Εκλογές στη Ρωσία: Αν και ο Πούτιν είναι το φαβορί, έχουν κατατεθεί 16 υποψηφιότητες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 16:39 Εκλογές στη Ρωσία: Αν και ο Πούτιν είναι το φαβορί, έχουν κατατεθεί 16 υποψηφιότητες

Δεκάεξι υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής στην εκλογική επιτροπή της Ρωσίας για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα μέσα Μαρτίου του 2024 στη χώρα. Φυσικά, σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η υποψηφιότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν, η επανεκλογή του οποίου δεν αμφισβητείται από κανέναν.

«Αυτή τη στιγμή, οι φάκελοι 16 υποψηφίων έχουν ήδη παραληφθεί», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Έλα Παμφίλοβα, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας. Ωστόσο, αφού δεν γίνεται ανεκτή στη χώρα κανενός είδους αντιπολίτευση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές.

Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν, έχουν προθεσμία μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου προκειμένου να καταθέσουν ένα αρχικό αίτημα εγγραφής στην Εκλογική Επιτροπή, σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα.

Εάν η Επιτροπή αποφανθεί θετικά, κάθε ανεξάρτητος υποψήφιος (που δεν υποστηρίζεται από ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Δούμα) θα πρέπει να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές υποστήριξης και να τις υποβάλει τουλάχιστον 45 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας στην Εκλογική Επιτροπή, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση μέσα σε 10 ημέρες.

Εξάλλου, η Παμφίλοβα δήλωσε σήμερα πως «περίπου 38 εκατομμύρια εκλογείς» που ζουν σε 29 διοικητικές περιφέρειες της χώρας μπορούν να ψηφίσουν διαδικτυακά στις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2024.

Οι κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία θα λάβουν επίσης μέρος στις εκλογές.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στοχεύει σε μια νέα εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, μια τυπική διαδικασία στην ουσία, καθώς η αντιπολίτευση έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεται στην εξουσία της Ρωσίας από το 2000.

Σχεδόν το σύνολο των πολιτικών της αντιπολίτευσης με κάποιο εκτόπισμα, όπως ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή ή έχουν ωθηθεί στην εξορία.

Μόλις κατέθεσε χθες, Τρίτη, την υποψηφιότητά του, ο εθνικιστής και πιστός στο Κρεμλίνο Λεονίντ Σλούτσκι δήλωσε από την πλευρά του πως «δεν θα υψώσει φωνή» στον Βλαντιμίρ Πούτιν, η νίκη του οποίου θα είναι «τεράστια», όπως υποσχέθηκε.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στο Κρεμλίνο μέχρι το 2036, όταν θα είναι 84 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και AFP

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση