Παίρνει «φωτιά» το τρίγωνο Ρωσίας-ΗΠΑ και Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 22:48 Παίρνει «φωτιά» το τρίγωνο Ρωσίας-ΗΠΑ και Τουρκίας

Διατηρείται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας αν και οι δύο χώρες διαμηνύουν ότιη κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους την Τρίτη, δεν θα οδηγήσει σε πόλεμο.

Εξαιιρετικά τεταμένη είναι η κατάσταση στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας και της Αγκυρας ότι η επιδείνωση των σχέσεών τους μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους την Τρίτη, δεν θα οδηγήσει σε πόλεμο.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης μια τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση με ισλαμικές ρίζες κατήγγειλε ότι φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια δέχθηκαν επίθεση «από αέρος», αφήνοντας υπονοούμενα ότι αυτό μπορεί και να έγινε από ρωσικά αεροσκάφη. 

Η Τουρκία ενισχύει την αεροπορική παρουσία της στην περιοχή μετά την απόφαση του γενικού επιτελείου για περιπολίες 18 αεροσκαφών F16. Η Ρωσία βγάζει στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο το καταδρομικό πυραύλων «Moskva» ένα από τα δύο μεγαλύτερα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους παραμένει η ασάφεια για το πως έγινε η εμπλοκή. Η Τουρκία επιμένει ότι οι πιλότοι του δικού της F16 προειδοποίησαν τους Ρώσους ότι πρόκειται να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της. Ομως ο ρώσος πιλότος που επέζησε της κατάρριψης δηλώνει ότι ουδέποτε οι Τούρκοι ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Παράλληλα μαίνεται η διπλωματική κόντρα με τελευταίο επεισόδιο την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αποκαλύπτονται ονόματα Ρώσων επιχειρηματιών που ενισχύουν το καθεστώς Ασαντ μέσω ρωσικών τραπεζών.

Ρωσος πιλότος: Δεν μας προειδοποίησαν

Ο πιλότος Κονσταντίν Μουραχτίν
Ο πιλότος Κονσταντίν Μουραχτίν

«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Ούτε από τον ασύρματο, ούτε με οπτική επικοινωνία. Δεν υπήρξε καμία επαφή με τους Τούρκους, πριν την κατάρριψη» δήλωσε ο πιλότος, ο οποίος αναρρώνει στην ρωσική βάση της Λαττάκειας, στη Συρία.

Ο Κονσταντίν Μουραχτίν εξήγησε ότι υπάρχει υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ένα μεγάλο βομβαρδιστικό όπως το Σουχόι και ένα μαχητικό αεροσκάφος όπως το F16 και προσθέτει σε ό,τι αφορά στην διαδικασία εμπλοκής: «Αν οι Τούρκοι ήθελαν να μας προειδοποιήσουν θα έπρεπε να έρθουν δίπλα μας, στο φτερό μας».

«Είναι αδύνατον να παραβιάσαμε τον τουρκικό εναέριο χώρο ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Αυτήν την περιοχή την γνωρίζουμε πιο καλά και από την παλάμη μας» είπε ο Μουραχτίν. Τονίσε μάλιστα ότι την στιγμή της επίθεσης πετούσες στα 6.000 μέτρα υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες. .

Ο Μουραχτίν είπε ακόμη ότι ο πύραυλος του τουρκικού F16 χτύπησε το Σουχόι στην ουρά χωρίς προηγουμένως να γίνει αντιληπτός και εξήγησε ότι αν το πλήρωμα είχε παρατηρήσει εκτόξευση του πυραύλου θα είχε κάνει κάποιον ελιγμό αποφυγής.

Το τουρκικό ηχητικό ντοκουμέντο

Νωρίτερα η Τουρκία είχε δώσει στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο από την προειδοποίηση του τουρκικού F-16 προς το ρωσικό Σουχόι κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Στο βίντεο ακούγεται καθαρά η προειδοποίηση των Τούρκων πιλότων, οι οποίοι όμως δεν πήραν ποτέ απάντηση από τους Ρώσους. «Σας μιλάει η τουρκική αεροπορία. Προσεγγίζετε τουρκικό εναέριο χώρο. Αλλάξτε την πορεία σας προς τα νότια αμέσως».

Δείτε το βίντεο με το τουρκικό ντοκουμέντο

Νέα ένταση: Αεροπορική επίθεση σε φορτηγά

Μια νέα ενέργεια που ενδεχομένως να προκαλέσει νέα ένταση ήταν η δημοσιοποίηση από τουρκικές πηγές ενός βίντεο στο οποίο – όπως τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν – φαίνονται τουρκικά φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης να δέχονται αεροπορική επίθεση στην Συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Το βίντεο τράβηξε η τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση « Humanitarian Relief Foundation» η οποία έχει ενταχθεί στην Ισραηλινή λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε ηγηθεί της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα το 2010 και το σκάφος της είχε δεχθεί επίθεση από ισραηλινούς κομάντο σε μια επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκαν 8 μέλη της και προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.

Μόσχα: Προσχεδιασμένη προβοκάτσια

Στη Μόσχα, ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού ήταν μια «σχεδιασμένη προβοκάτσια». Ο ρώσος υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο Τούρκος ομόλογός του, του μετέφερε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια», αλλά -όπως τόνισε- «συνέχισε να αναζητά δικαιολογίες» για την κατάρριψη του μαχητικού από τουρκικά F-16.

Ο Λαβρόφ η Ρωσία δεν θέλει να πάει σε πόλεμο με την Τουρκία, ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα «αναθεωρήσει σοβαρά τις σχέσεις της με την Άγκυρα» υπονοώντας σαφώς έναν οικονομικό πόλεμο. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα για τις τουρκικές εταιρείες ή για τις δικές μας, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό που έγινε χωρίς απάντηση», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προκειμένου να υπογραμμίσει πόσο υπερβολική ήταν η αντίδραση των Τούρκων, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενος μάλιστα συνομιλία που είχε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Συγκεκριμένα ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε: «Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο. Ναι χθες άκουσα συλλυπητήρια από τον Νταβούτογλου αλλά την ίδια στιγμή επέμεινε στις τουρκικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις. Όσον αφορά τις ερωτήσεις μας για την παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη του θυμίζω ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 1.500 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο και η Ελλάδα αντιτίθεται συχνά γι' αυτό εις μάτην. Χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ με κάλεσε για να μου εκφράσει την αλληλεγγύη του και μου θύμισε αυτές τις 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη που έχουν γίνει κάτι σαν συνηθισμένη πρακτική. Και μου είπε ότι και αυτός δεν αποδέχεται τις εξηγήσεις των Τούρκων ακόμα και αν υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων δεν δικαιολογεί την επίθεση κατά του ρωσικού μαχητικού».

Αυγά και πέτρες στην τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα

Εκατοντάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια των παραθύρων της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός Ρώσου πιλότου το αεροσκάφος του οποίου κατέρριψε η Τουρκία..

Οι διαδηλωτές, ηλικίας οι περισσότεροι μεταξύ 20 και 30 ετών, συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά στη διπλωματική αποστολή της Τουρκίας όπου φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό το βλέμμα της αστυνομίας.

Το πλήθος εκτόξευσε μπουκάλια όπως επίσης χάρτινα αεροπλανάκια εναντίον της πρεσβείας, ενώ ορισμένοι εξ αυτών κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν τα συνθήματα «η Τουρκία θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο» ή «πισώπλατη μαχαιριά», επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

 Οι διαδηλωτές, που ήταν τουλάχιστον 500 σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου, κρατούσαν επίσης σημαίες της Ρωσίας και της Συρίας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους μπροστά από την πρεσβεία, που βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας.

Δείτε το βίντεο από την επίθεση στην τουρκική πρεσβεία

Κεραυνοί Πούτιν για τις σχέσεις Αγκυρας – Τζιχαντιστών

Νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας ενθαρρύνουν τον εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας, κάτι το οποίο είναι πρόβλημα, όπως σχολίασε.

"Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. "Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε... πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της", είπε ο Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέστησε στους συμπατριώτες του να μην μεταβαίνουν πλέον στην Τουρκία, έναν από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς τους.

"Τι κάνει κανείς έπειτα από γεγονότα τόσο τραγικά, την καταστροφή του αεροσκάφους μας και τον θάνατο ενός πιλότου; Είναι ένα απαραίτητο μέτρο και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε καλά που προειδοποίησε τους πολίτες μας για τον κίνδυνο παραμονής στην Τουρκία", ανέφερε ο Πούτιν.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση