ΗΠΑ: Πέρασε 45 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξε

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 20:14 ΗΠΑ: Πέρασε 45 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξε

Ο Ρίτσαρντ Φίλιπς, 73 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1972 για μια δολοφονία, αν και ο ίδιος ποτέ δεν σταμάτησε να δηλώνει την αθωότητά του.

Ένας Αμερικανός που πέρασε 45 χρόνια στη φυλακή για έναν φόνο που δεν διέπραξε, θα αποζημιωθεί με το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων για αυτήν τη δικαστική πλάνη, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Μίσιγκαν.

Ο Ρίτσαρντ Φίλιπς, 73 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1972 για μια δολοφονία, αν και ο ίδιος ποτέ δεν σταμάτησε να δηλώνει την αθωότητά του. Οι δικαστικές αρχές πείστηκαν για την ενοχή του βασιζόμενες σε μια μαρτυρία που αποδείχθηκε ψευδής.

Ο Φίλιπς αποφυλακίστηκε το 2018, μετά την παρέμβαση ενός προγράμματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, της "Κλινικής Αθωότητας", που αναλαμβάνει να "διορθώσει" τέτοια λάθη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, στις ΗΠΑ κανείς άλλος από τους ανθρώπους που καταδικάστηκαν λόγω δικαστικής πλάνης δεν έμεινε τόσα χρόνια στη φυλακή όσα ο Φίλιπς.

Μετά την αποφυλάκισή του, επιβιώνει πουλώντας τους πίνακες που ζωγράφιζε τα προηγούμενα χρόνια στο κελί του. Τα έργα του έχουν γνωρίσει κάποια επιτυχία και ορισμένα πωλούνται έναντι αρκετών χιλιάδων δολαρίων. Στο εξής πάντως, δεν θα έχει ανάγκη να τα πουλάει, αφού η Πολιτεία θα τον αποζημιώσει με το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων.

"Θα κρατάω χαμηλό προφίλ, θα ταξιδεύω και θα απολαμβάνω τη ζωή", είπε ο Φίλιπς μιλώντας σε τοπικές εφημερίδες.

Το 2016 ιδρύθηκε στο Μίσιγκαν ένα ταμείο το οποίο αποζημιώνει τα θύματα δικαστικής πλάνης με το ποσό των 50.000 δολαρίων για κάθε χρόνο που πέρασαν στη φυλακή. Στην περίπτωση του Φίλιπς ελήφθησαν υπόψη μόνο τα 30 χρόνια της ποινής, επειδή του είχε επιβληθεί και 15ετής κάθειρξη για ληστεία.

Οι αρχές αποφάσισαν επίσης να αποζημιώσουν με 780.000 δολάρια τον Νιλ Ρέντικ ο οποίος έμεινε στη φυλακή για 16 χρόνια για μια σεξουαλική επίθεση σε ανήλικη. Όπως αποδείχθηκε, με καθυστέρηση ετών, δεν ήταν ο δράστης αυτού του εγκλήματος.

"Το να επανενταχθεί κανείς στην κοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ανθρώπους που καταδικάστηκαν από λάθος. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποζημιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους για τη βλάβη που υπέστησαν", τόνισε η γενική εισαγγελέας του Μίσιγκαν Ντέινα Νέσιλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση