Ομιλία Τσίπρα : Στη βιτρίνα τα αντίμετρα, κάτω από το χαλί τα μέτρα 3,6 δισ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 22:50 Ομιλία Τσίπρα : Στη βιτρίνα τα αντίμετρα, κάτω από το χαλί τα μέτρα 3,6 δισ

Απέστρεψε το βλέμμα από τα μέτρα των 3,6 δισ και εστίασε στα αντίμετρα που θα έλθουν ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή.

Να αντιστρέψει την εικόνα του δεσμευμένου στις επιταγές των δανειστών επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή απευθυνόμενος και στους «συντρόφους» του που ζητούν αριστερή στροφή «εδώ και τώρα».

Έτσι όχι μόνο προσπάθησε για μια ακόμα φορά να ρίξει όλο το φως στις θετικές πλευρές της συμφωνίας, αλλά κάνοντας ένα βήμα παραπάνω εμφανίστηκε ως «ιδιοκτήτης» του νέου προγράμματος και των όσων η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ψηφίσει τις επόμενες ημέρες.

 

Ο νέος ελιγμός του αρχηγού της κυβέρνησης έχει προφανώς στόχευση το εσωκομματικό ακροατήριο καθώς είναι ακόμα νωπές οι αιτιάσεις των «53» στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, αλλά και ο σκεπτικισμός βουλευτών για το πως θα στηρίξουν τα μέτρα.

Τα πρώτα 15 λεπτά της ομιλίας του ήταν αφιερωμένα σε αυτή την αποστολή.

Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας την πάσα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θέλησε να χρεώσει στο Μαξίμου την πατρότητα των μέτρων, δέχθηκε την πρόκληση αντιτείτοντας ότι πράγματι είναι αυτή η κυβέρνηση που έφερε τη συμφωνία αυτή καθώς η ΝΔ δεν θα μπορούσε να προωθήσει αντίμετρα, προβλέψεις για τη διευθέτηση του χρέους, ενέργειες για την επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα.

Με τα επιχειρήματα αυτά και με την επίθεση κατά της ΝΔ την οποία προσπάθησε εκ νέου να φέρει σε δύσκολη θέση προτάσσοντας την απόφαση της να καταψηφίσει και τα αντίμετρα, ο κ. Τσίπρας έκρυψε κάτω από το χαλί την σκληρή πραγματικότητα των 3,6 δις μέτρων.

Λέξη δεν είπε εξάλλου και για τη ρήτρες που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση (πλεονάσματα 3,5%) για να εφαρμοστεί το πακέτο των αντίμετρων.

Αντίθετα ενίσχυσε τη συμφωνία με τα αντίμετρα και με ότι άλλο μπόρεσε να τραβήξει από το συρτάρι των κυβερνητικών επιτευγμάτων.

Η προσπάθεια του μάλιστα να δώσει βάρος στα κυβερνητικά «κατορθώματα» τον οδήγησε στην λεκτική υπερβολή να μιλήσει για την περιβόητη 13η σύνταξη του περασμένου Δεκεμβρίου που όπως είπε όμως δόθηκε εφάπαξ.

Την ίδια στιγμή αντέστρεψε την εικόνα των εξαντλητικών και επιζήμιων διαπραγματεύσεων με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε περίοπτη θέση σε ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο.

Και συνόψισε δίνοντας το επικοινωνιακό στίγμα της κρίσιμης περιόδου που ακολουθεί έως τη ψήφιση του νέου πακέτου με το επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση αυτή φέρνει μια συμφωνία που δίνει διέξοδο και προοπτική».

Ειρωνεύτηκε την ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη ότι γίνονται γραφικοί με το αίτημα για εκλογές .

«Ο Μητσοτάκης κινδυνεύει με την εξής πρωτοτυπία: να είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά επί τέσσερα χρόνια εκλογές και αυτές να γίνονται στην ώρα τους.Υπάρχει κι άλλη πρωτοτυπία. Όταν θα γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, θα τις χάσετε. Γιατί με την τακτική σας αυτή κουράζετε τους πολίτες και τους εαυτούς σας. Τους οπαδούς σας και τους ψηφοφόρους σας» σημείωσε.  

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση