Μάρτης - Γδάρτης: Κούλουμα με ήλιο - Χαλάει ο καιρός από Τρίτη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019 09:20 Μάρτης - Γδάρτης: Κούλουμα με ήλιο - Χαλάει ο καιρός από Τρίτη

Το πολύ καλό του πρόσωπο μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα θα δείξει ο Μάρτιος, ως ο πρώτος ανοιξιάτικος μήνας.

Η συνέχεια όμως θα έρθει να επιβεβαιώσει την παροιμία: «Μάρτης – γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης», καθώς από την Τρίτη (12/3) αναμένουμε βροχές, χιόνια σε υψόμετρα πάνω από 800 μέτρα και φυσικά σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που αναμένεται στους 6 με 7 βαθμούς το πρωί της Τετάρτης!

Όπως μας ενημερώνει ο συνεργάτης μας Κώστας Λούτας, ας χαρούμε το τριήμερο και ειδικά την Καθαρά Δευτέρα που είχε χρόνια να μας κάνει λιακάδες και ας προετοιμαστούμε στη συνέχεια για τη νέα κακοκαιρία…

Έτσι λοιπόν την Τρίτη ο καιρός θα παρουσιάσει ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (μέγιστη 15 βαθμοί, αλλά από το μεσημέρι και μετά θα παρουσιάσει βαθμιαία πτώση και θα πέσει στους 6-7 βαθμούς το πρωί της Τετάρτης).

Το μεσημέρι-απόγευμα της Τρίτης θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια περίπου από τα 800μ, ενώ θα πνέουν ισχυροί ΒΔ άνεμοι 6-7 μποφόρ. Αιτία της μεταβολής αυτής του καιρού θα είναι το ψυχρό μέτωπο από το βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί στην περιοχή μας, όπως βλέπουμε και στις παρακάτω εικόνες.

Ανάλογα με τη θέση που θα σχηματιστεί το συγκεκριμένο χαμηλό, διαμορφώνονται δύο πιθανά σενάρια:

α) Αν το χαμηλό σχηματιστεί στην κεντρική Ελλάδα θα έχουμε ένα σύντομο πέρασμα βροχών-χιονοπτώσεων, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα κινηθεί γρήγορα προς Αιγαίο και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια-Βοιωτία-Αττική.

β) Αν το χαμηλό σχηματιστεί δυτικότερα (δηλαδή στο Ιόνιο)  τα φαινόμενα θα έχουν πιο αξιόλογη ένταση και μεγαλύτερη διάρκεια, δηλαδή θα ξεκινήσουν από το πρωί της Τρίτης και θα κορυφωθούν το μεσημέρι-απόγευμα με εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε σημαντική μεταβολή του καιρού, με βροχές και χιόνια και με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, εξαιτίας των ισχυρών ΒΔ άνεμων.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση