Προσφυγικό: Oι πέντε μεγάλοι πονοκέφαλοι της κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 12:55 Προσφυγικό: Oι πέντε μεγάλοι πονοκέφαλοι της κυβέρνησης

Σε μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί η διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά  και η μετακίνηση σε δομές και ξενοδοχεία της ενδοχώρας.

Οι τοπικές αντιδράσεις, η υπερσυγκέντρωση φιλοξενούμενων στη Μόρια που παραμένει υψηλή παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης, τα ασυνόδευτα ανήλικα αλλά και το θέμα της μετακίνησης των αστυνομικών δυνάμεων που έβαλε τη Δευτέρα στο τραπέζι η ΠΟΑΣΥ, είναι ορισμένα απο τα νέα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση.

Οι μεταναστευτικές ροές 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την 1η Νοεμβρίου πέρασαν συνολικά 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία, οι 582, πέρασαν στη Λέσβο, οι 25 στη Χίο και οι 43 στη Σάμο.

Ωστόσο στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας, παρά τη μετακίνηση συνολικά 850 αιτούντων άσυλο τις τελευταίες μέρες, σήμερα διαμένουν 14.887 άτομα.

Στον Πειραιά άλλοι 155 πρόσφυγες

Ογδόντα πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραία σήμερα το πρωί, με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας".  Επίσης, στο λιμάνι του Πειραιά πρόκειται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 2 μεταφέροντας 75 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κάλυμνο. Και στις δύο περιπτώσεις οι πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η μετακίνηση με το πλοίο της γραμμής ακόμη 115 ατόμων.

Επιπλέον με παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, μεταφέρθηκαν στο νησί, με πτήση ελικοπτέρου τύπου super puma, 2.000 εμβόλια για την ιλαρά και τον πνευμονόκοκκο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των φιλοξενουμένων παιδιών.

Η επιχείρηση αποσυμφόρησης

Η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργείων επιδιώκει «ισότιμη κατανομή» σε όλες τις Περιφέρειες έχοντας ως βασικό γνώμονα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μην ξεπερνούν σε ποσοστό των 0,7% του τοπικού πληθυσμού, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα πρώτης υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη, τιο αντίστοιχο ποσοστό στα νησιά του Β. Αιγαίου αγγίζει το 10%.

Μετά τη Λέσβο και τη Σάμο, έρχεται αυτή την  εβδομάδα η σειρά της Χίου και της Κω στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.

«Η κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κοντεύουμε τους 6000 στη ΒΙΑΛ, που σε αναλογία είναι έξι πρόσφυγες και μετανάστες ανά έναν κάτοικο της περιοχής. Χθες μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής ο οποίος υποσχέθηκε ότι αυτή την εβδομάδα έχει σειρά η Χίος και η Κως για την αποσυμφόρηση. περιμένουμε να δούμε ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης. Αν δεν σταματήσουν οι ροές δεν θα σταματήσει αυτό. Αγωνιζόμαστε για να προσπαθήσουμε να επανέλθει η περιοχή και οι κάτοικοι της στην κανονικότητα της.», δήλωσε ο δήμαρχος Χίου.

Οι αντιδράσεις

Σκύδρα, Βέροια, Γρεβενά, Κως, Γιαννιτσά, Σέρρες, Νάουσα.  Οι τοπικές κοινωνίες αντέδρασαν έντονα στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή τους. Απο την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης και διαλόγου με την τοπικές κοινωνίες. Να σημειωθεί πάντως ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας όπου παρουσιάστηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την αποσυνμφόρηση των νησιών. 

Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα υπήρξε κινητοποίηση ακόμη και με αγροτικά μηχανήματα των κατοίκων και της δημοτικής Αρχής στο λιμάνι της Κω, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Γιαννιτσά.αλλά και στα διόδια στον δρόμο για το Σιδηρόκαστρο.  

Επίσης στη Χίο δεκάδες κάτοικοι από το Χαλκειός και τα άλλα Καμπόχωρα της Χίου έκλεισαν τη Δευτέρα την πρόσβαση προς και από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή τους, λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ, αλλά και εκτός αυτού μέσα στα χωράφια.

Διαμαρτυρία για την άφιξη νέων προσφύγων και μεταναστών στη Νάουσα Ημαθίας πραγματοποίησαν την Τρίτη, κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, 80 με 100 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν, γύρω στις 9.30 χθες το βράδυ, στην διασταύρωση του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, πιθανότατα για να εμποδίσουν την έλευση λεωφορείων που μεταφέρουν αιτούντες άσυλο, ύστερα από σχετική πληροφορία που φαίνεται να κυκλοφόρησε και τελικώς αποδείχθηκε αναληθής.

Οι συγκεντρωθέντες έμειναν στο σημείο έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και αποχώρησαν μεμονωμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες αστυνομικές πηγές, χωρίς να υπάρξουν εντάσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της δημοτικής αρχής Ναούσης, τις προηγούμενες μέρες εγκαταστάθηκαν σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης 193 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά.

Ευρωπαϊκά κονδύλια ζητά η ΠΟΑΣΥ

Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, οι οποίοι με επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία αναδεικνύουν το θέμα της διάθεσης και μετακίνησης των αστυνομικών δυνάμεων τόσο προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο και στην ενδοχώρα, «χωρίς όμως να συνοδεύονται οι μετακινήσεις αυτές από την πρέπουσα ορθή διαχείριση του μη επαρκούς δημοσίου χρήματος».

Στην επιστολή τους ζητούν την «άμεση παρέμβασή προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή διάθεση του δημοσίου χρήματος και δη η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, βάζοντας τέλος σε λάθη και παραλείψεις του πρόσφατου παρελθόντος, που ως γνωστόν επέφεραν μεγάλη αναστάτωση και αγωνία στο αστυνομικό προσωπικό και το οποίο ευλόγως αναμένει από εσάς τη δέουσα ενημέρωση για την αντιμετώπιση του εν θέματι προβλήματος».

Στις 4.800 τα ασυνόδευτα ανήλικα 

Τέλος, στη δημιουργία κατάλληλων δομών φιλοξενίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων παιδιών, της πλέον ευάλωτης ομάδας του προσφυγικού πληθυσμού.

Όπως σημείωσε, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι, ενώ το 2017 μιλούσαμε για κατά μέσο όρο 2.500 ασυνόδευτα παιδιά, αυτήν τη στιγμή, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας βρίσκονται σχεδόν 4.800 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 15 Οκτωβρίου.

«Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένου ότι στη χώρα μας καταφθάνουν περίπου 500-600 υπήκοοι τρίτων χωρών κάθε μέρα» εκτίμησε η υφυπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι από το Αφγανιστάν (43%), ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από το Πακιστάν (25%) και ένα μικρότερο από τη Συρία (9%).

Όπως είπε, «μετά την καταγραφή τους από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το μέλλον των παιδιών αυτών μπορεί να εξελιχθεί, ως εξής: α) θα παραμείνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και στα safe zones που υπάρχουν σε αυτούς, β) θα τοποθετηθούν σε κάποιον ξενώνα φιλοξενίας, είτε στα νησιά είτε στην ενδοχώρα, γ) θα τοποθετηθούν σε ξενοδοχεία σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, δ) θα βρίσκονται σε προστατευτική φύλαξη» και συμπλήρωσε ότι «μακροχρόνια, είτε θα κάνουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα, είτε θα βρεθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αν υπαχθούν στο καθεστώς οικογενειακής επανένωσης ή μετεγκατάστασης».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση