Λαμία: Στα κάγκελα ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για το νέο φορολογικό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 08:00 Λαμία: Στα κάγκελα ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για το νέο φορολογικό

Κατάθεση ψηφίσματος στον Πρωθυπουργό. «Θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις με ενέργειες που θα νιώσει η Κυβέρνηση»…

Την κατάθεση από κοινού της έντονης διαφωνίας τους με τα σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αποφάσισαν στη συνάντηση - διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο όλοι οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών - επιστημονικών φορέων Λαμίας και Φθιώτιδας.

Όλοι ανεξαιρέτως κατέδειξαν το άδικο του μέτρου της τεκμαρτής φορολόγησης, εξηγώντας ότι αυτό το οριζόντιο μέτρο αφενός κατηγοριοποιεί όλους τους επαγγελματίες ως κλέφτες, αφετέρου θα πλήξει πραγματικά επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα επιβίωσης. Χαρακτήρισαν μάλιστα αυθαίρετο το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των 10.920 ευρώ που υπολογίστηκε από τον κατώτατο μισθό, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ακόμη όμως και επαγγελματίες που δεν έχουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα, όπως εξήγησαν, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα φορολογηθούν και για τα έξοδά τους ανεβάζοντας το φόρο και για επαγγελματίες που μέχρι τώρα ήταν τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, καθώς το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου τον ΚΑΔ.

Τέλος ανέφεραν ότι δεν μπορεί να φορολογούνται για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους με ένα νόμο που έρχεται έναν μήνα πριν το τέλος του και προφανώς δεν είχαν συμπεριλάβει στο προεκλογικό τους πρόγραμμα με το οποίο πήραν την πρόσφατη εντολή.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή αποφάσισαν την κατάθεση ψηφίσματος στον Πρωθυπουργό ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, ζητώντας την άμεση απόσυρση του στο κομμάτι που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, μίλησαν ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Φθιώτιδας, Κώστας Μπέλλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ανατολικής Στερεάς, Δημήτρης Σαμαράς, ο Πρόεδρος των Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Φθιώτιδας - Ευρυτανίας, Δημήτρης Κόρκος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, Θανάσης Μακρυγιάννης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, Ηλίας Κεφαλάς, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, Θανάσης Κυρίτσης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Χρήστος Γεωργίου και ο Πρόεδρος του 8ου ΠΤ Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σπύρος Βογιατζής.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του ΕΚΠΕΦ Σοφία Ανεστοπούλου, ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Πρόεδρος του ΕΚΛ, Γιώργος Οικονόμου.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών, Λευτέρης Μπράζας, ενώ παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Θανάσης Λυκόπουλος, πολλοί έμποροι και επαγγελματίες όλων των κλάδων.

Να σημειώσουμε τέλος ότι έγινε αναφορά και στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που έγινε στην Αθήνα, διαβεβαιώνοντας ότι ανάλογες κινήσεις «θα επαναληφθούν με μεγαλύτερη ένταση και με αποχή από πράξεις που θα νιώσει η Κυβέρνηση», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, προκειμένου να πάρει πίσω το συγκεκριμένο σχέδιο νόμο

Το Ψήφισμα

Στη Λαμία σήμερα 22  Νοεμβρίου 2023 και ώρα : 6 το απόγευμα , ΟΛΟΙ

ΕΜΕΙΣ  Επαγγελματίες- Έμποροι- Βιοτέχνες – Φοροτεχνικοί -

-Δικηγορικός Σύλλογος - Ιατρικός Σύλλογος Φθ/δας

-Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Φθ/δας - Οικονομικό Επιμελητήριο Φθ/δας-Τεχνικό Επιμελητήριο Αν. Στερεάς –Συνταξιούχοι πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ,που συμμετείχαμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι Τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μας  ΓΣΕΒΕΕ & ΕΣΕΕ μαζί & με επιστημονικούς φορείς της χώρας , στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθ/δας στην Πλατεία Διάκου-Λαμία, διαπιστώσαμε ότι :

  Η θέση μας ως κοινωνία και μικρές  επιχειρήσεις συνεχώς χειροτερεύει.

  Η ραγδαία αύξηση στις  τιμές ενέργειας- καυσίμων-  πρώτων  υλών -  ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης, έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο την  κοινωνία-τα νοικοκυριά και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

   Και η ευγνωμοσύνη της  Κυβέρνησης, στην «ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας» και της Ελληνικής  Κοινωνίας, φέρνει προς ψήφιση το νέο Φορολογικό νομοσχέδιο, με τα αντικειμενικά κριτήρια –το τεμαρκτό εισόδημα-τον «κεφαλικό» φόρο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Για να μπορέσουν να διασωθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ διότι:

Σε μια περίοδο που τα δημόσια έσοδα αυξάνονται, ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ακρίβειας, η Κυβέρνηση μέσω των πρόσφατων ανακοινώσεων του Υπουργείου Οικονομικών εκδήλωσε αιφνιδιαστικά την πρόθεσή της να αυξήσει ουσιαστικά τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Με πρόσχημα την φοροδιαφυγή στοχοποιήθηκαν για ακόμα μια φορά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από τις συνεχόμενες κρίσεις.

Είναι παραπλανητικό η όποια φοροδιαφυγή υπάρχει  να αποδίδεται αποκλειστικά στους αυτοαπασχολούμενους- ελεύθερους επαγγελματίες, όταν  ζητήματα όπως το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο και η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα  παραμένουν, καταδεικνύοντας εκκωφαντικά την αποτυχία του Κράτους να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα δηλ. που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά οδηγεί σε αφανισμό τούς αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες . Και βέβαια ούτε λόγος για την αντιμετώπιση της νόμιμης φοροδιαφυγής  και της αισχροκέρδειας.

Η Κυβέρνηση όφειλε να είναι πιο προσεχτική. Η πρόσφατη μνημονιακή δεκαετία της  υπερφορολόγησης είναι ακόμη νωπή στις μνήμες των ελευθέρων επαγγελματιών και της ελληνικής κοινωνίας και η επιβολή ενός άδικου οριζόντιου κεφαλικού φόρου θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

• Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

• Εφαρμογή αφορολόγητου ορίου και για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες

• Θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, τροφοδότη  βασικών αναγκών της επιχείρησης.

Μετά την ολοκλήρωση του ψηφίσματος οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ομόφωνα και αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν τα Δ.Σ. των Συνδικαλιστικών Φορέων που συμμετείχαν, να επιδώσουν το Ψήφισμα στον Πρωθυπουργό της χώρας που θα επισκεφθεί τον Ν.Φθ/δας την Πέμπτη 23-11-23 ,στον Υπουργό Οικονομικών και στους  Βουλευτές του Ν.Φθ/δας-Ομοσπονδίες μέλη ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-Συλλόγους Μέλη μας-ΜΜΕ.

Το παρόν ψήφισμα υπογράφουν και υποστηρίζουν:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ- ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ  Ν. ΦΘ/ΔΑΣ

-Συντεχνία Αρτοποιών Ν. Φθ/δας

-Σύλλογος Κατασ/ρχων Ζαχαροπλαστών Λαμίας

-Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Ν. Φθ/δας

-Σ.Ι.Σ.Α.Λ. & Περιφέρειας

-Σύλ. Δασεμπόρων-Ξυλεμπόρων Ν.Φθ/δας

-Σύνδ.Υδραυλικών Ν. Φθ/δας

-Συλ. Κουρέων Κομμωτών Ν. Φθ/δας

-Σωμ. Κρεοπωλών Λαμίας

-Σωμ. Στεγνοκαθαριστών Ταπ/των Ν. Φθ/δας

-Συνδ. Ο.Π.Α.Π. Ν. Φθ/δας

-Σωμ. Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Φθ/δας

-Σωμ. Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων Ν. Φθ/δας

-Συλ. Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Φθ/δας

-Συλ. Επαγγελματοβιοτεχνικός  Μακρακώμης

-Συλ. Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Ν. Φθ/δας

-Σύνδ. Κατασκευαστών Αλουμινίου & Σιδήρου Ν. Φθ/δας

-Συλ. Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Φθ/δας

-Σωμ. Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ. Ελαφρών Μεταφορών Ν.Φθ/δας

-Ένωση Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ν. Φθ/δας

-Συλ. Καφεπωλών- Εστιατόρων Ανατ. Φθ/δας

-Ένωση Έπαγγελματιών Βιοτεχνών Μώλου  Ν. Φθ/δας

-Ένωση Τεχνιτών Τροχών Βουλκανιζατέρ Ν. Φθ/δας

-Συλ.Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Φθ/δας

-Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αταλάντης

-Συλ. Μεσιτών Ν. Φθ/δας

-Συλ. Εμποροραπτών Ν. Φθ/δας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ &ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

-Εμπορικός Σύλ.Λαμίας

-Εμπορικός Σύλ. Δομοκού

-Εμπορικός Σύλ. Στυλίδας

-Συλ. Εμπόρων Ν. Μοναστηρίου Ν. Φθ/δας

-Εμπορικός Σύλ. Σπερχειάδας

-Εμπορικός Σύλ. Αταλάντης

-Εμπορικός Σύλ. Ιτέας- Φωκίδας

-Εμπορικός Σύλ. Καρπενησίου

-Εμπορικός Σύλ. Αγ. Κωνσταντίνου

-Εμπορική Ένωση Μαρτίνου

-Εμπορικός Σύλ. Αμφίκλειας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΦΘ/ΔΑΣ & ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΘ/ΔΑΣ

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ  ΠΡΩΗΝ  Ο.Α.Ε.Ε

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση