Άλμα κρουσμάτων και 4 νέοι θάνατοι από κορωνοϊό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020 18:12 Άλμα κρουσμάτων και 4 νέοι θάνατοι από κορωνοϊό

40 νέα κρούσματα, με τα 35 εξ αυτών να σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων και 2810 συνολικά ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. 23 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, ενώ είχαμε 4 νέους θανάτους, 160 συνολικά. 120.15 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί.

"Όπου υπάρχει συγχρωτισμός ανεξάρτητα αν γίνεται για "σωστή" αιτία ο ιός κερδίζει έδοαφος. Δεν έχουμε εξάπλωση όχι επειδή ο ιός έχασε τη δύναμή του αλλά επειδή με την τήρηση των μέτρων κρατήσαμε την κυκλοφορία του χαμηλά. Οι εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς απαιτούν ειδικές στρατηγικές και συνεχή επαγρύπνηση" ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κατάσταση όπου να μη είναι δύνατο να μειωθεί το R0, αν υπάρχουν πολλαπλές επιδημίες σε διάφροα μέρη, που θα μας δοκιμάσουν την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα.

Aναφορικά με το τεστ αντισωμάτων σημείωσε: "Το τεστ μπορεί να κάνει 20 μέρες για να γίνει θετικό. Εξαρτάται από την ημέρα της ίωσης, το τεστ, κλπ. Χρειάζεται να έχεις αξιόπιστο τεστ, το αξιόπιστο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι το μοριακό".

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει χώρος για επίταση κοινωνικών ανισοτήτων. Αντιθέτως είναι μια ευκαιρία για επιπέδωσή τους. Ολα τα έθνη πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες και εμβόλια. Αυτό πρέπει να είναι αγαθό που θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο, σημείωσε.

Αναφερόμενος στις υψηλές θερμόκρασίες ανέφερε ότι ο καθηγητής κ. Καρτάλης τον ενημέρωσε ότι οι αυτές είναι σπάνιες για το μήνα Μαϊο. Το lockdown δεν οφείλεται για τη ζέστη των επόμενων ημερών. Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιο ανεξάρτητα από τις εξωτερικες θερμοκρασίες, ανέφερε.

"Είναι πρόωρο να πούμε ότι η πανδημία τελείωσε. Έχουμε τοπικές ειδημίες. Οι φίλοι μας οι Ρομά πρέπιε να μας βοηθήσουν να τελειώσει αυτή η ιστορία. Σίγουρα δεν τελείωσε, γιατί ο ιός υπάρχει. Όσο πιο καλά τηρούμε τα μέτρα, ας είμαστε στο 60-70% συμμόρφωσης, θα διατηρήσουμε μια καλή εικόνα. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε πολύ καιρό ακόμη με τον ιό" τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα πρωτόκολλα που αφορούν τις μετακινήσεις.

Αναφορικά με τα πλοία: Στα επιβατηγά και οχηματαγωγά οι μετακινήσεις θα γίνονται με το 50% του συνολικού αρθιμού των επιβατών ή στο 55% αν υπάρχουν καμπίνες, θα γίνεται θερμομέτρηση και συμπλήρωση ερωτηματολογίου, θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1.5 μέτρου σε χώρους κίνησης, σε κάθε καμπίνα θα πρέπει να υπάρχει 1 άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, ενώ συστήνεται η χρήση υφασμάτινης μάσκας. Θα γίνει ειδική εκπαίδευση πληρωμάτων και θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά. Τέλος, στα αεροπορικά καθίσματα οι επιβάτες θα πρέπει να κάθονται διατηρώντας ένα κενό κάθισμα ανάμεσά τους.

Αναφορικά με τις αεροπορικές πτήσεις: Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τις ανακοινώσεις της ΥΠΑ. Ειδκότερα, επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59. Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελευθέριος Βενιζέλος" (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59. Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Τέλος, για τις οδικές μεταφορές, είπε πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, περιμένουμε την επιτροπή να οριστικοποιήσει τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες.

Αναφορικά με τη Ν. Σμύρνη στη Λάρισα που βρέθηκαν τα θετικά κρούσματα σημείωσε ότι η περιοχή είναι σε ενισχυμένη επιτήρηση. "Υπήρξαν αντιδράσεις στην εφαρμογή των μέτρων. Τα μέτρα στοχεύουν στην προστασία της υγείας, την προστασία ολων. Το να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία".

Τέλος, αναφέρθηκε και στην συγκέντρωση που έγινε στην Ομόνοια με αφορμή τα εγκαίνια της νέας πλατείας: "Οι λογοι δημόσιας υγείας είναι ίδιοι για όλους. Αφορούν όλες τις πλατείες. Ο ιός κερδίζει έδαφος από τέτοιες συγκεντρώσεις όπως έγιναν χτες στην Ομονοια και σας παραπέμπω και στη δήλωση του δημάρχου που το παραδέχθηκε πριν κάποιες ώρες" είπε.

Δείτε το βίντεο:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση