Ελπίδα ζωής από τη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 09:08 Ελπίδα ζωής από τη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Λαμίας

Από το καλοκαίρι του 2022 μειώθηκε εντυπωσιακά η θνητότητα πέφτοντας στο 23%. Σχεδόν στο μισό από το αντίστοιχο ποσοστό του 2021…

Σε μια περίοδο δύσκολη, φορτωμένη με χιλιάδες περιστατικά κορωνοϊού, αλλά και γρίπης ή άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, αποτελεί χαραμάδα ελπίδας και χαράς το ποσοστό των εξιτηρίων που δίνει η ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Λαμίας, από τον Ιούνιο του 2022.

Τα στοιχεία που καταγράφει το LamiaReport από… «την τελευταία ελπίδα» των σοβαρών περιστατικών Covid-19, είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξα.

Υποδιπλασιασμός!

Επιγραμματικά το ποσοστό θνητότητας έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί σε σχέση με αυτό που έκλεισε το 2021, όμως οι αριθμοί μπορούν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες:

Από τις 2 Ιουνίου 2022, όταν η ΜΕΘ Κορωνοϊού έμεινε για λίγες ώρες χωρίς ασθενή, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2020, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν 57 εισαγωγές ασθενών. Από αυτές οι 25 ήταν μέσα στο καλοκαίρι και οι υπόλοιπες μέχρι σήμερα.

Οι θάνατοι που σημειώθηκαν σε αυτό το διάστημα ήταν δώδεκα (12). Οι τέσσερις (4) από αυτούς ήταν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ δύο (2) άτομα (ποσοστό 16,67%) έχασαν τη ζωή τους ενώ είχαν βγει από τη ΜΕΘ Covid. Συνολικά ο μέσος όρος ημερών νοσηλείας αυτών των ατόμων ήταν οι 12 ημέρες, αν και τρεις από αυτούς νοσηλεύτηκαν για λιγότερο από δύο 24ωρα!

Οι ηλικίες τους από 60 έως 89 ετών, με διάμεση τιμή τα 80 έτη, ενώ οι 11 από τους 12 ήταν άνω των 70 ετών.

Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ Κορωνοϊού του Νοσοκομείου Λαμίας νοσηλεύονται πέντε (5) ασθενείς, αριθμός σχεδόν σταθερός από τις 16 Δεκεμβρίου 2022! Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό θνητότητας τους τελευταίους 7 και πλέον μήνες διαμορφώνεται στο 23%, όταν τέλη Δεκεμβρίου του 2021 ήταν λίγο πάνω από το 40% και στα μέσα του 2021 στο 42,86%!

Κορωνοϊός και Γρίπη

Όπως σημειώσαμε τα παραπάνω στατιστικά έρχονται σε ένα χρονικό σημείο που οι μολύνσεις από κορωνοϊό έχουν αυξηθεί, όπως και οι ασθενείς που νοσηλεύονται ακόμη και σε απλές κλίνες στο Πέτρινο κτίριο. Στην Κλινική Covid, οι ασθενείς από το Σαββατοκύριακο (14-15/1) ανέβηκαν στους 24 που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από τα μέσα Νοεμβρίου!

Τα τελευταία 24ωρα μάλιστα καταγράφηκαν και δύο (2) θάνατοι ενός άνδρα 82 και μιας γυναίκας 93 ετών από τη Λαμία.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία πάντως είναι η αύξηση των περιστατικών κοινών λοιμώξεων του αναπνευστικού, μαζί και της γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει η αύξηση αφορά μόνο τους ενήλικες, χωρίς ευτυχώς να χρειαστεί να διασωληνωθεί κάποιο περιστατικό. Ο τελευταίος ασθενής που είχε διασωληνωθεί εξαιτίας της γρίπης πήρε εξιτήριο για την Πνευμονολογική μετά από 6 ημέρες νοσηλείας στη Γενική ΜΕΘ.

Σημαντικό είναι τέλος και το στοιχείο ότι κανένα παιδί δε νοσηλεύεται με γρίπη στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση