Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από αργότες στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 16:29 Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από αργότες στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ στη Λαμία

Από τους Αγροτικούς Συλλόγους Μακρακώμης, Πελασγίας ,Στυλίδας και Λοκρίδας ...

Ανάστατος είναι ο αγροτικός κόσμος του νομού Φθιώτιδας μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας .

Τις τελευταίες δύο ημέρες οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών επικοινωνώντας με τους βουλευτές του νομού προσπαθούσαν να πληροφορηθούν τι ακριβώς συμβαίνει ,ωστόσο οι διαμαρτυρίες τους έγιναν εντονότερες όταν είδαν να αναρτάται στη διαύγεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η κοινή υπουργική απόφαση για τη μεταφορά των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς οι αγρότες θεωρούν ότι είναι δικά τους χρήματα και θα πρέπει άμεσα να επιστραφούν για να πληρωθούν οι παραγωγοί.

Στο μεταξύ  οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και του Ενωτικού Αγροτικού Συλλόγου Λοκρίδας, διεκδικώντας τη στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής διοργανώνουν αύριο Πέμπτη στις 10:00΄ το πρωί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ στη Λαμία.

Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα  αναφέρουν  πως «παρ' όλες τις εξαγγελίες και από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά την αδυναμία να συνεχίσουμε την παραγωγή, βιώνοντας το φάσμα της εξαθλίωσης’’.

 Στα αιτήματα των Αγροτικών Συλλόγων είναι ο ΕΝΦΙΑ , το ακριβό πετρέλαιο , η τιμή του ρεύματος, τα  αγροτικά εφόδια ,ο  καταρροϊκός πυρετός , η ραγδαία μείωση των εξισωτικών αποζημιώσεων, οι πρόσφατες πλημμύρες, η συνεχιζόμενη μείωση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, το νέο χαράτσι του 3% που παρακρατούν από φέτος σε όλες στις ενισχύσεις της ΕΕ, το συνεχιζόμενο χαράτσι σε κάθε δήλωση ΟΣΔΕ και  η θηλιά των χρεών σε τράπεζες, εφορία, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ.Σύμφωνα με τους Αγροτικούς Συλλόγους ολα αυτά μαζί  δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση στον αγροτικό κόσμο και τις οικογένειές τους . Με την κινητοποίησή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν :

  • Να μην ισχύσουν οι περικοπές της νέας ΚΑΠ 2015 που οδηγούν σε παραπέρα μείωση ενισχύσεων σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2013.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει και η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
  • Να μη γίνεται παρακράτηση από τις εθνικές ενισχύσεις και της επιστροφής ΦΠΑ και πετρελαίου, για χρέη που έχουν οι αγρότες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, Δήμους.
  • Να μην επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ γεωργοί και κτηνοτρόφοι για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ που πρέπει να καταρτίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου.
  • Να μην εφαρμοστεί η παρακράτηση της ενίσχυσης 3% και να μην ισχύσει η κατάργηση της ενίσχυσης σε όσους καλλιεργούν 4 στρέμματα και κάτω.
  • Αμεσα να δοθεί το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012. Χορήγηση της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι τους βοσκότοπους
  • ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο
  • Άμεση και δίκαιη αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό και μέτρα για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κοπαδιών και την καταπολέμηση του ιού».
Προσαρμοσμένη αναζήτηση