Λαμία: Το πέρασμα των βανδάλων στον Ξηριά (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 08:05 Λαμία: Το πέρασμα των βανδάλων στον Ξηριά (ΦΩΤΟ)

Βόρεια βορειοδυτικά της Λαμίας υπάρχει ο πιο κοντινός φυσικός παράδεισος της πόλης μας και ονομάζεται Ξηριάς.

Κάπου στην μέση της διαδρομής υπάρχει το παλιό υδραγωγείο. Ακριβώς μετά το υδραγωγείο μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε αυτό το ειδυλλιακό μονοπάτι (επόμενη εικόνα)  που δεκάδες πεζοί καθημερινά απολάμβαναν την βόλτα τους.

Κάποιοι φαίνεται σκέφτηκαν να φέρουν την ανάπτυξη και έριξαν μια μπουλντόζα και το ειδυλλιακό μονοπάτι μετατράπηκε σε ένα δρόμο γεμάτο από σκόνη, πέτρες, σπασμένα κλαδιά και ξεριζωμένα δέντρα, όπως μπορείτε να δείτε στις επόμενες φωτογραφίες...

Μπορείτε να δείτε επίσης ένα ξεριζωμένο δέντρο, πεταμένο στην κοίτη του ποταμού.

Η παραπάνω περιοχή που διαδραματίστηκε η αυθαίρετη «ανάπτυξη» κάποιων είναι δασική περιοχή. Δεν γνωρίζω την διαδικασία  αλλά φαντάζομαι ότι για να ανοιχτεί  ένας δρόμος μέσα σε δασική περιοχή  θα πρέπει να δοθεί άδεια από την  δασική υπηρεσία καταρχάς. Έπειτα υποθέτω ότι θα πρέπει τηρηθεί μια χρονοβόρα  διαδικασία εγκρίσεων από ανάλογα υπουργεία , περιφέρεια, δήμο Λαμίας κλπ. Στην συνέχεια θα έρθει μηχανικός του δήμου να σχεδιάσει τον δρόμο και ποιος ξέρει ακόμη τι άλλο χρειάζεται.

Κάποιοι αυθαίρετα αποφάσισαν να παρακάμψουν όλη αυτή την διαδικασία και να χαράξουν μόνοι τους έναν δρόμο για σκοπούς που μόνο αυτοί γνωρίζουν. Αλλά δυστυχώς τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ.

Το παλιό υδραγωγείο είναι κατασκευής του 1905. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε πριν από εκατόν δέκα χρόνια για τις ανάγκες υδροδότησης της πόλης μας σε μια εποχή που η πόλη της Λαμίας δεν είχε νερό. Επί εκατόν δέκα χρόνια αυτό το κομμάτι
της πολιτιστικής μας κληρονομία είχε μείνει ανέπαφο στον χρόνο.

Οι Λαμιώτες των προηγούμενων ετών αν και φτωχοί σεβάστηκαν την εργασία και τον ιδρώτα των προγόνων μας .Τα τελευταία χρόνια όπως βλέπουμε στην εικόνα οκτώ κάποιοι «έξυπνοι Έλληνες» αποφάσισαν και εκεί να κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις. Όπως βλέπουμε στην εικόνα κάποιοι νοικοκυραίοι σταδιακά έρχονται και ξηλώνουν τις κατεργασμένες πέτρες της οροφής που για εκατόν δέκα χρόνια ήταν στις θέσεις τους ανέπαφες.

Αλλά πάλι τα προβλήματα στον Ξηριά δεν περιορίζονται εδώ.

Ο Ξηριάς τακτικά γίνεται χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών και μπαζών. Πολλοί συμπολίτες μας βάζουν στο αυτοκίνητο τους ότι τους περισσεύει από τα σπίτια τους και τα πετούν δίπλα στην κοίτη του χειμάρρου.

Εδώ θα μπορούσα να βρίσω , να κατηγορήσω και να πω πολλά αλλά θα περιοριστώ στην διαπίστωση ότι όλα τα παραπάνω ταιριάζουν σε ανθρώπους αχαρακτήριστους. Ο καθένας από αυτούς ας κάνει την αυτοκριτική του και ας χαρακτηρίσει τον εαυτό του σύμφωνα με την παιδεία του και τις απαιτήσεις που έχει για τα παιδιά του σε μια σύγχρονη κοινωνία .

Περιβαλλοντική ομάδα προστασίας του Ξηριά Λαμίας

Προσαρμοσμένη αναζήτηση