Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Μη επηρεαζόμενη περιοχή από ελονοσία η ΠΕ Βοιωτίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 20:21 Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Μη επηρεαζόμενη περιοχή από ελονοσία η ΠΕ Βοιωτίας

Τα νέα μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος έναντι του πλασμώδιου της ελονοσίας, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), μετά και την επαναταξινόμηση, ως μη επηρεαζόμενων, περιοχών όπου είχαν καταγραφεί εγχώρια κρούσματα ελονοσίας το 2017.

Ως ΜΗ ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΕΣ επαναταξινομήθηκαν οι παρακάτω κοινότητες και οικισμοί:

Από την Π.Ε. Βοιωτίας: Καπαρέλλι, Λεύκτρα, Μελισσοχώρι, Ελλοπία, Λεοντάρι, Θεσπιές

Από την Π.Ε. Ηλείας: Θανασουλαίικα, Μανωλάδα, Μεγάλο Πεύκο , Μπρίνια, Λουτρά Υρμίνης, Σαμαραίικα, Βάρδα, Κουγαίικα, Κώμη, Συμπάνιο, Καρβουναίικα, Νέα Μανωλάδα, Ψάρι, Νεάπολη, Καπελέτο

Από την Π.Ε. Αχαΐας: Άραξος, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Ταξιάρχες, Καλόγρια, Βουπράσιο, Λάπας, Μετόχι, Νέο Βουπράσιο, Απιδεώνας, Καγκάδι, Γερουσαίικα, Μπουταίικα, Σαγαίικα, Σταθμός

Ως ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΕΣ από ελονοσία περιοχές, όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας του αίματος, διαμορφώνονται οι κάτωθι περιοχές:

I. Από την Π.Ε. Έβρου:

A. Από το Δήμο Αλεξανδρούπολης

1. Δημοτική Ενότητα Φερών:

• Αρδάνι

• Βρυσούλα

• Καβησός

• Πόρος

• Φέρες

II. Από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:

A. Από το Δήμο Δέλτα

1. Δημοτική Ενότητα Εχεδώρου:

• Δημοτική Κοινότητα Καλοχωρίου (Καλοχώρι)

• Δημοτική Κοινότητα Νέας Μαγνησίας (Νέα Μαγνησία)

• Δημοτική Κοινότητα Διαβατών (Διαβατά, Αγ.Σοφία)

• Δημοτική Κοινότητα Σίνδου (Σίνδος)

Β. Από το Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

1. Δημοτική Ενότητα Μενεμένης:

• Δημοτική Κοινότητα Μενεμένης (συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές Νέα Μενεμένη, Βόσπορος, Αγιος Νεκτάριος-Δενδροπόταμος, Μουριές)

Γ. Ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

Υπενθυμίζεται ότι καμία περιοχή της Ελλάδας δεν χαρακτηρίζεται ενδημική για την ελονοσία.

Λίγο πριν τις αρχές του έτους ισχύουν τα κάτωθι μέτρα :

1. Αποκλεισμός από την αιμοδοσία ατόμων που κατοικούν & εργάζονται στις επηρεαζόμενες περιοχές.

2. Αναβολή πληθυσμιακών αιμοληψιών στις επηρεαζόμενες περιοχές, εκτός και αν είναι εφικτός ο έλεγχος του αίματος για ελονοσία με ορολογική και μοριακή δοκιμασία (PCR).

3. Αποκλεισμός από την αιμοδοσία επισκεπτών από τις επηρεαζόμενες περιοχές για διάστημα 6 μηνών μετά την επιστροφή τους. Η επίσκεψη θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανόμενης της παραμονής στην επηρεαζόμενη περιοχή από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο επισκέπτης μπορεί να γίνει αποδεκτός για αιμοδοσία νωρίτερα, εάν τα αποτελέσματα ανοσολογικής (IFΑT, ELISA) και γονιδιακής μοριακής δοκιμασίας (PCR) είναι αρνητικά για ελονοσία.

4. Εγρήγορση όλων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για την εφαρμογή των κανονισμών επιλογής του αιμοδότη και παρακολούθηση της ιστοσελίδας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (www.keelpno.gr) για τα επιδημιολογικά και κλινικο-εργαστηριακά δεδομένα κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης της ελονοσίας.

5. Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας που βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας στις οποίες δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης πρέπει να εντείνουν την ενημέρωση των τοπικών συλλόγων/ομάδων εθελοντών αιμοδοτών με έμφαση στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες και να ενεργοποιήσουν τους τοπικούς φορείς, την εκκλησία για τη διοργάνωση έκτακτων αιμοληψιών.

Μέτρα Αιμοεπαγρύπνησης

Οδηγίες προς τους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό αδιάγνωστης αιτιολογίας μετά την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την Υπηρεσία, στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

Σε περίπτωση μετάδοσης ελονοσίας μετά μετάγγιση αίματος/συμπυκνωμένων ερυθρών εφαρμόζεται αναδρομικός έλεγχος και μελέτη ανιχνευσιμότητας για την αναζήτηση και επανεξέταση των αιμοδοτών που εμπλέκονται στη μετάγγιση των ληπτών

Προσαρμοσμένη αναζήτηση