Ποιος είναι ο Κροίσος που θέλει να αγοράσει την Coca Cola και να διώξει όλους τους υπαλλήλους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 11:20 Ποιος είναι ο Κροίσος που θέλει να αγοράσει την Coca Cola και να διώξει όλους τους υπαλλήλους

Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βραζιλία, το όνομά του είναι Jorge Lemann, είναι μεγαλομέτοχος στα Burger King, στην Kraft, στη Stella Artois και τη Heinz, αλλά μάλλον όλα αυτά δεν του είναι αρκετά, αφού, όπως έγινε γνωστό, έχει βάλει στο μάτι εδώ και καιρό, την Coca Cola.

λεμανν

Σύμφωνα με το Bloomberg, θέλει να αγοράσει τον κολοσσό του κλάδου των αναψυκτικών που, αυτή τη στιγμή, τιμολογείται στα 178,2 δισ. δολάρια.

«Θα θέλαμε να ρίξουμε μια ματιά στην Coca-Cola», φέρεται να είπε, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, σε μια ιδιωτική συζήτηση το 2008. «Θα τη διοικούσα το πολύ με 200 άτομα», είχε προσθέτει, κάτι που σημαίνει ότι θα έδιωχνε τους 100.000 και πάνω υπαλλήλους της εταιρείας.

λεμανν88

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Lemann είναι ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας που την τελευταία πενταετία, μέσω της επενδυτικής εταιρείας που διαθέτει, της 3G Capital, έχει πετύχει μερικές από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν γίνει ποτέ.

Ο 76χρονος δισεκατομμυριούχος, στα νιάτα του έγινε πέντε φορές πρωταθλητής Βραζιλίας στο τένις, ενώ έπαιξε και στο Γουίμπλετον. Αποφοίτησε από Χάρβαρντ και είναι επίσης γνωστός για το ανελέητο μάνατζμεντ που ασκεί καθώς και για τις αθρόες απολύσεις που ακολουθούν τις εξαγορές που πραγματοποιεί. Εξάλλου, ένα βασικό μότο της εταιρείας του λέει: «Τα κόστη είναι σαν τα νύχια. Πρέπει να κόβονται συνέχεια».

λεμανν7

Οι πάγιες πρακτικές που ακολουθεί μαζί με τους άλλους δυο συνεταίρους του είναι: οι απολύσεις προσωπικού, η απαγόρευση της εκτύπωσης χρωματιστών φωτοτυπιών και η χρήση κενλων στη νομοθεσία ώστε να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους. Και μπορεί οι στρατηγικές αυτές να τους κάνουν μισητούς σε εργαζόμενους και πελάτες, όχι όμως και στους επενδυτές που τους λατρεύουν: για του λόγου το αληθές, η Burger King αύξησε το περιθώριο κέρδους της κατά τρεις φορές από το 2010.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Lemann εγκατέλειψε τη γενέτειρά του, όταν ένα πρωί του 1999 κάποιοι προσπάθησαν να απαγάγουν τα τρία μικρά του παιδιά. Τότε πήρε την οικογένειά του και εγκαταστάθηκαν στην Ελβετία.

newmoney

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση