Την Κυριακή στους Δελφούς οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Αντιλογίας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 12:33 Την Κυριακή στους Δελφούς οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Αντιλογίας

Συμμετέχουν τέσσερα Λύκεια από τη Φθιώτιδα και δύο από την Φωκίδα.

Για 14η φορά διοργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας, έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας).

Στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας)  λαμβάνουν μέρος 700 περίπου μαθητές 100 σχολείων από Αττική, Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα.

Από την Περιφέρειά μας συμμετέχουν 6 Σχολεία και θα προκριθεί το 1 για τον Τελικό. Ειδικότερα συμμετέχουν τα σχολεία: 6ο ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ, ΓΕΛ ΜΩΛΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ, 3ο ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ, ΓΕΛ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, ΓΕΛ ΙΤΕΑΣ. Ο Προκριματικός Φωκίδας και Φθιώτιδας θα γίνει την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στους Δελφούς από 10.00 εως 14.00.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια στους μαθητές, που επρόκειτο να λάβουν μέρος στους Αγώνες καθώς και στους καθηγητές τους, από τους Κριτές των Αγώνων ώστε να εξασκηθούν στις τεχνικές και στους κανόνες του Λόγου και του Αντιλόγου.

Ο Τελικός Αγώνας θα γίνει στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, την Κυριακή 22 Απριλίου2018 και ώρα 12:00 αφού προηγηθεί ο Προημιτελικός και ο Ημιτελικός.

Οι αγώνες

Η διοργάνωση αγώνων Αντιλογίας αποσκοπεί στην προώθηση και στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, οι οποίοι διαγωνίζονται μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων τους, διδάσκονται να συνεργάζονται πειθαρχημένα με τους συμπαίκτες τους καθώς και να σέβονται, να κατανοούν και να ασκούν κριτική στις θέσεις που υποστηρίζει η αντίπαλη ομάδα.

Η συγκροτημένη και ευπρεπής ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ και εναντίον μιας δεδομένης θέσης, συνεισφέρει στην σφαιρικότερη αντιμετώπιση και τελικά στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος. Παράλληλα, παρέχει στους συνδιαλεγόμενους την δυνατότητα επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου και της γόνιμης επιχειρηματολογίας, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση