Πέθανε ο μεγάλος ΄Ελληνας γλύπτης Γιώργος Λάππας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016 13:00 Πέθανε ο μεγάλος ΄Ελληνας γλύπτης Γιώργος Λάππας

Ο μεγάλος ΄Ελληνας γλύπτης και καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, Γιώργος Λάππας έφυγε αναπάντεχα από οξύτατη κρίση χολής στα 66 του χρόνια.

Σε ηλικία 66 ετών πέθανε από οξύτατη κρίση χολής ο μεγάλος ΄Ελληνας γλυπτης, Γιώργος Λάππας. Την είδηση επιβεβαίωσε στο TheTOC ο κριτικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης. Σύμφωνα με τον τελευταίο ο Γιώργος Λάππας πέθανε το βράδυ της Κυριακής από οξύτατη κρίση χολής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός που νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.  «Δούλευε μέχρι τελευταίας στιγμής», μας είπε ο κ. Στεφανίδης. «Είχε 35 γλυπτά εν εξελίξει».  «Λεπτός, ψηλός, όμορφος, αριστοκράτης από το Κάιρο, ήταν ο πιο νέος καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών μετά το Γιάννη Μόραλη», μας λέει ο κ. Στεφανίδης. Ο Γιώργος Λάππας διδάσκει από το 1992 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. 

  «΄Ηταν ένας πολύ συνεπής δημιουργός και ως προς τον οραματικό του κόσμο και στις επιμέρους συνεργασίες του. Εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν να αγωνιζόμαστε για κάτι ιδανικότερο και μεγαλύτερο», μας είπε με τη σειρά του ο κριτικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς που έχει συνεργαστεί περισσότερες από μια φορές μαζί του. «Ενα μεγάλο ορειχάλκινο γλυπτό του Γιώργου Λάππα θα πλαισιώσει την έκθεση "Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη - ποίηση και ζωγραφική" η οποία θα εγκαινιαστεί στις 18 Μαρτίου 2016 στο Τελλόγλειο σε συνεργασία του εν λόγω Ιδρύματος και του Ιδρύματος Θεοχαράκη στη Θεσσαλονίκη. Οι τελευταίες μας συναντήσεις είχαν γίνει γι' αυτή τη συμμετοχή», ανέφερε. 

 «Χάνουμε ένα μεγάλο γλύπτη σε μια χώρα με παράδοση που, ωστόσο, έχει και ισχυρή παρουσία στη σύγχρονη γλυπτική δημιουργία». Για τον ίδιο είναι απώλεια να μην υπάρχει γλυπτό του Γιώργου Λάππα σε δημόσιο χώρο. 

   ΟΙ δημοσιογράφοι, ωστόσο, «αντικρίζουν» έργο του Λάππα στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης - Περίθαλψης. (ΕΔΟΕΑΠ). Πρόκειται για τον «Τελάλη», το έργο που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου. 

Ποιος ήταν ο Γιώργος Λάππας     

Ο Γιώργος Λάππας γεννήθηκε στο Κάιρο το 1950. Σπούδασε κλινική ψυχολογία και εργάστηκε εθελοντικά σε ψυχιατρεία στο Όρεγκον (1969 - 1973) και την Καλιφόρνια. Με υποτροφία  του Ιδρύματος Watson ερεύνησε to 1974 τη γλυπτική των ινδικών ναών. Παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο και στη συνέχεια μπήκε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας όπου σπούδασε γλυπτική με καθηγητές τον Γ. Παππά και τον Γ. Νικολαΐδη (1966 - 1981) . Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού με υποτροφία του Γαλλικού κράτους. Το 1991 πήρε υποτροφία του ιδρύματος Cartier στο Παρίσι. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση