Δείτε με τι καιρό θα ψήσουμε οβελία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 09:50 Δείτε με τι καιρό θα ψήσουμε οβελία

Ο άστατος καιρός της Μεγάλης Εβδομάδας, θα μας κάνει τη χάρη την Κυριακή του Πάσχα να βελτιωθεί, ώστε να μας επιτρέψει να ψήσουμε με τον Ρουμελιώτικο παραδοσιακό τρόπο τον οβελία.

Άστατο θα καταστεί το σκηνικό του καιρού στη χώρα από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Μ. Σάββατο με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο και την πτώση της θερμοκρασίας κατά 4-5 βαθμούς σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, ωστόσο θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης.

Κατά τόπους στη δυτική Ελλάδα θα εκδηλώνονται και σποραδικές καταιγίδες, ενώ στις Κυκλάδες-Κρήτη και Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι καλός με λίγη μόνο συννεφιά και παροδικές βροχοπτώσεις μέσα στην Μ. Τρίτη.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας τις πρωινές ώρες της Μ. Τρίτης και Μ. Τετάρτης.

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα την Μ. Πέμπτη με συννεφιές κατά τόπους πυκνότερες στη δυτική και βόρεια Ελλάδα όπου και θα σημειώνονται τοπικές βροχές μικρής διάρκειας.

Από το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί και πάλι με βροχές στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης. 

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι καλός σε ολόκληρη τη χώρα με ηλιοφάνεια, ασθενείς ανέμους και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας.

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση από το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα για τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα
Την Πέμπτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες με ασθενείς ΒΔ ανέμους 3-4 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε Α-ΝΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-16 βαθμούς.
 
Την Παρασκευή προβλέπεται αίθριος καιρός αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθεί πρόσκαιρη ασθενή βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-19 βαθμούς.
 
Το Σάββατο προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 7-15 βαθμούς.
 
Την Κυριακή των Βαΐων προβλέπονται  νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και αργά το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-18 βαθμούς.
 
Ο καιρός στην Ελλάδα
 
Την Πέμπτη προβλέπεται καλοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές μόνο βροχές τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στις Κυκλάδες-Κρήτη και Δωδεκάνησα θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 6-17 βαθμούς (3-4 βαθμούς χαμηλότερη στη δυτική Μακεδονία), στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα από 11-20 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 7-19 βαθμούς και στις Κυκλάδες-Κρήτη-Δωδεκάνησα από 12-21 βαθμούς.
 
Την Παρασκευή στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες όπου στα ορεινά είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3-5 στρεφόμενοι σταδιακά από το απόγευμα σε βόρειους 4-5 και στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
 
Το Σάββατο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Από αργά το βράδυ και από τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5 που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση και στο βόρειο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στην ανατολική χώρα.
 
Την Κυριακή στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά τοπικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4-5 και στο βόρειο Ιόνιο μέχρι 6 μποφόρ ενισχυόμενοι σταδιακά στα 5-6 και τοπικά στα πελάγη έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.
 

Την Δευτέρα και την Τρίτη στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 3-5 και στα δυτικά και νότια 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση