To Μαξίμου αλλάζει τακτική εν όψει του Eurogroup - Τι θα ζητήσει από τους δανειστές και οι διαφωνίες "έκπληξη" - Ο ρόλος της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Μαΐου 2016 00:26 To Μαξίμου αλλάζει τακτική εν όψει του Eurogroup - Τι θα ζητήσει από τους δανειστές και οι διαφωνίες "έκπληξη" - Ο ρόλος της Τουρκίας

- Η κυβέρνηση έχει σκοπό να προσπαθήσει να λάβει γραπτές δεσμεύσεις στο Eurogroup για το χρέος
- Ανάμεσα στις χώρες που αντιδρούν σε μία γραπτή εγγύηση για ελάφρυνση του χρέους είναι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία
- Στόχος του Eurogroup είναι να συμφωνηθεί να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 24 Μαΐου
- Πώς η απομάκρυνση του Νταβούτογλου με εντολή Ερντογάν φοβίζει τους Ευρωπαίους και επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Αλλαγή τακτικής από την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση. Πριν από μερικές ημέρες η άρνηση του Ντάισελμπλουμ για τη σύγκλιση του Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη προκάλεσε την έκρηξη του πρωθυπουργού και κινήσεις για την υποβολή αιτήματος για σύνοδο κορυφής της Ε.Ε..

Τώρα που το Eurogroup ανακοίνωσε τη σύνδεση του χρέους με την αξιολόγηση και την καταβολή της δόσης, παραβιάζοντας τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού που προβλέπει αξιολόγηση και στη συνέχεια έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, η κυβέρνηση αντί να αντιδράσει έντονα και δυναμικά, επέλεξε να τηρήσει χαμηλούς τόνους και να επισημάνει ότι υπάρχει θετική εξέλιξη με τη συζήτηση του χρέους στο Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή της τακτικής πηγάζει από την επιλογή της κυβέρνησης να διερευνήσει πρώτα τις προθέσεις των εταίρων για το χρέος και στη συνέχεια να διαμορφώσει την τακτική της, έχοντας στα χέρια τους συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θέσεις και όχι απλές δηλώσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνει και η πληροφορία που δημοσιεύει το Euro2day, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση ζήτησε γραπτή δέσμευση για την έναρξη των συζητήσεων με στόχο την ελάφρυνση του χρέους.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως από την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Ντάισελμπλουμ για να διερευνήσει τις προθέσεις των χωρών, προέκυψε ότι υπάρχουν αντιρρήσεις και προς γενική κατάπληξη μεταξύ εκείνων που αντιδρούν συμπεριλαμβάνονται η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Η ενέργεια πάντως, του Ντάισελμπλουμ έχει ως στόχο να υπάρξει τη Δευτέρα στο Eurogroup μία πολιτική δέσμευση για την έναρξη των συζητήσεων με δύο στόχους.

Ο πρώτος είναι η καταληκτική απόφαση ως τις 24 Μαίου και επομένως να τελειώσει το ζήτημα της αξιολόγησης και της καταβολής της δόσης.

Ο δεύτερος έχει ως αποδέκτη το ΔΝΤ, το οποίο θα μπορούσε να μην φέρει αντιρρήσεις στο θέμα των πρόσθετων προληπτικών μέτρων και να συμβιβαστεί με τον ¨κόφτη¨ (ιδέα που ασπάζονται οι Ευρωπαίοι και μεταξύ αυτών και οι Γερμανοί) και στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για το χρέος στις 24 Μαίου, να βάλει την υπογραφή του για την εκταμίευση της δόσης παίρνοντας σαν αντάλλαγμα μία ρήτρα δέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σαφές πλάνο για το χρέος.

Το τελευταίο κρίνεται απαραίτητο γιατί η σύνδεση της δόσης και με το χρέος μπορεί να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας ασφυξία στο θέμα της ρευστότητας και ενδεχομένως πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα, πράγμα που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν και για ένα πρόσθετο λόγο, που είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και η αποπομπή Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία, που γεννούν αστάθεια και προβληματισμό για το προσφυγικό και τη συμφωνία που έχει συναφθεί με τη γειτονική χώρα.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση