15 χρόνια Google - Μητσοτάκης: Να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο σκέψης για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 20:03 15 χρόνια Google - Μητσοτάκης: Να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο σκέψης για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Γιόσι Ματίας και τη γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Γιόσι Ματίας μίλησε για τον τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να βοηθούνται οι επιχειρήσεις, και τόνισε ότι πρέπει η χώρα μας να γίνει παραγωγός και όχι μόνο καταναλωτής τεχνολογίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι πρέπει να υπάρχει και ρύθμιση όσον αφορά στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και ότι η Ελλάδα θα γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο σκέψης για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης.

Χαρακτήρισε πρόκληση από τη μια να προστατευθεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και να υπάρχει και ισορροπία. Αναφερόμενος στους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είπε ότι είναι σαφές πως στο παρελθόν όταν είχαμε αναπτύξει διακυβερνητικά μοντέλα συνεργασίας αλλά στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να γίνει έτσι. Πρέπει να έρθουν στο τραπέζι οι εταιρείες και να συμφωνήσουμε σε κανόνες προκειμένου κάποιες χώρες να μην χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως γεωπολιτικό εργαλείο.

Επίσης, είπε ότι θα μπορούσε η τεχνολογία αυτή να βοηθήσει στην προστασία της δημοκρατίας αλλά και την προστασία από την παραπληροφόρηση. «Η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται δεδομένα και αυτά πρέπει να είναι ακριβή γιατί κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις και δεδομένα και οι εταιρίες τεχνολογίας πρέπει να προστατεύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες», είπε.

Ως προτεραιότητες όσον αφορά στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έθεσε, την κλιματική αλλαγή και τα ακριβή μοντέλα πρόβλεψης. «Η Google έχει πολύ ακριβή μοντέλα», είπε ο πρωθυπουργός «και πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτά για να σωθούν ζωές. Για τις πυρκαγιές ήδη εφαρμόζουμε τεχνολογίες για την πρόληψή τους και μια πρόωρη παρέμβαση πριν επεκταθεί μια πυρκαγιά».

Επίσης, στον τομέα της υγείας τα οφέλη είναι πάρα πολλά. Μπορούμε να προσφέρουμε εργαλεία στους ερευνητές μας για να εντοπίζουν εγκαίρως για παράδειγμα κάποιον καρκίνο, ενώ στην εκπαίδευση τα πράγματα είπε είναι πιο δύσκολα γιατί μέχρι τώρα νομίζαμε ότι την ικανότητα να παράγουν έναρθρο λόγο ή κείμενο την είχαν μόνο οι άνθρωποι αλλά τώρα μπορεί και η τεχνολογία. Πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε αν μια έκθεση ή μια εργασία έχει γραφτεί από μηχανή ή αληθινό άνθρωπο.

Επίσης, αναφέρθηκε στην λειτουργία των αλγόριθμων οι οποίοι για παράδειγμα θα μπορούν να επιλέγουν το καλύτερο βιογραφικό για έναν εργαζόμενο αλλά πρέπει να αιτιολογείται και αυτό.

Τέλος, για το πως θα συνεργαστεί η κυβέρνηση με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ποτέ δεν δίστασε η κυβέρνησή του να συνεργαστεί και θα συνεχίσει έτσι. «Το πιο σημαντικό είναι να συνεργαζόμαστε και να ξέρουμε ο καθένας από που έχει ξεκινήσει. Όσον αφορά στην Google και την Ελλάδα ανυπομονούμε», είπε να συνεχίσουμε την συνεργασία έτσι ώστε να υπάρχει θετικός αντίκτυπος στην ζωή των πολιτών».

Δείτε όλη την συζήτηση

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση