Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Δωρεάν ενημερωση και αξιολόγηση στο Κέντρο "Πρόσβασις"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 08:00 Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Δωρεάν ενημερωση και αξιολόγηση στο Κέντρο "Πρόσβασις"

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021: Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι αυτοάνοσο νόσημα που προκαλείται από φθορά της μυελίνης, της ουσίας που περιβάλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, και η φθορά της οδηγεί σε πολλαπλά νευρολογικά συμπτώματα, από κινητικές μέχρι γνωστικές διαταραχές.

Σκλήρυνση και Λογοθεραπεία:

 Ανάμεσα στα συμπτώματα περιλαμβάνονται και δυσκολίες ομιλίας (δυσαρθρία), κατάποσης (δυσφαγία) και φωνής (δυσφωνία). Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι μύες της ομιλίας χρησιμοποιούνται επίσης και στην κατάποση, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι οι ασθενείς με δυσκολίες στην ομιλία μπορεί να παρουσιάσουν και προβλήματα κατάποσης. Συμπτώματα δυσφαγίας μπορεί να είναι ο βήχας ή ο πνιγμός κατά την κατάποση ή η αίσθηση στάσης τροφής στον λαιμό. Εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κατάποσης υπάρχει κίνδυνος υποσιτισμού ή/ και αφυδάτωσης.

 Το θεραπευτικό πλάνο εξαρτάται από τα ειδικά συμπτώματα που παρουσιάζει κάθε ασθενής. Οι λογοθεραπευτές χρησιμοποιούν πλήθος τεχνικών για να βοηθήσουν τα άτομα με ΣΚΠ να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ομιλίας, φωνής ή/ και κατάποσης καταρτώντας ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

 Παρ’ όλο που ο ρόλος της λογοθεραπείας στην ΣΚΠ είναι υποτιμημένος λόγω της εξελικτικής φύσης της νόσου, η εξατομικευμένη και στοχευμένη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των προβλημάτων ομιλίας, φωνής και κατάποσης που μπορεί να προκύψουν.

 Το Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Διαταραχών "ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ, παρέχει τη δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ ενημέρωσης και αξιολόγησης σε ενήλικες ασθενείς.

"ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ"
 
Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Διαταραχών
Λαμία, Βύρωνος 29
Αμφίκλεια – Αταλάντη-  Καρπενήσι
Τηλ. Επικοινωνίας: 2231066103 και 6932065658

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση