

Μουσταφά Μουσταφά 54

Δημήτρης Γάκης 24

Εύη Καρακώστα 14

Σήμερα θα στηθούν εκ νέου κάλπες για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους καθώς και για τον γραμματέα της ΚΟ με υποψήφιους τον Σωκράτη Φάμελο και τον πρώην γραμματέα Χρήστο Μαντά, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των «53».

thetoc..gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση