"Οχυρώνουν" Θάσο και Χαλκιδική ενόψει της νέας κακοκαιρίας (φωτό)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 19:01 "Οχυρώνουν" Θάσο και Χαλκιδική ενόψει της νέας κακοκαιρίας (φωτό)

Θωρακίζεται με μέτρα άμεσα το νησί της Θάσου αλλά και η Χαλκιδική, καθώς αναμένουν νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Κατά τη διάρκεια της της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θάσο παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστου Μέτιου, του περιφερειάρχη Απόστολου Τζτζικώστα και αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων, εξετάστηκαν άμεσα μέτρα προκειμένου να θωρακιστεί το νησί για τη νέα κακοκαιρία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε και έκανε αυτοψία σε πολλά σημεία της Θάσου κα ιτόνισε την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων τις επόμενες ώρες ώστε να μπορέσει η Θάσος να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που σύμφωνα με την ΕΜΥ θα επηρεάσει εκ νέου την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «να απομακρυνθούν όλα τα φερτά υλικά ώστε να ελευθερωθούν οι κοίτες των χειμάρρων και των καναλιών προκειμένου να βρίσκουν διέξοδο τα νερά. Επίσης, πρέπει να αποκατασταθούν και οι γέφυρες σε πολλές σημεία οικισμών. Σε δεύτερη φάση επιβάλλεται να γίνει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπλημμυρικών έργων στο νησί. Δυστυχώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που πλέον είναι τακτικά και να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Όλοι οι φορείς, τα φυσικά πρόσωπα, οι αιρετοί έχουν τη δική τους συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κακοκαιρία αλλά και των λύσεων που επιβάλλεται να δοθούν».

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι από νωρίς το πρωί βρίσκεται στο νησί της Θάσου και ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, ο οποίος έχει αναπτύξει τρία κλιμάκια με μηχανήματα και το αντίστοιχο προσωπικό.

«Εκείνο που επιβάλλεται να γίνει άμεσα επαναλαμβάνω», σημείωσε με έμφαση, «είναι να υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του στρατού ώστε να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες και ν’ ανοιχθούν ρέματα και κανάλια».

Καθαρισμός ρεμάτων στην Ολυμπιάδα - Σε πλήρη ετοιμότητα οι υπηρεσίες

Συνεργεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κλιμάκια της Πυροσβεστικής εργάζονται συνεχώς ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε σπίτια και δρόμους από τη σφοδρή νεροποντή που χτύπησε τη Χαλκιδική, κυρίως την Ολυμπιάδα, το Γομάτι και τα Πλανά. Συγχρόνως, γίνεται συντονισμός των φορέων για να θωρακισθεί η περιοχή ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται από αύριο.

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στην Ολυμπιάδα.

Συνολικά 14 μηχανήματα της Περιφέρειας και 11 συνεργεία της Πυροσβεστικής υπηρεσίας απομακρύνουν από το πρωί τόνους λάσπης και φερτά υλικά που κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής.

«Τα μηχανήματα θα γίνουν πολύ περισσότερα αφού θα συνδράμει με δικά του και ο ελληνικός στρατός» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. «Προχωρούν οι διαδικασίες, να έρθουν να βοηθήσουν χωματουργικά του ελληνικού στρατού, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί ο συνολικός αριθμός – σχεδόν θα διπλασιαστεί- γιατί εκτός από την Περιφέρεια που διαθέτει μηχανήματα έργου, θα συμμετάσχουν μηχανήματα από τον “Ελληνικό Χρυσό” δια της Εγνατίας Οδού Α.Ε.», σημείωσε ο κ. Στεργιάδης.

Τι αντίκρυσαν οι υπουργοί στη Χαλκιδική

Εικόνες καταστροφής αντίκρυσε στη Χαλκιδική το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την χτυπημένη από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχή. Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, σπίτια είναι πλημμυρισμένα, οικοσκευές έχουν φτάσει μέχρι τη θάλασσα ενώ η παραλία είναι «μπαζωμένη» από ξύλα και φερτά υλικά.

Αυτό που τονίστηκε είναι η ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση και σχεδιασμός τις αμέσως επόμενες ώρες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ολυμπιάδα είπε πως το πρόβλημα φαίνεται να συγκεντρώνεται στη διευθέτηση ενός ρέματος που πλημμυρίζει και δημιουργεί, με τον τεράστιο όγκο νερού, το πλημμυρικό φαινόμενο στην κατοικημένη περιοχή. "Θεωρώ ότι υπάρχει ο τρόπος να σχεδιαστεί η διευθέτηση αυτού του ρέματος, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει την επόμενη μέρα. Σήμερα και αύριο θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα" ανέφερε ο υπουργός και συνεχάρη όλους όσοι δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων σε αντίξοες συνθήκες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, τόνισε την ανάγκη να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τα νέα έντονα καιρικά φαινόμενα που έρχονται και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Είπε ακόμα πως θα πρέπει, όπου κι αν χρειαστεί, να κλείσουν οι δρόμοι και διαβεβαίωσε πως όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και της Πολιτικής Προστασίας είναι σε ετοιμότητα. Ο κ. Λιβάνιος σημείωσε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι τριμελείς επιτροπές για καταγραφή της καταστροφής των οικοσκευών για να δοθούν το συντομότερο δυνατό και οι αποζημιώσεις.

Απ. Τζιτζικώστας: Να θωρακίσουμε άμεσα την περιοχή

"Το φαινόμενο των τελευταίων ωρών ήταν πολύ έντονο και η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη, δεν θέλω όμως ούτε να σκέφτομαι τι καταστροφή θα είχε γίνει εάν όλο το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια και ο dήμος δεν είχαν κάνει παρεμβάσεις στα ρέματα της περιοχής" ανέφερε, από την πλευρά του ο pεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Ανοικτό είναι το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής εκτός από ένα σημείο στο οποίο το οδόστρωμα έχει υποστεί καθίζηση. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Ιερισσού (ύψος Πλατανόρεμα), έχει διακοπεί από χθες, όπως ενημερώνει η Γενική περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού, μέσω Αρναίας.

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι την αποκατάσταση των φθορών.

Εικόνες καταστροφής και στη Θάσο

Μγάλα προβλήματα και ζημιές άφησε στο πέρασμα της, η κακοκαιρία που «χτύπησε» τη Θάσο ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου έξι περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σε σπίτια και κεντρικούς δρόμους σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές. Τα ορμητικά νερά κατέβασαν πέτρες και ξύλα από το βουνό. Δρόμοι έχουν μετατραπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους ρέματα και αρδευτικά κανάλια υπερχειλίσαν ενώ πολλά σημεία του οδικού δικτύου δεν είναι προσβάσιμα.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση