Ώρες αγωνίας για τον Μπόρις Τζόνσον: Επιμένουν ο βήχας και ο πυρετός

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 16:29 Ώρες αγωνίας για τον Μπόρις Τζόνσον: Επιμένουν ο βήχας και ο πυρετός

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον και ο εκπρόσωπός του προσπαθούν να πείσουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι σε καλή διάθεση και ακόμη κι από το δωμάτιο του νοσοκομείου, εργάζεται, η αγωνία όμως αυξάνεται. Γιατί τα συμπτώματα που του προκαλεί ο κορωνοϊός δεν υποχωρούν.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας που τον χτυπά ο κορωνοϊός. Από το βράδυ της Κυριακής ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι στο νοσοκομείο και τα λιγοστά που γίνονται γνωστά για την υγεία του, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.

Η Ντάουνινγκ Στριτ (και ο ίδιος όπως θα διαβάσετε πιο κάτω) επιμένει ότι ο Τζόνσον μπήκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και για να κάνει εξετάσεις επειδή ο πυρετός που προκαλεί ο κορωνοϊός, δεν υποχωρεί. Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει υπό παρακολούθηση, πως έχει διάθεση και δουλεύει κανονικά.

Αρνήθηκε όμως να πει αν υπάρχει διάγνωση για πνευμονία (την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός και της οποίας σύμπτωμα ο πυρετός για περισσότερο από μια εβδομάδα) και χαρακτήρισε τις πληροφορίες από τη… Ρωσία πως έχει μπει σε αναπνευστήρα ως «παραπληροφόρηση».

Όταν ρωτήθηκε αν τα συμπτώματα που έχει ο Μπόρις Τζόνσον είναι ήπια, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού τα χαρακτήρισε επίμονα. Ο βήχας και ο πυρετός δεν τον έχουν αφήσει ούτε και έχουν υποχωρήσει. Παρά τα επίμονα συμπτώματα, πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του ο Μπόρις Τζόνσον είχε ένα άνετο βράδυ, είναι σε καλή διάθεση και παραμένει στο νοσοκομείο υπό παρακολούθηση.

“Εδώ Μπόρις, είμαι καλά!” 

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει τους πολίτες της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον (όχι με video όπως το συνηθίζει) ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter μήνυμα προς τους πολίτες πως είναι καλά και σε καλή διάθεση. 

“Χθες το βράδυ, μετά τη συμβουλή του γιατρού μου, πήγα στο νοσοκομείο για κάποιες εξετάσεις ρουτίνας καθώς ακόμα έχω συμπτώματα από τον κορωνοϊό. Είμαι σε καλή διάθεση και σε επαφή με την ομάδα μου, καθώς δουλεύουμε μαζί για να νικήσουμε τον ιό και να κρατήσουμε του πάντες ασφαλείς.

Θα ήθελα να πω ευχαριστώ σε όλο το υπέροχο προσωπικό του NHS (σ.σ. βρετανικό ΕΣΥ), που προσέχει εμένα και άλλους αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι οι καλύτεροι της Βρετανίας. Μείνετε ασφαλείς όλοι και σας παρακαλώ να θυμάστε να μένετε σπίτι για να προστατεύσετε το NHS και να σώσετε ζωές”, έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο St Thomas το βράδυ της Κυριακής (05.04.2020) καθώς οι γιατροί του ανησύχησαν γιατί ο πυρετός δεν έπεφτε, 10 μέρες μετά τη διάγνωση πως ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει κορωνοϊό.

Υπουργοί της κυβέρνησής του δήλωσαν πως ο Μπόρις Τζόνσον ρίσκαρε με την υγεία του, συνεχίζοντας να δουλεύει, κορυφαίος αξιωματούχος του κόμματος των Συντηρητικών τόνισε πως πρέπει να καταλάβει ότι χρειάζεται ξεκούραση κι ένας βουλευτής του κόμματος τον κάλεσε να μην προσπαθεί να μιμηθεί τον ήρωά του, τον Ουίνστον Τσότσιλ, αψηφώντας την αρρώστια.

Τι εξετάσεις θα κάνει ο Μπόρις Τζόνσον

Αν και δεν έγινε επισήμως γνωστό σε τι είδους εξετάσεις θα υποβληθεί, ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πιθανό να εκτιμηθεί η κατάσταση των πνευμόνων του, της καρδιάς και άλλων οργάνων, απέναντι στον ιό. Νωρίτερα, η Daily Mail είχε μεταδώσει ότι ο Τζόνσον έκανε θεραπεία με οξυγόνο. Το ίδιο έγραψαν και οι Times, σημειώνοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν πήγε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Ο επικεφαλής του εργαστηρίου κυτταρικής βιολογίας στο Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου, ο Ρούπερτ Μπέιλ, δήλωσε ότι πιθανώς οι γιατροί θα εξετάσουν στοιχεία όπως ο κορεσμός οξυγόνου, αλλά και η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό, μέσα από εξετάσεις αίματος, καθώς επίσης η λειτουργία της καρδιάς, του ήπατος και των νεφρών. Ενδεχομένως, είπε, να υποβληθεί και σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις των πνευμόνων για μία πιο ακριβή εικόνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του University College London (UCL) Ντέρεκ Χιλ, πολλοί ασθενείς του κορωνοϊού που έχουν δυσκολία αναπνοής υποβάλλονται σε απεικόνιση των πνευμόνων με υπερήχους, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο σοβαρά έχουν προσβληθεί οι πνεύμονες, επισημαίνοντας ότι κάποιοι από αυτούς παίρνουν εξιτήριο και κάποιοι επιδεινώνονται και χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη. «Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός χρειάζεται τέτοια υποστήριξη» είπε και διευκρίνισε ότι υπάρχουν διάφορα στάδια αναπνευστικής υποβοήθησης.

Με πληροφορίες από Daily Mail και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση