Σόουμπιζ και πολιτική: Από τον Ρήγκαν στον Ζελένσκι

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 23:18 Σόουμπιζ και πολιτική: Από τον Ρήγκαν στον Ζελένσκι

Διασημότητες, από τον Ρόναλντ Ρίγκαν έως τον Τζορτζ Γουεά, στράφηκαν στην πολιτική και έφθασαν στα πλέον υψηλά αξιώματα.

Πριν από τον ηθοποιό Βολοντίμιρ Ζελένσκι που εξελέγη στην προεδρία της Ουκρανίας, διασημότητες, από τον Ρόναλντ Ρίγκαν έως τον Τζορτζ Γουεά στράφηκαν στην πολιτική και έφθασαν στα πλέον υψηλά αξιώματα.

Ηθοποιοί και κωμικοί

Ο Αμερικανός Ρόναλντ Ρίγκαν είναι ο πρώτος κινηματογραφικός αστέρας που έγινε αρχηγός κράτους. Αθλητικός σχολιαστής στο ραδιόφωνο και μετά ηθοποιός σε ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού για 20 και πλέον χρόνια, εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνιας το 1966 και έγινε ο 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ το 1981, ένα αξίωμα που άσκησε επί δύο συνεχόμενες θητείες.

Στα χνάρια του Ρίγκαν, ο 'Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, πρώην Μίστερ Υφήλιος που έγινε σταρ του Χόλιγουντ, εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνιας το 2003. Ο αυστριακής καταγωγής "Governator" όπως αποκαλείτο, θα διοικήσει επί επτά χρόνια την πιο πολυάνθρωπη και πιο πλούσια αμερικανική Πολιτεία.

Στις Φιλιππίνες, ο Τζόζεφ Εστράντα εισέρχεται στην πολιτική το 1969 ως δήμαρχος της Μανίλας, πριν γίνει γερουσιαστής και στη συνέχεια αντιπρόεδρος. Το 1998, ανέρχεται στον ύπατο αξίωμα της χώρας του, αλλά θα εκδιωχθεί από την εξουσία τρία χρόνια αργότερα από λαϊκή εξέγερση έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά.

Στη Γουατεμάλα, ο κωμικός ηθοποιός Τζίμι Μοράλες εξελέγη τον Οκτώβριο του 2015 πρόεδρος της χώρας υποστηριζόμενος από ένα κίνημα λαϊκής οργής για τη διαφθορά και τους πολιτικούς. Κινηματογραφικός παραγωγός και τηλεοπτικός παρουσιαστής ψυχαγωγικών εκπομπών, ο Μοράλες έγινε διάσημος το 2007 υποδυόμενος τον "Νέτο", έναν αφελή γελαδάρη που γίνεται πρόεδρος τυχαία.

Άλλος δημοφιλής ηθοποιός, ο Περουβιανός Σαλβαδόρ ντελ Σολάρ, γίνεται υπουργός Πολιτισμού το 2016 πριν γίνει πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2019.

Σόουμπιζ και τηλεριάλιτι

Ο Ιταλός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, γνωστός για τις τηλεοπτικές του εκπομπές που διάνθιζε με γυμνές γυναίκες, διετέλεσε τρείς φορές πρόεδρος της χώρας μεταξύ 1994 και 2011. Παρά τους επαναλαμβανόμενους μπελάδες με τη δικαιοσύνη, ο "Καβαλιέρε" θα ηγηθεί της ιταλικής δεξιάς επί 25 χρόνια.

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Νεοϋορκέζος Ντόναλντ Τραμπ, ένας επιδεικτικός δισεκατομμυριούχος, στο τιμόνι μιας αυτοκρατορίας ακινήτων, περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου και να γίνει ένοικός του, υπό τα έκπληκτα βλέμματα όλου του κόσμου. Πρώην ιδιοκτήτης των καλλιστείων Miss Universe, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς καμιά πολιτική εμπειρία, οφείλει τη διασημότητα του κυρίως στο παιχνίδι τηλεριάλι "The Apprentice", του οποίου ήταν παραγωγός και παρουσιαστής μεταξύ 2004 και 2015.

Μουσική και τραγούδια

Μουσικολόγος και διάσημος πιανίστας στη χώρα του, ο Βιτάουτας Λαντσμπέργκις εξελέγη πρόεδρος της Λιθουανίας το 1990. Είχε εισέλθει στην πολιτική δύο χρόνια νωρίτερα, συνιδρύοντας το Sajudis, το εθνικιστικό κίνημα που οδήγησε την πρώτη σοβιετική δημοκρατία στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Ο Μισέλ Μαρτελί, δημοφιλής τραγουδιστής και μουσικός από την Αϊτή, γνωστός ως "Sweet Micky", διετέλεσε πρόεδρος της χώρας του από το 2011 έως το 2016. Φημιζόταν για το λίκνισμα των χορών του και τις εκκεντρικότητές του πάνω στη σκηνή.

Προσωπικότητες του αθλητισμού

Πρώην ξιφομάχος, Ολυμπιονίκης το 1968 και το 1972, ο Παλ Σμιτ έγινε το 2010 ο 4ος πρόεδρος της Ουγγρικής Δημοκρατίας. Θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση δύο χρόνια αργότερα μετά το σκάνδαλο λογοκλοπής στη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής.

Παιδί των παραγκουπόλεων της Μονρόβιας που έγινε διεθνής άσσος του ποδοσφαίρου τη δεκαετία του 1990, ο Τζορτζ Γουεά εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2017 πρόεδρος της Λιβερίας. Μοναδικός Αφρικανός που έχει κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα, ο Γουεά εισήλθε στην πολιτική στο τέλος του εμφυλίου πολέμου (1989-2003) και τον Δεκέμβριο του 2014 εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής της Λιβερίας.

George Weah
George Weah

Τον Αύγουστο 2018, ο θρύλος του κρίκετ Ιμραν Χαν γίνεται πρωθυπουργός. Για εκατομμύρια συμπατριώτες του είναι ένα ίνδαλμα γιατί ως αρχηγός της εθνικής ομάδας κρίκετ του Πακιστάν, του "βασιλιά των σπορ" στη χώρα, την οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1992.

Μακριά από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, ο δικτάτορας της Ουγκάντας Ιντι Αμίν Νταντά που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1971, ήταν πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας, στην κατηγορία των βαρέων βαρών.

Άλλες προσωπικότητες που συνδύασαν μια σταδιοδρομία με λογοτεχνία και πολιτική είναι ο ποιητής και συγγραφέας Λεοπόλντ Σεντάρ Σανγκόρ που διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1960 ή ο συγγραφέας και δραματουργός Βάτσλαβ Χάβελ που το 1989 κέρδισε τις πρώτες προεδρικές εκλογές στη μετακομμουνιστική Τσεχοσλοβακία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση