Απεργίες, ΔΕΗ και πλειστηριασμοί τα «καυτά» μέτωπα – Τι σχεδιάζει το Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 09:27 Απεργίες, ΔΕΗ και πλειστηριασμοί τα «καυτά» μέτωπα – Τι σχεδιάζει το Μαξίμου

Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα το θέμα της ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης που τυπικά εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στις 22 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία συνέρχεται το πρώτο Eurogroup του 2018.

Αύριο (09.01.2018) αναμένεται να κατατεθούν στην Βουλή, όλες οι επίμαχες διατάξεις και στόχος είναι αφού συζητηθούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής να ψηφιστεί το νομοσχέδιο – σκούπα στις 15 Ιανουαρίου.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται παράλληλα να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς (το… μισό Υπουργικό Συμβούλιο δηλαδή), καθώς το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:

– Το θέμα με τα προνοιακά επιδόματα

– Οι αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

– Το ζήτημα με την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις

– Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων

– Η διαμεσολάβηση

– Θέματα του Υπουργείου Παιδείας κ.α.

Τελικό ορόσημο είναι, υπενθυμίζεται, το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αναμένεται να ενημερώσουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, το απόγευμα της Τρίτης.

Θα προηγηθεί σήμερα (08.01.2018, 10:30), προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, η πρώτη για το 2018, με αντικείμενο την διαπραγμάτευση αλλά και το Σκοπιανό.

Οι καυτές πατάτες

Στο νομοσχέδιο τα καυτά μέτωπα είναι τρία. Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, οι πλειστηριασμοί, αλλά και οι αλλαγές στο Νόμο για τις απεργίες. Αν και δεν αναμένονται σοβαρές αντιδράσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησης, ούτε και εκτιμάται ότι θα υπάρχουν απώλειες, εντούτοις στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει εγρήγορση προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες χαραμάδες για κάποια διαφοροποίηση.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση