Νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον - Πεκίνου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 21:44 Νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον - Πεκίνου

Mε οργισμένο τρόπο αντέδρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ  στους δασμούς αντίποινα που επέβαλε το Πεκίνο σε αμερικανικά προϊόντα. Ο πρόεδρος Τραμπ "διέταξε" τις αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν τρόπους για να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα και να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ, εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.

Ο Τραμπ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες να φύγουν από την Κίνα και δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την εντολή. Πρόσθεσε όμως, σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο Twitter, ότι θα απαντήσει αργότερα στην απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να επιβάλει νέους τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μας διατάσσονται δια του παρόντος να αρχίσουν να αναζητούν μια εναλλακτική αντί της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς των εταιρειών σας ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και την παραγωγή των προϊόντων σας στις ΗΠΑ" ανέφερε σε μια από τις αναρτήσεις του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. "Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και, ειλικρινά, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς", πρόσθεσε.

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ "έχασαν βλακωδώς" τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, καθώς τοι Κινέζοι "έκλεψαν την πνευματική ιδιοκτησία (...) και θέλουν να συνεχίσουν".

Αμέσως μετά τις αναρτήσεις αυτές, οι βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ υποχώρησαν κατά περίπου 1%.

Με άλλη ανάρτησή του ο πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών FedEx, Amazon, UPS να "αναζητήσουν και να σταματήσουν" όλες τις παραδόσεις του Fentanyl από την Κίνα ή από οπουδήποτε αλλού, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο οπιοειδές σκοτώνει 100.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο. "Ο πρόεδρος Σι είχε πει ότι αυτό θα σταματούσε, αλλά δεν έγινε. Η οικονομία μας, χάρη στα κέρδη των τελευταίων 2,5 ετών, είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από της Κίνας. Και θα την διατηρήσουμε έτσι", κατέληξε.

Δασμοί από το Πεκίνο

Νωρίτερα, η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως επιβάλλει πρόθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

Τραμπ μαινόμενος 

Οργισμένα αντέδρασε ο Ντόναλντ Τραμπ  και μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ ο οποίος μίλησε για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει για την Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter, διερωτήθηκε αν ο άνθρωπος που ο ίδιος διόρισε επικεφαλής της Fed είναι "χειρότερος εχθρός" από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

"Ως συνήθως, η Fed δεν έκανε τίποτα. Είναι απίστευτο ότι «μιλάνε» χωρίς να ξέρουν ή χωρίς να ρωτούν τι θα κάνω, κάτι που θα ανακοινωθεί σύντομα", πρόσθεσε, μετά την ομιλία του Πάουελ ο οποίος είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα δράσει "με τον κατάλληλο τρόπο" ώστε να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

"Η μοναδική μου ερώτηση είναι, ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας, ο Τζέι Πάουελ ή ο πρόεδρος Σι;", συνέχισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει κάτι που θα επηρεάσει το δολάριο και τη Fed, όμως δεν είναι σαφές τι θα είναι αυτό.

Νωρίτερα, ο Πάουελ στην ομιλία του στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, έκανε λόγο για "επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης" που οφείλεται εν μέρει "στις εμπορικές αβεβαιότητες. Προειδοποίησε επίσης ότι η Fed δεν διαθέτει κάποιο μηχανισμό έτοιμο προς χρήση ώστε να αντιμετωπίσει αυτές τις εμπορικές εντάσεις και ότι ο εμπορικός πόλεμος συνιστά "μια καινούρια πρόκληση" για την ομοσπονδιακή τράπεζα.

"Μπορούμε ωστόσο (...) να επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο τα εμπορικά ζητήματα επηρεάζουν τις προοπτικές μας και να προσαρμόσουμε την πολιτική μας", πρόσθεσε.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση