Ο Καμμένος «πανηγυρίζει» που βάζει πόδι το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 17:53 Ο Καμμένος «πανηγυρίζει» που βάζει πόδι το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η συμφωνία του ΝΑΤΟ «αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Από το φόβο το ΝΑΤΟ -και εμμέσως η Τουρκία- να βάλει πόδι στο Αιγαίο Αιγαίο με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η κυβέρνηση πέρασε σήμερα στην άλλη πλευρά κάνοντας λόγο, διά στόματος του αρμόδιου υπουργού, για συμφωνία που θα λύσει το μείζων αυτό θέμα.

Το πραγματικό ωστόσο ερώτημα παραμένει: για ποιον λόγο η Αθήνα αποδέχτηκε την τουρκικής έμπνευσης γερμανοτουρκική πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της μεταναστευτική κρίσης στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η συμφωνία (για εμπλοκή της συμμαχίας στο προσφυγικό) «αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης» και πως πρόκειται για «μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης».

Ας δούμε όμως τους όρους που έθεσε η Αθήνα πάντα κατά τον κ. Καμμένο και τους συνεργάτες του:

  • να υπάρξει σεβασμός της Εθνικής κυριαρχίας και του υφιστάμενου καθεστώτος στην Έρευνα και Διάσωση
  • να αναλάβει περιπολίες η νατοϊκή ναυτική δύναμη που ήδη πλέει στην περιοχή
  • να παραμείνει και για το επόμενο εξάμηνο ο Γερμανός διοικητής της δύναμης αυτής(ώστε να μην τον διαδεχθεί όπως προβλέπονταν, τούρκος διοικητής) και να εξαιρεθούν οι Έλληνες και οι Τούρκοι αξιωματικοί από την διοίκηση της δύναμης.
  • τα τουρκικά πλοία να παραμείνουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
  • όσοι μετανάστες διασώζονται στην Θάλασσα να αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία

Θα έχει όμως και πώς η Αθήνα τη δυνατότητα να διακόψει και να ακυρώσει τη Νατοϊκή επιτήρηση εφόσον δεν τηρηθούν στην πράξη οι «όροι» που υποστηρίζει ότι έθεσε ο Υπουργός Άμυνας;

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι στην κοινή δήλωση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο ότι ο σκοπός της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, είναι να σταματήσει η εγκληματική συμμορία και οι ενέργειες αυτών που διακινούν ανθρώπους. «Πληρώσαμε μέχρι τώρα με την απώλεια δέκα παιδιών, με χιλιάδες νεκρούς», ανέφερε ο υπουργός.

Ευχαρίστησε δε τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και το στρατιωτικό και διπλωματικό προσωπικό για όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση που κατέληξε επιτυχώς.

Ωστόσο το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Για να ισχύει πραγματικά αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Καμμένος, ότι δηλαδή έγιναν δεκτές οι ελληνικές θέσεις, σημαίνει ότι η Τουρκία αποδέχθηκε πλήρως την ελληνική θέση για εναέριο χώρο 10 ν.μ., την ελληνική ζώνη ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση στα όρια του FIR Αθηνών, εγκατέλειψε πλήρως τις διεκδικήσεις με την θεωρία των Γκρίζων Ζωνών. Αν όλα αυτά ισχύουν, μένει να αποδειχθεί.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση