Βασιλική Λάζου: Για το ΕΣΥ που μας αξίζει

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023 21:43 Βασιλική Λάζου: Για το ΕΣΥ που μας αξίζει

Άρθρο της υποψήφιας Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ Βασιλικής Λάζου για "Το Ποντίκι"

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λαμία ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην απαξίωση της δημόσιας υγείας φέρνοντας ως παράδειγμα την αποσύνθεση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. «Αυτή είναι η πολιτική Μητσοτάκη, οτιδήποτε δημόσιο το αφήνει στην εγκατάλειψη και την απαξίωση για να σιτίζει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά. Οικονομική κρίση και πανδημία επέτειναν χρόνια προβλήματα. Σήμερα το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας Στερεάς βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης. Γιατί, όπως επισημαίνουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Λαμίας, τι νόημα έχουν οι κορδέλες, τα κτήρια και τα μηχανήματα όταν δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να τα δουλέψει.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. Η πνευμονολογική, η παιδιατρική, η ουρολογική, η οφθαλμολογική κλινική λειτουργούν μόλις με ένα μόνιμο γιατρό. Οι ίδιες ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες διαπιστώνονται και στα Κέντρα Υγείας της Φθιώτιδας. Η υπερεργασία και η υπερεφημέρευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού οδηγούν στη σωματική, πνευματική και ψυχική του εξάντληση, με δυσμενείς συνέπειες στην άσκηση των ιατρικών καθηκόντων. Εσωτερικές μετακινήσεις – «εντέλλεσθε» ιατρών από το τμήμα που υπηρετούν σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου και σε άλλες δομές υγείας επιτείνουν παρά επιλύουν την κατάσταση. Το ακτινοδιαγνωστικό λόγο φόρτου και μετακινήσεων των γιατρών του δεν δύναται να αναπτύξει τις απεικονιστικές μεθόδους που διαθέτει. Κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ μένουν κλειστές. Διακομιδές βαρέων πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών στηρίζονται σε ειδικευόμενους γιατρούς με προϋπηρεσία εξαμήνου και σε ειδικευμένους, χωρίς την εξειδικευμένη επιστημονικά επάρκεια. Γιατροί παραιτούνται και η διοίκηση μιλάει για οικογενειακές και οικονομικές επιλογές τους. Στις περισσότερες κλινικές ένας γιατρός σε νοσοκομείο με καθημερινή εφημέρευση δεν είναι αρκετός, για ασφαλή κάλυψη εφημερίας. Το επικουρικό προσωπικό εργάζεται με την ανασφάλεια της απόλυσης.

Σε αυτόν τον κατήφορο της δημόσιας υγείας το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πολιτική Υγείας διαπιστώνει τις ίδιες τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό σε όλες τις δομές υγείας. Υπολογίζεται ότι τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης χάθηκαν από το ΕΣΥ περίπου 19.000 θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα 3.137  εκπαιδευμένοι γιατροί έφυγαν από την Ελλάδα για να εργαστούν σε κάποια χώρα στο εξωτερικό. Η χώρα μας σημείωσε αρνητικά ρεκόρ στις απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό στην πανδημία, δεν προσελήφθη μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες και παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε νοσοκομεία και αναλώσιμα. Την ίδια  ώρα η κυβέρνηση έκανε πλάτες σε ιδιωτικές κλινικές και προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών.

Η λειτουργία και οι υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας αποτελούν ένα από τα κεντρικότερα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες από άκρη σε άκρη της Φθιώτιδας. Την κραυγή αγωνίας «κάντε κάτι για το νοσοκομείο Λαμίας», ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τη μετουσιώνουμε σε πράξη με συγκεκριμένα και κοστολογημένα άμεσα μέτρα. Προχωρούμε στην επανίδρυση του ΕΣΥ με έμφαση στη δημιουργία και στελέχωση ενός ικανοποιητικού δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης με πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια. Οικοδομούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους. Αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ. Αποκαθιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων ΝΔ για εργασιακές σχέσεις-ιδιωτικοποίηση. Αναβαθμίζουμε μισθολογικά τους εργαζόμενους του ΕΣΥ. Με εισαγωγικό μισθό 2.000€ στους γιατρούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, νέα δέσμη κινήτρων για προσέλκυση δυναμικού στο ΕΣΥ. Μονιμοποιούμε επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και προχωράμε σε 15.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας. Επαναφέρουμε τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση νοσοκομείων. Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ.

Για να αποκτήσουμε ξανά εμπιστοσύνη στην πολιτική υγείας. Για να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Για το ΕΣΥ που μας αξίζει. Για την υγεία που μας αξίζει. Στις 21 Μαΐου θα τα κερδίσουμε όλα!
 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση