Η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού στη Λαμία (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 08:50 Η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού στη Λαμία (ΦΩΤΟ)

Θα παραμείνει στη Μητρόπολη Λαμίας μέχρι και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023.

Το δελτίο τύπου:

Συνεχίζεται αμείωτα το προσκύνημα της Τιμίας Κάρας του Αγίου Νικηφόρου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Ομολογητού, στην πόλη της Λαμίας. Το ιερό κειμήλιο, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας, εκόμισε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, Διευθυντής του Ιερού ΕπισκοπείουΤαλαντίου και Λοκρίδος.

Το Ιερό Κειμήλιο υποδέχθηκε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με κατανυκτική Αρχιερατική Αγρυπνία, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Τους Ιερούς Ύμνους απέδωσε άρτια πολυμελής βυζαντινός χορός, καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», καθώς και άλλων ιεροψαλτών της πόλεως υπό την χορορχία του Διευθυντού του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέου Ιωακείμ. 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών κατά την διάρκεια της Ιεράς Αρχιερατικής Αγρυπνίας προεχείρισε Αναγνώστη της Ιεράς Μητροπόλεως τον υποψήφιο κληρικό κ. Βασίλειο Καρδαρά, μαθητή του Ωδείου και Πτυχιούχου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, του οποίου η κουρά εις μοναχόν και η εις διάκονον χειροτονία του θα τελεσθεί τις προσεχείς ημέρες από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών. 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, αυτού που αξιώθηκε πρώτος να κληθεί στην αποστολική ζωή από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, αλλά και πρώτος να βιώσει το μαρτύριο του σταυρού. Είναι πολύ όμορφο το ότι η Αγία μας Εκκλησία μας παραθέτει μέσα από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη το μυστήριο της σχέσης, της βαθιάς σχέσης, της βαθιάς αναζήτησης, της βαθιάς αγάπης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα προς τον Χριστό. Βλέπουμε τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα να θέλει να μάθει, να θέλει να δει, να θέλει να βρεθεί εκεί που μένει ο Χριστός. Θέλει να επισκεφθεί την κατοικία του Χριστού και ασφαλώς αυτή του η επιθυμία δεν είναι μία επιθυμία μιας ανθρώπινης περιέργειας, ούτε και μιας ανθρώπινης κενοδοξίας, αλλά γιατί λαχταρά και ποθεί σχέση με το Χριστό, γιατί ο τόπος όπου μένει ο Κύριος δεν είναι για τον Απόστολο Ανδρέα απλά ένας τόπος, αλλά είναι ένας τρόπος μίας σχέσης, µίας επικοινωνίας, μίας αγάπης. Λαχταρά και ποθεί σχέση με το Χριστό, όχι συγκατοίκηση, όχι απλή συνάντηση, όχι μια απλή ικανοποίηση μιας ανθρώπινης επιθυμίας και αυτό επιβεβαιώνεται από αυτό, το οποίο αναγγέλλει στον Πέτρο και στους άλλους μαθητές, αλλά και σε όλη την Εκκλησία του Χριστού και στον άνθρωπο κάθε εποχής.

Αυτόν τον οποίο αναζητούμε τον βρήκαμε. «Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν». Βρήκαμε Αυτόν που ψάχναμε. Βρήκαμε Αυτόν που θέλουμε, βρήκαμε Αυτόν που έχουμε ανάγκη. Βρήκαμε Αυτόν που ήρθε, όχι για να μας κρίνε,ι αλλά για να μας σώσει, βρήκαμε αυτόν που ήρθε να γιατρέψει εμάς τους ασθενείς, βρήκαμε Αυτόν που ήρθε να δυναμώσει εμάς τους αδύναμους. Ελάτε και εσείς φωνάζει ο Άγιος Ανδρέας και όλοι οι Απόστολοι. Η κραυγή των Αποστόλων είναι η κραυγή: «Έρχου και ίδε!». Έλα να δεις. Έλα και εσύ να συναντήσεις δηλαδή, Αυτόν τον οποίον βρήκαμε, για να μας σώσει, έλα και εσύ να γευτείς τη σωτηρία, έλα και εσύ άρρωστε άνθρωπε, έλα κι εσύ να γιατρευτείς, έλα και εσύ να θεραπευτείς, έλα και εσύ να ρουφήξεις την αγάπη Του, έλα και εσύ να ρουφήξεις ζωή, έλα και εσύ να μεταλάβεις τη ζωή, έλα να γίνεις και πάλι ζωντανός. Και όπως έχουμε δει στην πορεία της αποστολικής ζωής από την πρώτη κλήση μέχρι όλους τους διαδόχους των Αγίων Αποστόλων, οι Άγιοι Απόστολοι δεν προβάλλουν και δεν παρουσιάζουν το πρόσωπό τους, το είδωλό τους, την υποτιθέμενη αξία τους μέσα στον κόσμο αλλά αυτό που προτείνουν είναι ο ίδιος ο Χριστός. Τον Χριστό παρουσιάζουν μέσα στη ζωή του κόσμου. Άλλωστε και ο δάσκαλος τους, ο κατηχητής τους, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, αυτό τους εδίδαξε, για αυτό και τολμούσε και έλεγε ότι αυτός που έρχεται πίσω από μένα είναι ισχυρότερος μου γι αυτό και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος άπλωσε το χέρι του και τους είπε και μας είπε: «Ίδε ο αμνός του Θεού».

Αυτό προσφέρει ο κάθε Απόστολος μέσα στη ζωή του κόσμου. Προσφέρει τον εαυτό του, αλλά μέσα από τη σχέση του με το Χριστό, δεν προσφέρει έναν εαυτό απομονωμένο, αυτονομημένο, ξεχωρισμένο από το Χριστό. Οι Απόστολοι δημιουργούν σχέση και κοινωνία με το Χριστό και για αυτό μπορούν να φανερώνουν το Χριστό στη ζωή μας, για αυτό και όντως και εμείς στα πρόσωπα των Αποστόλων, στη σάρκα των Αποστόλων, στο «Είναι» των Αποστόλων ψηλαφούμε τις πληγές του Χριστού, ψηλαφούμε και αγγίζουμε τον ίδιο τον Χριστό, συναντούμε τον ίδιο τον Χριστό, παρατεινόμενο μέσα στον κόσμο και στους αιώνες».

Σε άλλο σημείο ο κ. Συμεών τόνισε ότι "οι Άγιοι Απόστολοι δεν περιορίστηκαν, δεν κλείστηκαν στον εαυτό τους, δεν έμειναν επαναπαυμένοι στις δάφνες μιας προσωπικής εμπειρίας, μιας ατομικής εξέλιξης και βελτίωσης αλλά ανοίχθηκαν, γιατί άνοιξαν πρώτιστα την καρδιά τους στο Χριστό, μπήκε ο Χριστός μέσα τους, μπήκαν αυτοί όχι μέσα στο σπίτι του Χριστού μόνο, μπήκανε στις άκτιστες ενέργειες του Θεού κι έγιναν φωτοδότες, οδοδείκτες και τροποδείκτες μέσα στη ζωή του κόσμου και αναμόρφωσαν την ιστορία της ανθρωπότητας.

Καταθέτουμε λοιπόν ευγνωμοσύνη στον Άγιο Ανδρέα, καταθέτουμε αγάπη στον Άγιο Ανδρέα. Πολλές φορές παρασυρόμεθα από τη δική μας αδυναμία και προσεγγίζουμε τους Αγίους στο βάθος με έναν τρόπο υποτελές, εκλιπαρώντας ως εξουσιαστές να ασκήσουν την εξουσία τους προς όφελός μας, ενώ πρώτιστα στους Αγίους μας καταθέτουμε την αγάπη μας, τους αγαπάμε, τους αγαπάμε, διότι μας αγάπησαν, διότι ό,τι έγιναν και ό,τι έπραξαν, το έπραξαν από αγάπη για μας».

Χθες το βράδυ ενώπιον του Ιερού Σεμνώματος ό Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού επί τη μνήμη του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, προστάτη του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Ο κ. Συμεών στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην λήξη της τρέχουσας θητείας των διοικητικών συμβουλίων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και στην αναγκαιότητα να γίνει ένας ειλικρινής απολογισμός της τριετίας και ένας σωστός προγραμματισμός για την νέα τριετή θητεία.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε: 

«Πολλές φορές δέχεστε και επιθέσεις. Γι’ αυτό λοιπόν σας πολύ ευχαριστώ, σας φιλώ τα χεράκια με πολλή αγάπη και εύχομαι ο Θεός να σας δίνει υγεία και ό,τι αγάπη έχετε δώσει να την πάρετε εκατονταπλάσια όχι μόνο για τον παρόντα κόσμο και την οικογένειά σας αλλά κυρίως στις αποσκευές της αιωνιότητας.Αυτή σας η αγάπη να σας συνοδεύει και να σας ανοίξει το δρόμο για τη Βασιλεία των ουρανών.Χρόνια πολλά, ευλογημένα! Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τους καλούς μας πατέρες, τους ιερείς μας, τους ανιδιοτελείς εργάτες της αγάπης που εσείς εμπνέετε. Δεν προεδρεύετε απλώς, άλλο πράγμα είναι προεδρεύω, εμπνέετε, καθοδηγείτε, συντονίζετε και γι αυτό σας ευχαριστώ, σας ευλογώ και εύχομαι και τη νέα μου τριετία με όρεξη, με μεράκι, με διάθεση νααντιμετωπίσουμε τα δύσκολα,διοτι έρχονται και πιο δύσκολα, το βλέπουμε καθώς κάθε μέρα η ζωή μας δυσκολεύει».

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm)  και από διαδικτύου, ενώ το προσκύνημα θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή, οπότε και θα ολοκληρωθεί το προσκύνημα.

Δείτε φωτορεπορτάζ στο παρακάτω άλμπουμ, πατώντας κάθε φορά το βελάκι στη δεξιά πλευρά της εικόνας:

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού στην Λαμία

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση