Διαγνωστικά κέντρα: Εγκλωβισμένοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 10:02 Διαγνωστικά κέντρα: Εγκλωβισμένοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

«Οσο υπάρχουν ενεργές συμβάσεις δε γίνεται να πληρώσει ο ασφαλισμένος παροχή» λέει ο υπουργός Υγείας.

Εγκλωβισμένοι είναι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα διαγνωστικά κέντρα και το υπουργείο Υγείας. 

Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση την Τετάρτη ο κλάδος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων αποφάσισε το άνοιγμα των κέντρων και εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά με αναστολή της πίστωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.  Θα πρέπει να πληρώνουν δηλαδή με μετρητά τις εξετάσεις τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. 

Ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρόταση του υπουργείου προς τα διαγνωστικα κέντρα, ανέφερε πως η αποζημίωση των ασφαλισμένων είναι αδύνατο να συμβεί στην πράξη, καθώς δεν προβλέπεται στον κανονισμό του Οργανισμού.

«Οσο υπάρχουν ενεργές συμβάσεις δε γίνεται να πληρώσει ο ασφαλισμένος παροχή» είπε ο κ. Ξανθός.

Το συντονιστικό όργανο του κλάδου αποφάσισε πως δεν καλύπτεται από την πρόταση του υπουργού Ανδρέα Ξανθού για αύξηση, κατά 9 + 30 εκατομμύρια ευρώ, του “κλειστού” προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτά τα χρήματα θα αντλούνταν από τη δεξαμενή των 40 εκατ ευρώ που προορίζονταν για οδοντιατρικές εργασίες στα ελληνοπουλα, ηλικίας 6 έως 12 χρόνων.

Το βασικό αίτημα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ήταν να διαγραφεί το ποσό των 55 εκατ ευρώ του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων) του β’ εξαμήνου του 2018.

Καθόλου χρήματα δεν θα πληρώνουν για τις εξετάσεις τους, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς και άλλοι.

Να σημειωθεί πως διαφορετική στάση τηρούν οι ιδιωτικές κλινικές (μεσαίες και μικρές) που επίσης συμμετείχαν στην απεργία. Αυτές αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις και ανοίγουν κανονικά τα εργαστήριά τους για όλους και χωρίς αναστολή πίστωσης.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση