Νταούλια και ζουρνάδες με 2,7 εκατ. συμπολίτες μας σε κίνδυνο φτώχειας;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023 15:58 Νταούλια και ζουρνάδες με 2,7 εκατ. συμπολίτες μας σε κίνδυνο φτώχειας;

Του Θανάση Λουκόπουλου, Υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στη Φθιώτιδα

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2022 (8-5-2023), o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 26,3% του πληθυσμού της χώρας (2.722.000 άτομα), παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,0 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021.

«Τα στοιχεία δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική μας, Το ποσοστό των Ελλήνων που είναι στη φτώχεια μειώθηκαν, όπως και όλοι οι δείκτες που δείχνουν ανισότητα, βελτιώθηκαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε.

Υπάρχει όμως κι ένα δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ με την ίδια ημερομηνία (8-5-2023), με θέμα «Υλική και κοινωνική στέρηση και συνθήκες διαβίωσης» -και αυτό με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2021- όπου αναφέρονται κάποια πολύ ανησυχητικά στοιχεία:

· Το 32,2% δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας.

· Το 83,9% δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους, περίπου, 410 ευρώ.

· Το 84,1% δηλώνει αδυναμία πληρωμής μίας εβδομάδας διακοπών.

· Το 38,7% δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα.

· Το 50,7% δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λπ

· To 30,6% των νοικοκυριών δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή δόσεων δανείων (καταναλωτικών, πιστωτικών καρτών.

· Το 73,0% αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας, με σημείο αναφοράς ομοίως το 2021 (ΕΛΣΤΑΤ, 27 Ιουλίου 2022), το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας είναι 24,2%, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Τέλος, το 26% των νέων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Απρίλιος 2023, Οικονομικός Ταχυδρόμος), βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας, με τη χώρα μας να καταγράφει το δεύτερο χειρότερο ποσοστό. 

Μέσα σε μια Ελλάδα με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια να βασιλεύουν, πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη φτωχοποίηση των πολιτών; Μήπως με την  πολιτική του Power Pass που ένα μικρό μέρος των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων χορηγείται σαν επίδομα σε κάποιους δικαιούχους οι οποίοι με τη σειρά τους το επιστρέφουν σε αυτές, για να πληρώσουν μέρος των οφειλών τους στους λογαριασμούς της ενέργειας; Μήπως με το Food Pass (προεκλογικό επίδομα διάρκειας 6 μηνών), που για να πάρει κάποιος 22 ευρώ το μήνα, πρέπει πρώτα να έχει ήδη πληρώσει λογαριασμούς τροφίμων αξίας τουλάχιστον 220 ευρώ; Ή με το προεκλογικό Youth Pass σε νέους (όσοι ενηλικιώνονται θα λαμβάνουν 150 ευρώ το χρόνο); Μήπως στο τέλος θα πρέπει να αναμένουμε και ένα…«Anapofasistos Pass»;

Ο πρωθυπουργός της χώρας είναι σα να ζει  στην Αγγλία του 17ου αιώνα, όπου η φτώχεια αποτελούσε από τη μια στόχο για την ισορροπία του συστήματος και από την άλλη «πειθαρχείο» για όσους διεκδικούσαν καλύτερους όρους ζωής κι όχι επιβίωσης. Εμείς με τη σειρά μας, με τη δήλωσή του για μείωση της φτώχειας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και για δικαίωση της πολιτικής του, αυτή των pass, των κουπονιών και των επιδομάτων, είναι σαν ν’ ακούμε κάτι από  λόρδο Μάντεβιλ (Άγγλος γιατρός και φιλόσοφος της εποχής) που είχε πει: «τις ανάγκες των φτωχών θα ήταν σώφρον να τις ανακουφίσουμε, αλλά ανόητο να τις θεραπεύσουμε».

PhD HKUST Αθανάσιος Λουκόπουλος
Αν. Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική (Λαμία)
Υποψήφιος Βουλευτης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στη Φθιώτιδα

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση