Ο Ερντογάν σήμερα στην Αθήνα: Η θετική ατζέντα, οι συμφωνίες, η συνάντηση με Μητσοτάκη και το plan B για τυχόν «παραφωνίες»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 09:17 Ο Ερντογάν σήμερα στην Αθήνα: Η θετική ατζέντα, οι συμφωνίες, η συνάντηση με Μητσοτάκη και το plan B για τυχόν «παραφωνίες»

Και οι δυο πλευρές ποντάρουν σε μια «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σήμερα τόσο στους δρόμους όσο και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για την έλευση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, ο οποίος θα συνοδεύεται από 8 υπουργούς και συμβούλους. Στις 11.00 το πρωί αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να τον υποδέχεται.

Τα μέτρα

Τα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας προβλέπουν αυξημένα μέτρα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου. Αστυνομικές δυνάμεις θα είναι παρατεταγμένες κατά μήκος κεντρικών οδικών αξόνων της Αθήνας, από όπου θα περάσει η αυτοκινητοπομπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιπλέον, ελεύθεροι σκοπευτές θα είναι ακροβολισμένοι σε ψηλά κτίρια στη διάρκεια της επίσκεψης.

3.500 αστυνομικοί και drones που θα στέλνουν διαρκώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Οι προσδοκίες

Και οι δυο πλευρές ποντάρουν σε μια «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη συνέχεια του κλίματος νηνεμίας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα πρόσφατα δείγματα γραφής είναι θετικά μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος στην «Καθημερινή».

«Από το “Μητσοτάκης γιοκ” περάσαμε στο “Φίλε μου, Κυριάκο” και αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση να μην ανέβουν οι τόνοι – τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Ταυτόχρονα, όμως, το κυβερνητικό επιτελείο έχει σχεδιάσει και είναι σε ετοιμότητα να αντιδράσει σε οποιαδήποτε «παραφωνία», αν η κατάσταση δείξει να βγαίνει εκτός ελέγχου, αφού ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος πολιτικός.

Οι συναντήσεις

Πρώτος σταθμός του τούρκου προέδρου θα είναι το Προεδρικό Μέγαρο, όπου χωρίς την παρουσία αγημάτων θα τον υποδεχθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αυτό θα είναι το πρώτο τετ α τετ της κας Σακελλαροπούλου με τον τούρκο ηγέτη και θα έχει ενδιαφέρον ο διάλογος που θα έχουν μπροστά στις κάμερες.

Λίγα λεπτά μετά τις 12 ο Ταγίπ Ερντογάν θα ανέβει την Ηρώδου Αττικού, με όλες τις κάμερες να είναι στραμμένες επάνω του, για ακόμα μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος θα τον περιμένει στο πλατύσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου.

Όταν οι πόρτες θα κλείσουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα συζητήσουν με βάση τους τρεις άξονες που συμφωνήθηκαν στο Βίλνιους τον Ιούλιο: τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.

Οι δυο ηγέτες θα βρεθούν με τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και τους διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, για περίπου 45 λεπτά.

Θα ακολουθήσουν οι δημόσιες κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών χωρίς ερωτήσεις δημοσιογράφων – αυτό το μοντέλο θεωρήθηκε και το πιο «ασφαλές» και από τις δυο πλευρές – και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τη μορφή γεύματος εργασίας.

Οι συμφωνίες

Μια μεγάλη γκάμα θεμάτων θα πέσουν στο τραπέζι των επαφών, που θα έχουν από τις 11.30 το πρωί οι Έλληνες υπουργοί με τους Τούρκους ομολόγους τους.

11 Έλληνες υπουργοί και υφυπουργοί και 8 Τούρκοι θα έχουν συναντήσεις πριν καθίσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Ενδιαφέρον έχει ότι η συνάντηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ θα γίνει στη ΛΑΕΔ.

Έλληνες και Τούρκοι υπουργοί θα υπογράψουν συμφωνίες «χαμηλής πολιτικής» και μνημόνια κατανόησης.

Σήμερα θα πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα στον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη και τον Τούρκο ομόλογό του για την ταχεία χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες ειδικά για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Έτσι, θα μπορούν οι Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται πιο εύκολα τα νησιά μας.

Πρόκειται για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το μεταναστευτικό για τις δυο πλευρές.

Η Αθήνα τονίζει ότι το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό είναι Ευρωτουρκικό και ορίζεται, καθορίζεται, περιορίζεται από την Ευρωτουρκική κοινή δήλωση του 2016, αλλά και από μια σειρά άλλων συμφωνιών, όπως είναι οι συμφωνίες επανεισδοχής του 2014 και του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για επικαιροποίηση, ανανέωση και επέκταση της συμφωνίας του 16, έτσι ώστε να ελεγχθεί η παράνομη διακίνηση και η παράτυπη μετανάστευση.

Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει την ανταλλαγή αξιωματικών των δύο πλευρών στο Λιμενικό, αλλά και στην αστυνομία, τακτικές συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο – έχουν γίνει ήδη στη Βουλγαρία και στην Τουρκία τους προηγούμενους μήνες και θα γίνει και στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου.

Σημαντικό για όλα τα παραπάνω είναι ότι στην Αθήνα θα βρεθούν σε λίγες ώρες μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών και οι αρχηγοί της αστυνομίας, της Ακτοφυλακής και του Λιμενικού.

Έλληνες και Τούρκοι υπουργοί θα συζητήσουν, επίσης, θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece και το Invest in Turkey.

Στον τομέα της Παιδείας, θα εξεταστεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας γύρω από την επαγγελματική εκπαίδευση αλλά και η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων σε τομείς έρευνας και τεχνολογίας.

Συμφωνίες θα υπογραφούν και στους τομείς της υγείας, του αθλητισμού και του πρωτογενούς τομέα.

Πηγή: newsbeast.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση