ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη διαγραφή, οι προγραφές - Το «αυτογκόλ» Κασσελάκη, η προτροπή για έξοδο στον Φίλη και το καταστατικό

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 12:35 ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη διαγραφή, οι προγραφές - Το «αυτογκόλ» Κασσελάκη, η προτροπή για έξοδο στον Φίλη και το καταστατικό

«Αποσβολωμένα» από τις εξελίξεις δηλώνουν τα πιο ψύχραιμα στελέχη του κόμματος

Το χορό των διαγραφών εξ’ αποστάσεως άνοιξε χθες αιφνιδιαστικά από τις ΗΠΑ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς τέλεσε τον πολιτικό του γάμο του με τον σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ, διατηρώντας, ωστόσο, το άγρυπνο βλέμμα του πάνω από την Κουμουνδούρου.

Παρότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού χθες, ο κ. Κασσελάκης πληροφορήθηκε σε άμεσο χρόνο από τους συνεργάτες του τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Τζουμάκα, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει τη διαδικασία αποπομπής του. Ως «casus belli» από την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξελήφθη, κατά πληροφορίες, η αποστροφή του κ. Τζουμάκα περί κόμματος «ολιγαρχικού» και «διαπλεκόμενου» στη χθεσινή συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, ενώ είχαν προηγηθεί βολές του πρώην Υπουργού στην νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. Σημειώνεται οτι η ίδια πολιτική πλατφόρμα αποτέλεσε το βασικό «οπλοστάσιο» του κ. Τζουμάκα κατά την διεκδίκηση της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ .

Αναφερόμενος, ωστόσο, στον κ. Κασσελάκη χθες, είπε μεταξύ άλλων: «αυτός δεν ήρθε τον φέρανε, τίποτε δεν έρχεται από μόνο του. Εν γνώσει του Τσίπρα ήρθε, άλλο τι στάση κρατάει, το παιδί δεν κάνει, υπάρχει κανείς που δεν το ήξερε; Ψυχραιμία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζουμάκας, για να προσθέσει στην συνέχεια για το κόμμα του πως «ήδη έχει την πρώτη της πολιτική ήττα στις δημοτικές εκλογές». «Πολιτικά έχω πλήρη διαφωνία με την ηγεσία, δεν μπορεί να οδηγήσει. Υπέστη την πρώτη ήττα τώρα πάει για τη δεύτερη στις ευρωεκλογές, αυτή είναι η άποψή μου. Γι’ αυτό έθεσα προχθές στη συνεδρίαση (σ.σ Πολιτική Γραμματεία) ότι πρέπει να εξετάσουμε θέμα πολιτικής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο πρώην Υπουργός, καταλήγοντας πως «ορισμένοι θέλουν διάσπαση και όχι μόνο μέσα από το κόμμα, και από έξω. Η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

 
 
stefanos-2
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ συζητά με τον εκδότη -διευθυντή του «Ε.Κ.» Ηρακλή Διαματάρη. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»
 

Ο χειμαρρώδης λόγος του Στέφανου Τζουμάκα προκάλεσε τσουνάμι εξελίξεων, με τον Στέφανο Κασσελάκη να του δείχνει τις επόμενες ώρες το δρόμο προς το Πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ, με το αίτημα της αποπομπής. Κατά ασφαλείς πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενός γύρου επαφών που είχε ο κ. Κασσελάκης με έναν στενό κύκλο συνομιλητών του, μεταξύ των οποίων, πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη, για να προχωρήσει κατόπιν σε ανάρτηση που γνωστοποιούσε τις αποφάσεις του.

Συγκεκριμένα, «τιμώ τους αγώνες του Στέφανου Τζουμάκα τόσο κατά την περίοδο της Χούντας όσο και στη Μεταπολίτευση. Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν στα κανάλια ένα ολόκληρο κόμμα, που έχει μόνη του δύναμη τα μέλη και τους ψηφοφόρους του, ως «ολιγαρχικό» και «διαπλεκόμενο» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας πως «ο κ. Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με λύπη τον παραπέμπω στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περαιτέρω».

Δεύτερο μήνυμα

«Η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπολιτεύονται το κόμμα τους -προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφων- σταματάει εδώ» κατέληγε ο κ. Κασσελάκης, στέλνοντας ένα δεύτερο, προειδοποιητικό μήνυμα στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μετά το «τελεσίγραφο» προς την κοινοβουλευτική ομάδα.

Στα επόμενα λεπτά, ωστόσο, της ανάρτησης του κ. Κασσελάκη από την Αμερική, στην Αθήνα σηκώθηκε τσουνάμι αντιδράσεων στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον πρώην υπουργό, Νίκο Φίλη να κάνει λόγο για συνέδριο με «διαγραφές διαφωνούντων» και «εκφυλισμό του κόμματος».

stefanos-3
Ο δημοσιογράφος του «Ε.Κ.» Θεόδωρος Καλμούκος ερωτά τον Στέφανο Κασσελάκη αν ανησυχεί για πιθανή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Διακρίνεται η αλλαγή των φύλλων στο τεράστιο δέντρο. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Φίλη:

«Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα που βαθαίνει την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας.

Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στέφανου Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση

Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη "αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση" των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πως εννοεί το Συνέδριο τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!

Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

tsakalotos_filis_skoyrletis_arthro

 

Στις δηλώσεις Φίλη, πηγές της Κουμουνδούρου έδειξαν στον πρώην Υπουργό την πόρτα της εξόδου, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα. «Μάλλον ο Νίκος Φίλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον ΣΚΑΪ ότι ''έχει εγκατασταθεί η ολιγαρχία και η διαπλοκή'' μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στρεφόμενος ευθέως συνολικά εναντίον του κόμματος και των μελών του», αναφέρουν κομματικές πηγές, απαντώντας στον πρώην υπουργό.

Ακόμη, «η επίκληση αυτή του Νίκου Φίλη ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προσχηματική. Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;», καταλήγουν οι ίδιες πηγές, ανεβάζοντας το εσωκομματικό θερμόμετρο.

Σε αυτό το κλίμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκουν αναγκαστικά στα «στρατόπεδα» των «νέοπροεδρικών» ή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δήλωναν «αποσβολωμένα» από τις εξελίξεις. Παρά τους υψηλότατους τόνους και τις αιχμές που μεταχειρίστηκε ο κ. Τζουμάκας στην Πολιτική Γραμματεία, ο κ. Κασσελάκης άκουγε με ψυχραιμία τις τοποθετήσεις, διατηρώντας ψηλά «τα επίπεδα ευγένειας», όπως περιγράφουν, με την διαγραφή του πρώην Υπουργού να πέφτει «ως κεραυνός εν αιθρία». Πολύ περισσότερο, όταν η απουσία του κ. Τζουμάκα μαζί με τους Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο κατά την ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεια της περασμένης Τετάρτης ήταν εκείνη που εξασφάλισε την πλειοψηφία στην πλευρά Κασσελάκη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εισήγηση του Προέδρου θα είχε απορριφθεί -για πρώτη φορά στα κομματικά χρονικά- στην πρεμιέρα της συμμετοχής του στο κομματικό όργανο, πυροδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις.

Σηκώνοντας το γάντι, από πλευράς του, «θα τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου» ανταπάντησε με δήλωση του ο Στέφανος Τζουμάκας, συμπληρώνοντας για τον κ. Κασσελάκη πως «ο προκάτοχος του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρας θεωρούσε αδιανόητη τη διαγραφή στελέχους για τις απόψεις του».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Τζουμάκα:

Δεν είναι η πρώτη δημοκρατική εκτροπή που γνωρίζω στην πολιτική μου διαδρομή.

Πρόεδρος κόμματος χωρίς να έχει την αρμοδιότητα και παραβιάζοντας το Καταστατικό, ανακοίνωσε ότι «έθεσα εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», για τις πολιτικές μου απόψεις, τις οποίες πάντα εξέφραζα δημόσια.

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συμπορεύθηκα με έντονες πολιτικές συγκρούσεις και ουδέποτε διανοήθηκε να στραφεί εναντίον μου διοικητικά. Αλλά και ο προκάτοχος του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρας θεωρούσε αδιανόητη τη διαγραφή στελέχους για τις απόψεις του.

Πρόκειται ξεκάθαρα για διοικητικά μέτρα ενάντια σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

Όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια. Επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, παραπέμπουν και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Όσοι ιστορικά έχουν προβεί σε μεθοδεύσεις επικράτησης μηχανισμών και έχουν ασκήσει Πολιτικές χωρίς αρχές, έχουν υποστεί την απαξίωση από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Δεν είναι άλλωστε, τυχαία η αποχή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που είναι η νέα αρνητική εκδοχή για τη Δημοκρατία στη χώρα μας.

Τις απόψεις μου τις έχω διατυπώσει τόσο στις δημόσιες παρουσίες μου με την υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και στην τελευταία Σύνοδο της Πολιτικής Γραμματείας.

Ότι δηλαδή το κόμμα διέρχεται κρίση ηγεσίας και πολιτικής συνοχής και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις της διαπλοκής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την ενέργεια, είναι γνωστοί. Στην παρούσα υπόθεση, συγκρούονται όντως, «δύο κόσμοι».

Έχουμε αποδείξει έμπρακτα και με συνέπειες ποιοι έχουμε αγωνιστεί για αξίες και πολιτικές νίκης και ποιοι είναι οι εκφραστές μεθοδεύσεων, πολιτικών ήττας και εκφυλισμού.

Οι πολίτες μας κρίνουν.

tzoumakas___2_

  Το «αυτογκόλ»

Τα αίματα «άναψαν» ακόμη περισσότερο, όταν ο κ. Κασσελάκης ανέσυρε τη γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, για να δηλώσει πως «ο κ. Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», διαγράφοντας τον έτσι αλά… ΠΑΣΟΚ, με προσωπική απόφαση του από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στην επόμενη πρόταση, όμως, «με λύπη τον παραπέμπω στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περαιτέρω» όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλά από τα κορυφαία στελέχη να βλέπουν μια «αντίφαση» ως προς την διαχείριση της υπόθεσης.

Αυτοί που εξανέστησαν τελείως ήταν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τα οποία «διάβασαν» την κίνηση του κ. Κασσελάκη ως «προσπάθεια επιβολής της προσωπικής ισχύος» και «επίδειξη ρεβανσισμού», πλάι σε έναν «πρόχειρο και αντικαταστατικό» χειρισμό, με αποτέλεσμα αντί για μια τονωτική ένεση του αρχηγικού προφίλ του νέου Προέδρου να «σημειωθεί αυτογκόλ», όπως επισημαίνεται.

Στα επιχειρήματα όσων αντέδρασαν έντονα στη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα αθροίζονται:

η περιφρόνηση της παράδοσης και της δημοκρατικής κουλτούρας του κόμματος με ανοχή στις διαφορετικές απόψεις,

η άγνοια του Καταστατικού, της λειτουργίας και των διαδικασιών,

ο παραγκωνισμός των κομματικών οργάνων

και κυρίως η προαναγγελία της κρίσης της Επιτροπής Δεοντολογίας.

«Μέσα στην ίδια περίοδο λόγου, ο κ. Κασσελάκης διέγραψε μόνος του τον κ. Τζουμάκα και τον παρέπεμψε μόνος του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, για να αποφασίσει τελικά εκείνη για το θέμα, έχοντας προηγουμένως ο Πρόεδρος προκαταλάβει την όποια απόφαση της Επιτροπή» περιέγραψε στο protothema.gr κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που με βάση το Καταστατικό του κόμματος, για το εκάστοτε μέλος που παραπέμπεται στο πειθαρχικό, το ζήτημα συζητείται προηγουμένως στο κομματικό όργανο, στο οποίο ανήκει, δηλαδή στην περίπτωση του κ. Τζουμάκα στην Πολιτική Γραμματεία. Επιπλέον, για να επικυρωθεί η όποια απόφαση του πειθαρχικού, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, τη στιγμή που στη σύνθεση της υπάρχουν εκπρόσωποι εκπρόσωποι διαφορετικών τάσεων μεταξύ των 15 μελών της, υπό τον Πρόεδρο, Αντώνη Κοτσακά.

Κατά πληροφορίες, η Επιτροπή Δεοντολογίας είχε δρομολογήσει την επόμενη συνεδρίαση της για τα τέλη της εβδομάδας, ενώ δεν ήταν στις προθέσεις της να εξεταστεί άμεσα το «θέμα Τζουμάκα», ακόμη και όταν είχε παρέλθει αρκετός χρόνος από την είδηση της διαγραφής.

«Αχρείαστη τοξικότητα»

Πάντως το «πολεμικό» κλίμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατακλύσει τους λογαριασμούς των στελεχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εσωκομματικά πυρά εκτοξεύονται κατά ριπάς εκατέρωθεν.

Την ενόχληση τους για την διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα δεν έκρυψαν στους λογαριασμούς τους, μεταξύ άλλων, οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νασος Ηλιόπουλος, Αννέτα Καββαδία, ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη τοποθετήθηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας χθες το βράδυ πως «ο κ. Κασσελάκης κάνει μια δήλωση μην γνωρίζοντας τις βασικές λειτουργίες του κόμματος» στη διαγραφή Τζουμάκα, για να συμπληρώσει πως δεν «τις έχει χωνέψει».

Από τους πρώτους, αντίθετα που επικρότησαν την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν οι Παύλος Πολάκης, Στέφανος Καρανίκας και Ελένη Αυλωνίτου, ενώ η πρώην Βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινη Βάκη σχολίασε σε μια ατάκα πως «ο Στέφανος της Goldman Sachs διαγράφει τον Στέφανο του Πολυτεχνείου. Βasta!».

Υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, επικροτώντας την απόφασή του για τον Στέφανο Τζουμάκα, τάχθηκαν ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Καρανίκας, η Ελένη Αυλωνίτου και η Ελένη Ζάχου. Αντίθετα, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης με ανάρτησή του δήλωσε ότι διαφωνεί και με τα όσα είπε ο Στέφανος Τζουμάκας, αλλά και με τη διαγραφή του. 
 

anartisis__1_
anartisis__2_
anartisis__3_
anartisis__4_
anartisis__5_
anartisis__6_
anartisis__7_
anartisis__8_
anartisis__9_
anartisis__10_

 


Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι εκείνοι, όπως η Αννέτα Καββαδία, ο Θεόφραστος Βαμβουρέλλης, η Μαρία Καραμεσίνη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, που τάχθηκαν υπέρ του Στέφανου Τζουμάκα:

 

 

anartisis__2_
anartisis__6_
anartisis__7_
anartisis__10_

 

 

face

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση