Υπόθεση Novartis: Έρευνα από τον Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες Αγγελή

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 13:35 Υπόθεση Novartis: Έρευνα από τον Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες Αγγελή

Την εκ νέου διερεύνηση των καταγγελιών του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή για τον δικαστικό χειρισμό της υπόθεσης  Novartis διέταξε η εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. 

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα.

Ειδικότερα, η κ. Δημητρίου παρήγγειλε την επανεξέταση των καταγγελιών του Ιω. Αγγελή, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του εποπτεύοντος εισαγγελέα επί των ζητημάτων Διαφθοράς. Μεταξύ άλλων είχε επικρίνει τις ενέργειες της Εισαγγελίας Διαφθοράς αναφορικά με την υπόθεση Novartis. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αναφορές Αγγελή, η κυρία Δημητρίου είχε διατάξει αρχικά έρευνα μόνο για τα όσα είχε καταγγείλει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις διαρροές προς τον Τύπο σε ό,τι αφορούσε το περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη, όπου ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς υπό την κυρία Τουλουπάκη, είχαν συνάντηση με κλιμάκιο του FBI. 

Η αποκάλυψη για τις καταγγελίες Αγγελή 

Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του στις την Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019 το Πρώτο Θέμα είχε αποκαλύψει το περιεχόμενων των δυο αναφορών - βόμβα του κ. Αγγελή. 

Στις αναφορές του ο κ. Αγγελής άφηνε σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη Novartis. Ανέφερε ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις) και «τα υπόλοιπα θα έβρισκε ο ανακριτής». Μάλιστα, στη αναφορά του αυτή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιγράφει μια «βιασύνη για fast track άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία όπως ανέφερε αποδεικνύονταν και από την «πρόθεση» της κυρίας Τουλουπάκη να πληροφορήσει τους Αμερικάνους στη Βιέννη ότι «.... γύρω στις 20 Δεκεμβρίου (σ.σ του 2018) θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά. ...».

Υποστήριζε πως δεν ήταν εκείνος που διέρρευσε τις πληροφορίες προς τον Τύπο, και πως σε βάρος του- όπως σημειώνει στην αναφορά του – στήθηκε σκευωρία «από άτομο που έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια τύπου Ρασπούτιν». 

Η απάντηση Τουλουπάκη με εξώδικο

Από την πλευρά της η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με εξώδικό της είχε απαντήσει μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην προκείμενη περίπτωση, όλα τα εξιστορούμενα από τον κ. Αγγελή, έχουν ήδη κριθεί και αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως απολύτως αβάσιμα και αναξιόπιστα.

Ειδικότερα, ενόψει των καταγγελλομένων, κληθήκαμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου σε παροχή εγγράφων εξηγήσεων, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά το πέρας της οποίας η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, δικαιώνοντας πλήρως τη δική μας πλευρά για τα όσα αναληθή και συκοφαντικά ανέφερε ο κ. Αγγελής σε βάρος μου, για τα οποία έχω επιφυλαχθεί να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου.

Περαιτέρω, οι ανυπόστατες ως άνω καταγγελίες διαψεύστηκαν πλήρως, ενώ αντιθέτως αναδείχθηκε και επικυρώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών μου στην εν λόγω έρευνα, εμμέσως, και με την ανανέωση της θητείας μου ως Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στις 11 Απριλίου 2019, κατά πλειοψηφία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου».

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Novartis «βλέπει» ο Άδωνις Γεωργιάδης

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, αν αποδειχτεί ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε επίορκους δικαστικούς τότε θα μιλάμε για επίθεση κατά της Δημοκρατίας, δήλωσε την Τρίτη στα Παραπολιτικά 90,1 ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση από την επόμενη Βουλή και πρόσθεσε πως η σκευωρία Νovartis  είναι πρωτίστως ζήτημα υπερασπίσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση