Δεν τα βρήκαν για εκλογικό νόμο - Πιο κοντά σε διπλές εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 17:04 Δεν τα βρήκαν για εκλογικό νόμο - Πιο κοντά σε διπλές εκλογές

Ένα βήμα πιο κοντά σε διπλές εκλογές (όποτε και αν γίνουν) βρίσκεται η κυβέρνηση αφού και το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο, όπως θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στην απλή αναλογική.

Σύμφωνα με πληροφορίες Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά συμφώνησαν ότι διαφωνούν καθώς ο Πρωθυπουργός επιμένει στο μπόνους των 50 βουλευτών κάτι που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ που τάσσεται μεν υπέρ της κλιμάκωσης του μπόνους αναλόγως το ποσοστό του πρώτου κόμματος, αλλά θέλει οι βουλευτές να μην ξεπερνούν τους 35.  Έτσι ο εκλογικός νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί μόνο από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, αριθμός που απέχει πολύ από τους 200 που απαιτούνται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Κατά τα λοιπά υπήρξε πεδίο συναίνεσης στα διεθνή θέματα, ενώ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έγινε ούτε νύξη.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε κοινός τόπος μεταξύ των δύο σε ότι αφορά την προσφυγή της χώρας στην Χάγη υπό τον όρο όμως ότι θα συζητηθούν μόνο θέματα θαλασσίων συνόρων δηλαδή Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

Πηγές του ΚΙΝΑΛ τόνιζαν επίσης με νόημα ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που έπρεπε να συζητηθούν και κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τράμπ

Σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς η κυρία Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, αλλά και δήλωσε ότι είναι «ανοικτή» στην αγορά των F-35. Έθεσε όμως ως προυπόθεση η ενίσχυση να γίνει με μέτρο και ιεράρχηση και όχι να ξεκινήσουμε ένα ράλι εξοπλισμών τώρα που η χώρα ανακάμπτει δημοσιονομικά. 

Μετά τη συνάντηση η κ. Γεννηματά προχώρησε και σε επίσημη δήλωση: 

Είναι ώρα να συνεννοηθούμε δεν μπορεί να μας  έχουν δεδομένους.

Να μεταδώσουμε στους Έλληνες μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης.

Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και  αποφασιστικότητα.

Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ.

Κάθε προσβολή  τους θα απαντηθεί αμέσως με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο.

Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι  η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει  Κοινωνική συνοχή  και ενότητα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε:

Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους  50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε.

Οχι σε όλα από τον Αλέξη Τσίπρα

Με ένα τριπλό "όχι" απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας αντιστοίχως, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη δήλωση που έκανε μπροστά στις κάμερες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ειδικότερα, για το θέμα του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να απόσχει από διχαστικές επιλογές και να προχωρήσει σε μια επιλογή που ενώνει όπως η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. 

Στο θέμα του εκλογικού νόμου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είπε στον πρωθυπουργό ότι είναι κάθετα αντίθετος με την επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου.

Τέλος στο θέμα των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "εκκωφαντική σιωπή" από την πλευρά του Τραμπ για τα ελληνοτουρκικά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε δε ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση