Ολική έκλειψη ηλίου: Την απόλαυσαν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδά - Επόμενο ραντεβού το 2044

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 23:55 Ολική έκλειψη ηλίου: Την απόλαυσαν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδά - Επόμενο ραντεβού το 2044

Δείτε βίντεο της έκλειψης από το Διάστημα - Πότε θα δούμε ανάλογo φαινόμενο στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι στις κεντρικές και τις ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, κάτοικοι και επισκέπτες της μίας ημέρας, απόλαυσαν τη Δευτέρα (8/4) ένα από τα ωραιότερα ουράνια θεάματα, την ολική έκλειψη Ηλίου.

Μαζί τους και εκατομμύρια άλλοι στο Μεξικό και τον Καναδά, όπως και όσοι το παρακολούθησαν από το Διαδίκτυο.

Αρχή από το Μεξικό

Το μεξικανικό θέρετρο Μασατλάν στις ακτές του Ειρηνικού ήταν η πρώτη δημοφιλής τοποθεσία παρατήρησης του φαινομένου. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, φορώντας ειδικά γυαλιά,ενώ άλλοι ήταν σε ξαπλώστρες.

eclipse-arthrou-1

Η εικόνα του Ήλιου στο Μεξικό, όταν το φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό στην αμερικανική ήπειρο.

eclipse2

eclipse__2_

eclipse-arthrou-2

arthrou-eclipse

Το Μασατλάν στο Μεξικό, από όπου και οι  φωτογραφίες, ήταν ένα από τα πρώτα σημεία στην αμερικανική ήπειρο που είδαν ολικότητα.

eclipse_mexico

Η πορεία στις ΗΠΑ

Όπως ήταν φυσικό το φαινόμενο που γεμίζει δέος προκάλεσε μια φρενίτιδα ενθουσιασμού στις ΗΠΑ. Από τους ανθρώπους που σχεδόν κατασκήνωσαν σε κάθε διαθέσιμο ανοιχτό χώρο με τα ειδικά γυαλιά ανά χείρας ως αυτούς που έκλεισαν διαμερίσματα για μία ημέρα για να βρουν το σωστό σημείο και αυτούς που παντρεύτηκαν ομαδικά, οι Αμερικανοί ξεπέρασαν τους εαυτούς τους σε ενθουσιασμό.

Η ολική έκλειψη Ηλίου ήταν ορατή σήμερα στις ΗΠΑ για πολύ μεγαλύτερο διάστημα σε σύγκριση με εκείνη του 2017. Σήμερα η μέγιστη διάρκεια έφθασε κατά τόπους τα 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, ενώ πριν από επτά χρόνια ήταν 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα.

Στο μονοπάτι της ολικότητας ζουν πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ άλλα 4-5 εκατ. υπολογίζονται ότι ταξίδεψαν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν έμεινε ξενοίκιαστο διαμέρισμα ούτε για δείγμα...

Η πρώτη μεγάλη πόλη στο έδαφος των ΗΠΑ στην οποία έγινε ορατή η έκλειψη ήταν το Σαν Αντόνιο στο Τέξας στις 21:33 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος). Ακολουθούσαν το Ντάλας (21:40), το Κλίβελαντ (22:13) και το Μπάφαλο (22:18).

eclipse_path

Το μονοπάτι της ολικότητας έχει πλάτος περίπου 183 χιλιόμετρα. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτή τη λωρίδα σκιάς, οι παρατηρητές βλέπουν τη Σελήνη να καλύπτει τον Ήλιο σε μικρότερο ποσοστό.

Όσοι όμως είναι πάνω σε αεροσκάφος, αν έχουν πορεία παράλληλη με αυτή της σκιάς, θα μπορούν να δουν την έκλειψη για πολλά περισσότερα λεπτά. Αυτό δείχνει και ο χάρτης του Flight Radar με τον συνωστισμό των αεροσκαφών πάνω στο μονοπάτι.

Ακόμη καλύτερη θέση για να δουν το φαινόμενο έχουν όσοι είναι στο Διάστημα:

Στο Ντάλας το φαινόμενο έγινε δεκτό με επευφημίες, προκαλώντας ένα «περίεργο αίσθημα», όπως δήλωναν οι αυτόπτες μάρτυρες. «Μπορείς να δεις ακόμη και τα άστρα» είπαν ακόμη, ένα φαινόμενο αναμενόμενο κατά τα λεπτά της ολικότητας. Ήταν μάλιστα τυχεροί και είδαν και το φαινόμενο του «διαμαντένιου δαχτυλιδιού», μια λάμψη όταν ο Ήλιος αρχίζει να φαίνεται ξανά που οφείλεται στο πώς οι ακτίνες ξεπροβάλουν μέσα από τα βουνά της Σελήνης.

eclipse_Milwaukee

Πότε θα ξαναδούν έκλειψη οι ΗΠΑ

Η επόμενη μεγάλη έκλειψη που θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ θα είναι στις 22 Αυγούστου 2044, μόνο από τη Βόρεια και τη Νότια Ντακότα και τον βόρειο Καναδά.
Ωστόσο, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 12 Αυγούστου 2045, το μονοπάτι μιας ολικής έκλειψης θα διασχίσει τις ΗΠΑ από τη Καλιφόρνια στη Φλόριντα.

Πότε θα δούμε έκλειψη στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Εδώ στην Ευρώπη θα δούμε ολική έκλειψη στις 12 Αυγούστου 2026. Θα είναι ορατή στη Ρωσία, την Ισλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία (στη Βρετανία θα φτάσει το 90%, για παράδειγμα) καθώς το μονοπάτι θα περνά πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Στην Ελλάδα θα είμαστε αρκετά κοντά σε μια ολική έκλειψη το 2027 (ολική στη Βόρεια Αφρική), ενώ θα δούμε μια δακτυλιοειδή (όχι ολική) έκλειψη την 1η Ιουνίου 2030. Θα περιμένουμε άλλα 30 χρόνια για ολική που θα είναι πάντως πλήρως ορατή στην Κύπρο και μετά άλλα τόσα σχεδόν για τη ολική έκλειψη του Απριλίου του 2088 με μονοπάτι που θα περάσει πάνω από την Ελλάδα.

Πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση