Οι γνωστοί και οι άγνωστοι «καβγάδες» στην κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 21:03 Οι γνωστοί και οι άγνωστοι «καβγάδες» στην κυβέρνηση

Ενδοκυβερνητικές κόντρες με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες και με το βλέμμα στο συνέδριο και τον ανασχηματισμό.

Οι τηλεοπτικές άδειες και οι εξελίξεις που αφορούν το Πόθεν Έσχες των υπερθεματιστών έχουν προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος την στιγμή που ο ξάδερφος του Πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας ανακοίνωσε μέσω συνέντευξής του στα ΝΕΑ ότι χρειάζεται ένας ανασχηματισμός για να φύγουν τα βαρίδια από την κυβέρνηση.

Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος εκτιμούν ότι η υπόθεση Καλογρίτσα δημιουργεί αμφισβητήσεις στο περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και με την στάση του δείχνουν την δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη της υπόθεσης. Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός όταν ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης σχεδόν δακρυσμένος έβγαλε από την δύσκολη θέση την κυβέρνηση σε μία ομιλία του στο κοινοβούλιο όπου έκανε λόγο για τους αγώνες και το ηθικό πλεονέκτημα του χώρου. Ο Πρόεδρος της Βουλής που έχει κατακτήσει τον ρόλο του Νέστορα στο κόμμα, έχει προκαλέσει εντύπωση με την απουσία του τον τελευταίο καιρό από επίσημες δηλώσεις σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις. Αρκέστηκε μόνο στην υπεράσπιση του Νίκου Φίλη για το θέμα των θρησκευτικών κάνοντας εντονότερη την απουσία του στην αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά Καλογρίτσα 

Οι κ.κ. Παππάς και Κρέτσος έχουν κάθε λόγο να νοιώθουν …μόνοι στην σύγκρουση με την ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς μία σειρά από βουλευτές έθεσαν δημόσια τις ενστάσεις τους για την απόδοση της άδειας στον κ. Καλογρίτσα εκτός του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Δ. Καμμένου. «Εμένα με παραξενεύει πάρα πολύ πώς είναι δυνατόν κάποιος  που θέλει να πάρει κανάλι να επικαλείται τέτοια στοιχεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ. Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «Με βάζει σε πειρασμό η σκέψη για τον βασικό μέτοχο και το κατά πόσο μπορούν οι εργολάβοι να είναι κάτοχοι καναλιών». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «όποιος καναλάρχης δεν πληροί τις προϋποθέσεις, φεύγει», ερωτηθείς για το θέμα Καλογρίτσα και τα περιβόητα «βοσκοτόπια». Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «κρίση προσανατολισμού» για την οποία είπε ότι την περνούν «όταν τα κόμματα έρχονται στην εξουσία και μετασχηματίζονται». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο βουελυτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δημαράς ο οποίος ζήτησε, να αποκλεισθεί ο εργολάβος δημόσιων έργων Χρήστος Καλογρίτσας από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του κ. Κουρουμπλή ο οποίος έκανε λόγο για ποινικές και πολιτικές ευθύνες της επιτροπής ενώ λίγη ώρα αργότερα μετά από παρέμαβση του Μαξίμου μάζεψε τις δηλώσεις του. Αντίστοιχα πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης όπως οι κ.κ. Σκουρλέτης, Σπίρτζης και Σταθάκης ήταν άφαντοι στην αντιπαράθεση για το Ελληνικό όπου σήκωσαν το βάρος οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Μπαλτάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βράζει από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το Ελληνικό καθώς διαβλέπει ότι επέρχεται σαρωτικός ανασχηματισμός εντός του Οκτωβρίου. Οι «κομμένοι» εμφανίζονται διαφωνούντες κυρίως στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ενώ οι διεκδικητές κυβερνητικού θώκου δίνουν εξετάσεις στην κόντρα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως στο  Μαξίμου δεν βλέπουν διαρροές στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα και αναμένουν τις εξελίξεις για το χρέος που ακτιμούν ΄τι θα είναι καθοριστικές για την πορεία της κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση δοκιμάζεται από το προσφυγικό, τα συνδικάτα και την Εκκλησία

Στο Μαξίμου αναζητούνται λύσεις και για την υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός πέραν των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί, καθώς η συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάζεται σε τρείς καθοριστικούς τομείς: στις σχέσεις με την εκκλησία, στην σύγκρουση με τα συνδικάτα και στο προσφυγικό. 

Η σύγκρουση που προκάλεσε ο Νίκος Φίλης με την Εκκλησία και η οργή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που αποτυπώθηκε στην επιστολή που απέστειλε αλλά και στην άρνησή του να συνομιλήσει με τον υπουργό Παιδείας δημιουργούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου σε μία περίοδο που το μοναδικό που δεν επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν να ανοίξει νέα μέτωπα. Οι σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία προκαλούν και συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο να ξεκαθαρίζει ότι οι ΑΝΕΛ δεν συντάσσονται με τον υπουργό Παιδείας.

Την ίδια στιγμή οι αναπληρωτές υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης και Υγείας Π. Πολάκης τα έχουν βάλει με την ηγεσία των συνδικάτων προετοιμάζοντας το έδαφος για την επερχόμενη σύγκρουση των εργασιακών. Ο κ. Πολάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ ενώ ο Χρ. Βερναρδάκης τα έβαλε με την ΑΔΕΔΥ και τις προτεραιότητες στην πολιτική της απειλώντας ότι θα εισηγηθεί την διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης στα συνδικάτα. 

Τέλος, η κυβέρνηση απειλείται από τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κύματα προσφύγων από την Τουρκία και την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται στα νησιά αλλά και στην άρνηση περιοχών της χώρας να φιλοξενήσουν μετανάστες. Τα επεισόδια στη Λέσβο και στην Χίο θέτουν ξανά το προσφυγικό στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας στην χώρα. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση