Νοσοκομείο Λαμίας: Εδώ καράβια χάνονται…

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 11:10 Νοσοκομείο Λαμίας: Εδώ καράβια χάνονται…

Την ώρα που τα προβλήματα διογκώνονται η συζήτηση επικεντρώνεται στις εσωτερικές διαφωνίες.

Στην επικαιρότητα για μία ακόμη φορά βρίσκεται το Νοσοκομείο Λαμίας, με νέες έριδες που αφορούν εσωτερικές διαδικασίες, να αναδεικνύονται και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία του.

Το φως της δημοσιότητας είδε τις τελευταίες ώρες η παρουσία του βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη στο ΔΣ της περασμένης Παρασκευής, ενέργεια που έδωσε τροφή για νέο κύκλο αντιπαραθέσεων, αλλά που ουσιαστικά αποπροσανατόλισε τη συζήτηση γύρω από τα μείζονα και δυσεπίλυτα θέματα που ταλαιπωρούν το Νοσοκομείο.

Στο ΔΣ της Παρασκευής εκτός των θεμάτων που αφορούν προμήθειες και τακτικές λειτουργίες, υπήρχε και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τον αξονικό τομογράφο, την έλλειψη αναισθησιολόγων και το κενό στην Ογκολογική. Η οποιαδήποτε κόντρα του Διοικητή με τα μέλη του ΔΣ ή τη διοίκηση του υπουργείου και εν γένει οι ενέργειες που μπορεί να γίνονται στο παρασκήνιο για λύσεις, ουδόλως συγκινούν τους εν δυνάμει ασθενείς της περιοχής που θέλουν ένα Νοσηλευτικό Κατάστημα ικανό να παρέχει υπηρεσίες ανάλογες με το κόστος λειτουργίας του! Με απλά λόγια την ώρα που χάνονται καράβια, κάποιοι ασχολούνται με τις βαρκούλες που αρμενίζουν!...

Ο αξονικός τομογράφος

Η συζήτηση για τον νέο αξονικό τομογράφο έχει μπει σε άλλο στάδιο αυτή την εβδομάδα, μετά και την απόρριψη από το υπουργείο της ένστασης της Siemens για φωτογραφικό διαγωνισμό στην προμήθεια του νέου μηχανήματος.

Ωστόσο μια τεχνική λεπτομέρεια, δίνει την αφορμή στην Επιτροπή του διαγωνισμού να θέσει εκτός προδιαγραφών την υπάρχουσα προσφορά και το ΔΣ να «ψάχνεται» από πού προήρθε ο συγκεκριμένος δάκτυλος που απειλεί να ξεκινήσει τη διαδικασία από την αρχή!

Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι όντως το υπουργείο έχει «κόψει» κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες τότε ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί με νέες προδιαγραφές και το κατώτερο που θα διαρκέσει είναι τρεις μήνες. Μέχρι τότε «με τις παρακλήσεις προς όλους τους Αγίους», θα λειτουργεί (;) το υπάρχον μηχάνημα των δύο (2) τομών, ενώ υπήρχε η δυνατότητα προμήθειας μηχανήματος 16 τομών με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης του σε 32. Δε χρειάζεται βέβαια κανείς να είναι επιστήμονας ή τεχνικός ιατρικών μηχανημάτων για να καταλάβει τη διαφορά ενός πεπαλαιωμένου μηχανήματος δύο τομών με ένα καινούριο 32αρι.

Οι προσλήψεις

Ακόμη χειρότερα όμως είναι τα πράγματα για το θέμα των κενών στο Ογκολογικό και Αναισθησιολογικό Τμήμα.

Το γεγονός ότι έχουν γίνει τα «προβλεπόμενα», δεν ξεχρεώνει τον Διοικητή κατά πρώτο λόγο και τη διοίκησή του κατά δεύτερο, από τις ευθύνες τους για την μη εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Ειδικά το Ογκολογικό Τμήμα όπου διαχειρίζεται εκατοντάδες «βαριές υποθέσεις» όπου ακόμη και η ψυχολογική στήριξη μετράει. Δηλαδή να υπάρχει ένας γιατρός που θα γνωρίζει και θα ενδιαφέρεται για την εφαρμογή των θεραπευτικών σχημάτων που μπορεί να τους βοηθήσουν. (Δείτε τη σχετική Προκήρυξη)

Αναφορικά με το ζήτημα των αναισθησιολόγων, η 5η ΥΠΕ εξασφάλισε 13 εφημερίες για το μήνα Νοέμβριο, ωστόσο παραμένουν ακάλυπτα πολλά από τα τακτικά χειρουργεία.

Για του λόγου του αληθές παραθέτουμε τη σχετική απόφαση που καλύπτει τις βάρδιες από την περασμένη Δευτέρα:

Π.Γ.Ν. Λάρισας:

-ΒΛΑΧΑΚΗ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ Επιμ. Β΄ Αναισθησιολογίας για την κάλυψη μίας (1) εφημερία στις 06-11-2017,

-ΛΑΟΥ ΕΛΕΝΗΣ Επιμ. Β΄ Αναισθησιολογίας για την κάλυψη μίας (1) εφημερία στις 16-11-2017,

-ΠΡΑΤΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Επιμ. Α’ Αναισθησιολογίας για την κάλυψη μίας (1) εφημερία στις 29-11-2017,

Γ.Ν. Λάρισας:

-ΒΑΙΤΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ Επιμ. Β΄ Αναισθησιολογίας για την κάλυψη μίας (1) εφημερία στις 19-11-2017,

-ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΙΑΣ Επιμ. Β΄ Αναισθησιολογίας για την κάλυψη δύο (2) εφημεριών στις 19-11-2017 και 21-11-2017 ,

-ΔΗΜΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ιατρός του Γ.Ν. Λάρισας για την κάλυψη δύο (2) εφημεριών στις 21-11-2017 και 28-11-2017 ,

-ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Επιμ. Β΄ Αναισθησιολογίας για την κάλυψη μίας (1) εφημερίας στις 28-11-2017,

Γ.Ν. Βόλου:

-ΚΑΛΑΝΤΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Επιμ. Β΄ Αναισθησιολογίας, για την κάλυψη μίας (1) εφημερίας στις 09-11-2017,

-ΜΑΝΤΟΥΔΗ ΗΛΙΑ Επιμ. Β΄ Αναισθησιολογίας, για την κάλυψη μίας (1) εφημερίας στις 24-11-2017,

Γ.Ν. Άμφισσας:

ΜΠΕΣΙΚΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Επιμ. Α΄ Αναισθησιολογίας, για την κάλυψη μίας (1) εφημερίας στις 18-11-2017,

Γ.Ν. Χαλκίδας:

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Επιμ. Β΄ Αναισθησιολογίας, για την κάλυψη μίας (1) εφημερίας στις 14-11-2017.

Οι παραπάνω ιατροί μετακινήθηκαν ή θα μετακινηθούν με εντολή του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Νέστορα Αντωνίου, το όνομα του οποίου έρχεται συνεχώς στη συζήτηση που αφορά την απομάκρυνση του Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας, Παναγιώτη Ζυγούρη.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν κάποιους από τους Φθιώτες βουλευτές στη συγκεκριμένη  συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου να θέτουν ως βασικό υπεύθυνο της «αστοχίας» τους στην επιλογή του νυν διοικητή, τη μη σωστή συνεργασία με την 5η ΥΠΕ. Πάντως ο κ. Αντωνίου την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε υπηρεσιακώς στη Λαμία, για να δει τους κκ Καραΐσκο και Σταυρογιάννη. Η συγκεκριμένη συνάντηση δεν μπορεί να μην συσχετιστεί με τις προχωρημένες συζητήσεις στο θέμα της διάδοχης κατάστασης στο Νοσοκομείο Λαμίας, ανεξάρτητα αν υπάρχουν κι άλλα θέματα επικαιρότητας όπως η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας στο Δήμο Λαμιέων.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση