"Εισιτήριο" επιστροφής στους δανειστές βγάζει το Eurogroup

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 10:25 "Εισιτήριο" επιστροφής στους δανειστές βγάζει το Eurogroup

Διπλή μάχη με τους Ευρωπαίους και τον χρόνο δίνει ο Τσακαλώτος. Ενημερώνει τους υπουργούς Οικονομικών για ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις. Αγώνας δρόμου για την «επανεκκίνηση» της αξιολόγησης

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται για μια ακόμη φορά ο «παλμός» της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup που ξεκινάει σε λίγες ώρες.

Δεδομένης της προσωρινής - αν και διόλου ασήμαντης για την πορεία της οικονομίας - «παύσης» της πρώτης αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να δώσει κρίσιμη μάχη στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και τους δανειστές, πως η πρόοδος που έχει καταγράψει η ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση κατάρτισης ολοκληρωμένων προτάσεων, είναι επαρκής για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί.

Να σημειωθεί εδώ πως και οι επικεφαλής των δανειστών – το γνωστό πια σε όλους κουαρτέτο – θα συμμετάσχουν στο αποψινό Eurogroup, γεγονός που επιβεβαιώνει έτι περαιτέρω την κρισιμότητα της κατάστασης. Όσο περισσότερο καθυστερήσουν οι δανειστές να επιστρέψουν στην Αθήνα, τόσο πιο πίσω θα πάει η αξιολόγηση, την ολοκλήρωση της οποίας – ει δυνατόν ως τα τέλη Φεβρουαρίου – επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση. Επομένως, από το αποψινό Eurogroup η Ελλάδα περιμένει μια και μόνη απάντηση: Πότε θα επιστρέψει επί ελληνικού εδάφους το κουαρτέτο για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Για να αποφασίσουν ωστόσο οι δανειστές πότε ακριβώς θα έρθουν και πάλι στην Αθήνα, ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να τους ενημερώσει διεξοδικά για όλα τα «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Μια απλή ενημέρωση δεν αρκεί, καθώς ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία σε όλα τα μέτωπα, τα οποία και να πιστοποιούν την ύπαρξη προόδου. Τα ανοιχτά μέτωπα δεν αφορούν μόνο στο ασφαλιστικό, το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, καθώς εκτείνονται στο φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό μέτωπο και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Από τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο κ. Τσακαλώτος στο Eurogroup θα κριθεί όμως όχι μόνο το «πότε», αλλά και «με ποιους όρους» θα επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα.

Η «αποστολή» για τον Έλληνα υπουργό δεν θα είναι εύκολη, αφού, είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο πως οι Ευρωπαίοι θα επιρρίψουν ευθύνες για καθυστερήσεις και ελλιπείς προτάσεις στην Αθήνα. Οι πιέσεις θα παραμείνουν αμείωτες, μέχρι τη στιγμή εκείνη που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάσει προτάσεις επαρκώς κοστολογημένες και όχι ανεπαρκείς.

«Οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα γιατί τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και δεν τίθεται κανένα θέμα κωλυσιεργίας», διεμήνυε μόλις χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή, ξεδιπλώνοντας τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για την έκβαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης…

news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση