Σεισμός στην Εύβοια: Έπεσαν προϊόντα από τα ράφια σούπερ μάρκετ - Έκλεισαν τα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 11:46 Σεισμός στην Εύβοια: Έπεσαν προϊόντα από τα ράφια σούπερ μάρκετ - Έκλεισαν τα σχολεία

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον πρωινό σεισμό στην Εύβοια.

Μικροζημιές έχουν σημειωθεί -μέχρι στιγμής-, έπειτα από τον σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Εύβοια το πρωί της Παρασκευής (03/11).

Ειδικότερα, σε σούπερ μάρκετ της περιοχής, έπεσαν τα προϊόντα από τα ράφια όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το enikos.gr. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε άλλες επιχειρήσεις αλλά και σπίτια στο Μαντούδι, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται σοβαρές ζημιές και τραυματισμοί.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μαντουδίου Αγίας Άννας, Γιάννη Καντζούρα, ο οποίος μίλησε στο enikos.gr έκλεισαν όλα τα σχολεία στα χωριά, με τους μαθητές που βρίσκονταν στους προαύλιους χώρους να αποχωρούν, υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου σεισμού.

Όπως έγραψε νωρίτερα το enikos.gr, ο σεισμός των 5,1 βαθμών Ρίχτερ, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή, με τους κατοίκους να βγαίνουν από τα σπίτια τους και να παραμένουν στους δρόμους. «Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός στην περιοχή μας και είχε μεγάλη διάρκεια περίπου 40 δευτερολέπτων» ανέφερε στο enikos.gr ο κ.  Καντζούρας.

«Σε σπίτια και διάφορες επιχειρήσεις έπεσαν τηλεοράσεις, ποτήρια, πιάτα, ταρακουνήθηκαν τα πάντα. Εκτιμούμε πως θα έχουμε αρκετές ζημιές, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη τι γίνεται καθώς η καταγραφή είναι σε εξέλιξη».

Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετά τη σεισμική δόνηση στην Εύβοια

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έπειτα από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί με επίκεντρο 6 χλμ. ανατολικά του Προκοπίου της Ευβοίας και 85 χλμ. βόρεια της Αθήνας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις ούτε έχουν αναφερθεί ζημιές. Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Ο σεισμός έγινε σε ορεινή περιοχή, δεν εμπνέει ανησυχία», ανέφερε στο protothema.gr ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

«Είναι νωρίς,  θα χρειαστούμε και άλλους μεγαλύτερους μετασεισμούς», τόνισε στο Action24 του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη», ανέφερε. «Θυμίζω ότι όμως υπάρχουν και σεισμικές εκπλήξεις, γι' αυτό χρειάζεται παρακολούθηση και αξιολόγηση», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα διαχρονικά που δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. «Το 5 μπορεί να είναι και η οροφή των σεισμών στην περιοχή. Είναι μια συστάδα ρηγμάτων με κατεύθυνση ΒΑ, έχει δώσει και πριν από 1,5 χρόνο σεισμός. Το καλό είναι ότι στην περιοχή αυτή δεν έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς που θα έχουν μικρό μέγεθος, αυτό δείχνει η ιστορία της περιοχής. Θέλει λίγο προσοχή αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν νομίζω να υπάρχει επίδραση τέτοια ώστε να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αυτό το λέω με επιφύλαξη και με βάση τα ιστορικά δεδομένα», υποστήριξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση