Ισόβια στον ιερέα που υπεξαίρεσε 3,8 εκατ. ευρώ!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 10:33 Ισόβια στον ιερέα που υπεξαίρεσε 3,8 εκατ. ευρώ!

Με ποιο κόλπο ξάφριζαν τα χρήματα του δημοσίου για πολλά χρόνια μέσα από τις μισθοδοσίες....

Καταδικαστική για τρεις και αθωωτική γι’ άλλους τόσους ήταν η κρίση στην οποία έφτασε το δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση του σκανδάλου συνεργασίας ιερέα και εφοριακών μέσω της οποίας «φούσκωναν» τις μισθοδοτικές καταστάσεις των ιερέων στα χαρτιά και είχε ως αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» 3,8 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έστειλε πίσω στη φυλακή τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, επιβάλλοντας στον ρασοφόρο των Φαρσάλων ποινή ισόβιας κάθειρξης για την πράξη της υπεξαίρεσης. Επιπλέον, τον τιμώρησε με 7 χρόνια κάθειρξης για την νομιμοποίηση εσόδων και 3 μήνες για την πλαστογραφία σε πλημμεληματική μορφή για κάποια χρονικά διαστήματα. Ακόμα του επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Με ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών τιμωρήθηκαν δύο γυναίκες εφοριακοί για την πράξη της συνέργειας σε υπεξαίρεση, τους αναγνωρίστηκε όμως το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Το δικαστήριο αποφάσισε για την έφεση που άσκησαν οι δύο γυναίκες να έχει αναστέλλουσα δύναμη με περιοριστικούς όρους και ως εκ τούτου θα είναι ελεύθερες ως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

Το δικαστήριο αποφάσισε να υπάρξει και χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου που παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή. Δέκα χιλιάδες ευρώ από τον ρασοφόρο και από πέντε χιλιάδες ευρώ από κάθε μία εφοριακό.

Αθώοι κρίθηκαν οι δύο εφοριακοί άνδρες και ένας ιερέας. Ο τελευταίος μάλιστα έπεσε στις αγκαλιές των συγγενών και των φίλων του, καθώς μόλις άκουσε την ετυμηγορία ξέσπασε σε λυγμούς και βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο εισαγγελέας ναι μεν είχε προτείνει την αθώωση των δύο εφοριακών, με την οποία συντάχθηκε το δικαστήριο, αλλά είχε προτείνει και την ενοχή του δεύτερου ιερέα. Τη συγκεκριμένη διάσταση της πρότασης δεν την υιοθέτησε το δικαστήριο, καθώς αντίθετα με την πρόταση αθώωσε ομόφωνα τον ιερέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία" το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε «φούσκωμα» μισθοδοτικών καταστάσεων ιερέων της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων για πολλά χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν από το γεγονός οτι το 2004 δεν διαγράφηκαν οι μισθοί ιερέων που είχαν συνταξιοδοτηθεί. Είχε μπει παραπάνω ένα ποσό 8.500 ευρώ. Το τυχαίο αυτό γεγονός αντιλήφθηκε ιερέας τη στιγμή που κανένας δεν αναζήτησε το ποσό. Τότε συνέλαβε το σχέδιο, να αλλοιώνει δηλαδή τις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις σε μόνιμη βάση, με τη διαφορά να είναι το μεγάλο κέρδος. Γι’ αυτό τον λόγο συνεργάστηκε με τους εφοριακούς. Κάτι που γινόταν για χρόνια, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί» ποσό 3,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ρεπορτάζ: Κ. Γκιάστας - "Ελευθερία"

Προσαρμοσμένη αναζήτηση