Πυραμίδα του Σαχούρε: Ανακαλύφθηκαν κρυμμένοι θάλαμοι - Ενθουσιασμός των αρχαιολόγων για τα ευρήματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 13:54 Πυραμίδα του Σαχούρε: Ανακαλύφθηκαν κρυμμένοι θάλαμοι - Ενθουσιασμός των αρχαιολόγων για τα ευρήματα

Σπουδαία ανακάλυψη ανατρέπει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την αρχιτεκτονική των πυραμίδων.

Στην πυραμίδα του Φαραώ Σαχούρε, του δεύτερου βασιλιά της Πέμπτης Δυναστείας (περίπου 2465 - περίπου 2325 π.Χ.) και του πρώτου που θάφτηκε στο Αμπουσίρ, ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών οκτώ άγνωστοι μέχρι σήμερα θάλαμοι, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα λειτουργούσαν σαν αποθηκευτικοί χώροι. 

Πρόκειται για μια ανακάλυψη - ορόσημο για την κατανόηση της Πυραμίδας του Σαχούρε και της ιστορικής της σημασίας. Η ανακάλυψη και η αποκατάσταση των αποθηκευτικών χώρων αναμένεται να φέρει επανάσταση στην άποψη της ιστορικής εξέλιξης των πυραμιδικών κατασκευών και να αμφισβητήσει τα υπάρχοντα δείγματα στον τομέα.

Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι άδειοι, αλλά οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αρχικά προορίζονταν για την αποθήκευση των κτερισμάτων του βασιλιά. Η ανακάλυψη, σύμφωνα με τον Mohamed Khaled, ο οποίος ηγείται των ανασκαφών στην περιοχή, ρίχνει νέο φως στον σχεδιασμό και τη διάταξη αυτής της αρχιτεκτονικά σημαντικής πυραμίδας.

Η πυραμίδα του Σαχούρε έφερε σημαντικές αλλαγές από τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που είχαν είχαν θέσει οι φαραώ της Τέταρτης Δυναστείας. Ήταν πολύ μικρότερη από τις ογκώδεις πυραμίδες του Σνεφέρου, του Χέοπα και των διαδόχων τους, αλλά το εσωτερικό της ήταν πολύ πιο έντονα διακοσμημένο με περισσότερα από 100.000 τετραγωνικά πόδια ανάγλυφων έργων στους τοίχους της πυραμίδας και των δύο νεκρικών ναών της, ποσότητα υπερτριπλάσια από εκείνη της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας. Ο Σαχούρε χρησιμοποίησε επίσης πολύτιμα υλικά όπως γρανίτη και αλάβαστρο στην πυραμίδα του και την επένδυσε με λαμπρό λευκό ασβεστόλιθο Tura.

Οι εσωτερικοί θάλαμοι της πυραμίδας δεν λεηλατήθηκαν μόνο για τα πολύτιμα κτερίσματα που βρίσκονταν εντός του τάφου. Έγιναν επίσης στόχος ληστών οι οποίοι έκλεβαν λίθους, προκαλώντας καταρρεύσεις και δομικές ζημιές που απειλούσαν τη σταθερότητα της πυραμίδας και καθιστούσαν αδύνατη τη σύγχρονη αρχαιολογική έρευνα για την ακριβή χαρτογράφηση των εσωτερικών της διαδρόμων.

Από το 2019, η γερμανο-αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου του Würzburg καταφέρνει να αποκαταστήσει την πυραμίδα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών στήριξης των κατεστραμμένων τοίχων και των οροφών και της καταστροφής άχρηστων υλικών στο σημείο, αποκαλύφθηκαν μη καταγεγραμμένα περάσματα και διάδρομοι που πρακτικά αποκάλυπταν την εσωτερική διάταξη του εσωτερικού της πυραμίδας. 

Ο προσεκτικός σχεδιασμός της κάτοψης και των διαστάσεων κάθε αποθηκευτικού χώρου έχει συμβάλλει σημαντικά στο να κατανοήσουν οι ερευνητές την εσωτερική λειτουργία της πυραμίδας. Η φιλοσοφία της αποκατάστασης στο συγκεκριμένο πρότζεκτ επιδίωξε την ισορροπία ανάμεσα στις εργασίες συντήρησης και την ταυτόχρονη διασφάλιση της δομικής ακεραιότητας των θαλάμων, καθώς ο στόχος είναι να καταστούν απολύτως προσβάσιμη για μελλοντική μελέτη. 

Με στοιχεία από Heritage Daily

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση