ΑΠΟΨΕ: Διάλεξη του καθ. Θωμά Χόνδρου σχετικά με την ανακατασκευή του Δούρειου Ίππου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 11:51 ΑΠΟΨΕ: Διάλεξη του καθ. Θωμά Χόνδρου σχετικά με την ανακατασκευή του Δούρειου Ίππου

Αν είναι ιστορική πραγματικότητα, πώς υλοποιήθηκε το σχέδιο του Οδυσσέα;

Οι απαντήσεις την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας...

Το ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - Τμήμα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης :

Σας προσκαλούν στην Διάλεξη του συμπολίτη μας Αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστήμιου Πατρών Θωμά Χόνδρου, σχετικά με την ανακατασκευή του Δούρειου Ίππου, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου στις 7.30 το βράδυ.

Λίγα λόγια για την Διάλεξη

Ο Δούρειος Ίππος ήταν η ξύλινη κατασκευή, που προσφέρθηκε από τους Αχαιούς στους Τρώες για τη λήξη του πολέμου, ύστερα από πρόταση του Οδυσσέα. Ο γιγάντιος ξύλινος ίππος με οπλισμένους πολεμιστές στο εσωτερικό του συνέβαλε στη λήξη της μακράς πολιορκίας της Τροίας (1194-1184 π. Χ.) και την κατάληψή της.

Οι Έλληνες, προσποιούμενοι ότι αναχωρούν και εγκαταλείπουν την πολιορκία, άφησαν έξω από τα τείχη της πόλης τον Δούρειο Ίππο, ως προσφορά στους θεούς για την ασφαλή επιστροφή στην πατρίδα.

Ο Δούρειος Ίππος, παρά τις επιφυλάξεις του Λαοκόωντα, τελικά μεταφέρθηκε από τους Τρώες μέσα στην πόλη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι κρυμμένοι άνδρες ακινητοποίησαν τη φρουρά και άνοιξαν τις πύλες, επιτρέποντας στον ελληνικό στρατό να εισέλθει στην Τροία και να την κατακτήσει.

Αξιοποιήθηκαν οι αναφορές στην Ιλιάδα, αγγειογραφίες, στοιχεία της ναυπηγικής των ομηρικών πλοίων και τα ευρήματα των ανασκαφών για την ανακατασκευή του Δούρειου Ίππου, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσον ήταν εφικτή η κατασκευή του με τα μέσα της εποχής.

Εφαρμόσθηκαν αναλυτικές και αριθμητικές μέθοδοι για τον υπολογισμό των φορτίων, την επιλογή των δομικών στοιχείων του Δούρειου Ίππου, και την απαιτούμενη ελκτική ισχύ για τη μεταφορά του από την αμμώδη επιφάνεια της παραλίας έξω από τα τείχη εντός της Τροίας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση